«Συναγερμός» στην κυβέρνηση εν όψει της άφιξης των δανειστών στην Αθήνα - «Σβήνουν και γράφουν» μέτρα στο ΥΠΟΙΚ

Αναδημοσίευση από: bankingnews.gr
 
Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου η άφιξη των δανειστών στην Αθήνα

Σε ρυθμούς αξιολόγησης κινείται τα τελευταία 24ώρα η κυβέρνηση με τις συσκέψεις σε όλα τα επίπεδα να διαδέχονται η μία την άλλη.

Η άφιξη των δανειστών, από αύριο Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από την επόμενη κιόλας ημέρα, έχει σημάνει τον συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο που ετοιμάζει πυρετωδώς τις προτάσεις με τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία θα παρουσιάσει στους τέσσερις επικεφαλής των θεσμών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων στους δανειστές προκειμένου στο διάστημα των επτά ημερών που θα μείνουν στην Αθήνα να μπορέσει να «γεφυρωθεί» το χάσμα που τους χωρίζει και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συμφωνία.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η υπεραπόδοση των στόχων του 2016 δημιουργεί περιθώριο έτσι ώστε τα μέτρα να είναι αρκετά κάτω από το 2% του ΑΕΠ (3,6 δις ευρώ) που ήταν η τελευταία εκτίμηση των θεσμών.

Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από Βερολίνο και Ουάσιγκτον δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά προοιωνίζοντας για ένα δύσκολο «μπρά - ντε -φερ».

Εκτός από τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η ελληνική πλευρά από τους δανειστές, για την προκαταβολική λήψη μέτρων για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018, τίποτα άλλο δεν είναι δεδομένο.

Σύμφωνα με την κοινή πρόταση που έβαλαν στο τραπέζι οι δανειστές, με πρωτοβουλία του επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem, η Αθήνα θα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα που θα διασφαλίζουν τον στόχο του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά το 2018.

Θεωρούν ότι η «έκπτωση» του 1 δισ. ευρώ που έκαναν στα μέτρα (από 4,6 δισ. που ζητούσαν αρχικώς σε 3,6 δισ. που περιλαμβάνει η τελευταία πρόταση) είναι αρκετή από τη μεριά τους και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει την επόμενη κίνηση.

Εμμένουν μάλιστα για παρεμβάσεις στο αφορολόγητο και τις συντάξεις, οι οποίες- μαζί με άλλα μέτρα- θα πρέπει να ψηφιστούν τώρα για να ισχύσουν ακόμη και από το 2018, με «αντάλλαγμα» κάποιες παροχές που θα ενεργοποιηθούν μόνο αν υπάρχουν υπερ-πλεονάσματα.

Από ελληνικής πλευράς επιχειρείται η μείωση του ΦΠΑ πράγμα για το οποίο απαιτείται απόφαση από την Ε.Ε. ή εναλλακτικά μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ώστε να προκύψουν ελαφρύνσεις για όσους έχουν μικρές ιδιοκτησίες και επιβαρύνσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες και ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων.

Υπό τις παρούσες συνθήκες η δεύτερη αξιολόγηση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου με όλες τις πηγές από την Κομισιόν να μιλούν για Απρίλιο ή και για Μάιο ακόμη ενώ οι Ολλανδικές εκλογές της 15ης Μαρτίου επηρεάζουν άμεσα τις εξελίξεις.

Είναι πιθανό να οδηγήσουν στην έξοδο από την προεδρία του Eurogroup τον J. Dijsselbloem.

Άλλωστε οποιαδήποτε λήψη απόφασης από το Ολλανδικό κοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι αδύνατη τουλάχιστον ως τα μέσα Απριλίου.

Λίγο αργότερα (23 Απριλίου και 7 Μαΐου) θα στηθούν όμως κάλπες και στη Γαλλία, ενώ στις 24 Σεπτεμβρίου έπονται οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.

Την ίδια στιγμή, σε ένα νέο συμβόλαιο χρηματοδότησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οδηγείται η Αθήνα ύψους 4 δις. ευρώ με τα οποία κεφάλαια - δόσεις θα εκταμιεύονται σταδιακά και μετά από αυστηρό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα βοήθειας με το ΔΝΤ θα γίνουν παράλληλα με τις συναντήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση.

Βέβαια οι αποφάσεις δεν είναι άμεσες καθώς το Ταμείο θα πρέπει να συντάξει δύο νέες εκθέσεις.

Μία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και μία δεύτερη για την βιωσιμότητα του ελληνικούς χρέους που θα «κουμπώσουν» με αυτές τις Κομισιόν και με τις οποίες θα ανοίξει ο δρόμος για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Χωρίς νέα έκθεση που να χαρακτηρίζει «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος από « εξαιρετικά μη βιώσιμο» που είναι τώρα το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετάσχει γι΄ αυτό και θα περιμένει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για το νέο σήμα προς το Δ.Σ. του Ταμείου αλλά και προς τις αγορές.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ θα συντάξει το νέο, δικό του, λεπτομερές Μνημόνιο, το οποίο ονομάζεται Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), δηλαδή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, και το οποίο θα πρέπει να «ταιριάξει» με το κείμενο της Κομισιόν (MoU) όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των Μνημονίων 1 και 2 όπου τα δύο κείμενα «έτρεχαν» παράλληλα.

Βέβαια όπως έχει παρατηρηθεί το Μνημόνιο του ΔΝΤ είναι πιο αυστηρό σε μέτρα σε σχέση με το Ευρωπαϊκό.

Παρά ταύτα, η Αθήνα κατά απαίτηση των Βρυξελών είναι υποχρεωμένη απέναντι σε ένα τρίτο στεφάνι με το ΔΝΤ, ειδάλλως όπως έχει διαμηνυθεί δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια με το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

ΜΑΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail