Αναδημοσίευση από: eksegersi.gr
Μολονότι από τις επίσημες δηλώσεις δεν αποκαλύφθηκε κάτι συγκεκριμένο, οι πληροφορίες λένε ότι ο Ερντογάν τα βρήκε με την Μέι, που επισκέφτηκε την Αγκυρα αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Τραμπ, και επομένως αναμένεται σύντομα νέα «πρωτοβουλία του ΟΗΕ» για την προώθηση της διχοτομικής λύσης.
Εχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, που του την επιτρέπει το κατοχικό καθεστώς στο ένα τρίτο της Κύπρου από το 1974, αλλά και ο στρατηγικά σημαντικός για τους ιμπεριαλιστές ρόλος της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, ο Ερντογάν έχει τραβήξει τις δικές του «κόκκινες γραμμές», με βασικότερη το περιβόητο ζήτημα «εγγυήσεις-ασφάλεια», δηλαδή την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και μετά τη συμφωνία για τη συγκρότηση του νέου συνομοσπονδιακού κράτους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι βρετανοί ιμπεριαλιστές, που ως εγγυήτρια δύναμη συμμετέχουν άμεσα στις διαδικασίες, προτείνουν εναλλακτικά σχέδια χωρίς να αμφισβητούν τη βασική απαίτηση της Τουρκίας, την οποία θεωρούν νόμιμη και θεμιτή. Η «εναλλακτικότητα» των ιμπεριαλιστικών προτάσεων αναφέρεται σε δευτερεύουσες πλευρές (πόσος θα είναι ο όγκος των στρατευμάτων, αν ο χώρος στρατωνισμού τους θα είναι βάση ή θα υπάρξει διασπορά και άλλα τέτοια).
Στο μεταξύ, ο Ερντογάν έχει ρίξει στο παζάρι και ένα άλλο αίτημα, που κάθε άλλο παρά «κυπριακό» είναι. Ζητά την εφαρμογή των «τεσσάρων ελευθεριών» της ΕΕ στους τούρκους πολίτες στην κυπριακή επικράτεια, με τον ίδιο τρόπο που αυτές οι «τέσσερις ελευθερίες» ισχύουν για τους έλληνες πολίτες. Μόνο που η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, ενώ η Τουρκία όχι. Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν πάει να κερδίσει πόντους στο παζάρι με την ΕΕ. Μόνο που σ' αυτά τα ζητήματα η Μέι και ο Τραμπ δεν μπορούν να τον βοηθήσουν. Θα πρέπει -θέλοντας και μη- να περάσει από το γαλλογερμανικό άξονα, που είναι αυτός που έχει μπλοκάρει τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας, ενώ δεν του έχει δώσει ούτε την άρση της βίζας για τους τούρκους πολίτες, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες.
Στη Λευκωσία και την Αθήνα, έχοντας συμφωνήσει στα βασικά μιας διχοτομικής λύσης, περιμένουν την εκδήλωση της νέας «πρωτοβουλίας του ΟΗΕ», ξέροντας ότι σε κάθε νέο γύρο πρέπει ν' αφήνουν κάτι ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.