Αναδημοσίευση από: tvxs.gr
Στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ανέρχονται οι πωλήσεις όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI), η διακίνηση βαρέων όπλων και οπλικών συστημάτων, όπως πύραυλοι, αεροσκάφη, υποβρύχια, και αντιαεροπορικά συστήματα, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990.
Η έκθεση καταγράφει αύξηση 8,4% του όγκου αγοροπωλησιών οπλικών συστημάτων για την περίοδο 2012-2016 σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτή οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση σε Μέση Ανατολή και Ασία.
Κατακόρυφη μείωση των εισαγωγών στην Ελλάδα
Όπως σημειώνει η έκθεση, σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία οι μειώσεις έιναι δραματικές λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η Ελλάδα έχει υποχωρήσει στην 28η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων.
Η μείωση την πενταετία 2012-2016 σε σχέση με την προηγούμενη, αγγίζει το 67%.
Η Ελλάδα εισάγει το 71% των οπλικών συστημάτων από την Γερμανία, με το ποσοστό των ΗΠΑ να περιορίζεται στο 14% και της Γαλλίας στο 10%.
Μείωση των εισαγωγών στην Ευρώπη
Την περίοδο 2012-2016, στην Ευρώπη οι εισαγωγές όπλων εμφανίζουν μείωση κατά 36% σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, λόγω και της οικονομικής κρίσης.
Η Γηραιά Ήπειρος πλέον συνεισφέρει μόνο το 11% των παγκόσμιων εισαγωγών.
Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε ο κυριότερος εισαγωγέας όπλων στην Ευρώπη, παρά την μείωση 22% που κατέγραψε.
Μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων προς τις ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν οι ΗΠΑ με 32% και ακολουθούν Γερμανία με 14% και Ρωσία με 13%.
Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς όπλων
Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρες που έχουν εμπλακεί στην σύγκρουση στην Υεμένη, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων παγκοσμίως για την πενταετία 2012-2016.
Το 13% των παγκόσμιων εισαγωγών καταγράφεται στην Ινδία με τον όγκο τους παρουσιάζει αύξηση κατά 43% σε σχέση με την περίοδο 2007-2011.
Οι πωλήσεις όπλων καταγράφουν εκρηκτική αύξηση σε Ασία- Ωκεανία (αποτελούν το 43% των παγκόσμιων εισαγωγών) και την Μέση Ανατολή (29%).
Στην Κίνα οι εισαγωγές όπλων παρουσιάζουν κάμψη κυρίως λόγω της αύξησης της εγχώριας παραγωγής.
Παρόλα αυτά, το Πεκίνο παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων παγκοσμίως.
Παράλληλα ωστόσο, έχει μετατραπεί και σε έναν από τους κυριότερους εξαγωγείς, προμηθεύοντας όπλα μεταξύ άλλων σε Αλγερία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές.
Ωστόσο, το ποσοστό της Κίνας παραμένει ακόμα χαμηλό σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ρωσία που καταλαμβάνουν το 33% και το 23% της παγκόσμιας αγοράς αντίστοιχα.
Την πρώτη πεντάδα στη λίστα με τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων συμπληρώνουν Γαλλία και Γερμανία.
Πηγές: SIPRI και Euronews