Τειρεσίας
Μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σχεδόν τίποτα, σε θεσμικό - νομικό επίπεδο, προκειμένου να ξεκινήσει η μείωση κατά 10% των κόκκινων δανείων.
Αυτή τη στιγμή, τα επισφαλή δάνεια - γνωστά και ως «κόκκινα» - και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank) υπολογίζονται στα 100 δισ ευρώ!
Η χώρα μας, στο πλαίσιο των αλλεπάληλων αξιολογήσεων της οικονομίας της, έχει, μεταξύ άλλων, αναλάβει την υποχρεώση να τα μειώσει κατά 10% (δηλαδή, κατά 10 δισ ευρώ) έως τις αρχές του Ιουνίου του 2018. Αλλιώς, οι τέσσερις όμιλοι κινδυνεύουν να μην περάσουν το δύσκολο πανευρωπαϊκό στρες τεστ που έχει προγραμματίσει για τα τέλη Ιουνίου του 2018 (και πάλι) η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Αυτό με τη σειρά του, θα συνεπάγεται πρακτικά ότι θα οδεύσουμε προς νέα ανακεφαλαιοποίηση, την τέταρτη κατά σειρά.
Με μια κρίσιμη διαφορά. Αυτή τη φορά, θα γίνει με bail in. Δηλαδή, οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα υποστούν «κούρεμα». Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατόχους αυτών των λογαριασμών. Γιατί αναφέρουμε όλα τα παραπάνω, που - προσοχή - μόνο σενάριο επιστημονικής φαντασίας δεν αποτελούν;
Για να χτυπήσουμε καμπανάκι. Διότι, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σχεδόν τίποτα, σε θεσμικό - νομικό επίπεδο, προκειμένου να ξεκινήσει η μείωση του 10%, που αναφέρεται παραπάνω.
Το αποτέλεσμα είναι οι αναδιαρθρώσεις των τραπεζικών χαρτοφυλακίων να προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, ενώ ο χρόνος περνά και παράλληλα μετρά αντίστροφα... Η κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη για να «τρέξει» το απαιτούμενο νομοθετικό έργο, κωλλυσιεργεί, τα υπουργεία αλληλοκατηγορούνται και οι τραπεζίτες «νίπτουν τας χείρας τους».
Ο χρόνος που απομένει είναι κάτι λιγότερο από 15 μήνες και θα περάσει σαν «νεράκι». Η ελπίδα όλων είναι ότι οι αρμόδιοι, όποιοι και αν είναι, κάπου, κάπως, θα «ξυπνήσουν», θα αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και τη μεγάλη απειλή πάνω από την χώρα. Και θα πάρουν, επιτέλους, τα μέτρα τους, γιατί αν καθυστερήσουν λίγο ακόμα, τότε θα είναι πολύ αργά και τα αποτελέσματα καταστροφικά, για όλους.