Freepen.gr - Εάν η Δύση πρέπει πλέον να ανταγωνιστεί με τη Ρωσία για την επιρροή στα Βαλκάνια, αυτό δε θα μπορούσε να είναι μια κακή εξέλιξη, αναφέρει σε άρθρο του το Balkaninsight και ο Μάρκους Τάνερ.
Η ανάλυση της ιστοσελίδας περιγράφει την επιστροφή της Μόσχας στα Βαλκάνια με μερικές στρατηγικές επιλογές.
Εκτός των εξελίξεων στις χώρες της Βαλτικής όπου παρατηρείται μια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία, η Μόσχα κατεβαίνει ξανά προς τα Βαλκάνια.
Εν πρώτοις σε Βουλγαρία και Μολδαβία εξελέγησαν φιλικοί προς το Κρεμλίνο ηγέτες.
Επιπλέον όμως η Ρωσία έχει προχωρήσει σύμφωνα με τον Τάνερ στις εξής κινήσεις:
1. Σύσφιξη των δεσμών της με τη Σερβία, όπου προσθέτουμε εμείς ότι την ενισχύει πλέον και στρατιωτικά ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός η δυναμική ρητορική του Βελιγραδίου το τελευταίο διάστημα να εδράζεται πάνω σε μια υποσχεθείσα ρωσική στήριξη.
2. Ενθάρρυνε τους Σερβοβόσνιους στον αγώνα τους για περισσότερη - ή ακόμη και ολική - ανεξαρτησία από το κρατικό μόρφωμα της Βοσνίας.
3. Ενίσχυσε τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να σηκώσουν ανάστημα ενώ είχαν υποστεί μεγάλες πιέσεις τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον προσθέτουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στα Τίρανα ότι η Πρίστινα δεν μπορεί να συγκροτήσει δικό της στρατό.
4. Υποστήριξή της αντιπολίτευσης στο Μαυροβούνιο με τη χώρα να βρίσκεται σε ένα διαρκές καθεστώς αναταραχής.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο Τάνερ, αν η Ρωσία φαίνεται αποφασισμένη να πάρει πίσω τα Βαλκάνια, είναι επειδή δεν έχει συνηθίσει να μένει απέξω.