Αναδημοσίευση από: voria.gr
Με ανακοίνωσή της η ρωσική Πρεσβεία στα Σκόπια στρέφεται κατά της δημόσιας αμερικανικής (αλλά και αλβανικής) παρέμβασης στα εσωτερικά των Σκοπίων.
Μακεδών
Εν αναμονή της συγκέντρωσης των 61 υπογραφών βουλευτών, που απαίτησε ο Πρόεδρος των Σκοπίων Γ. Ιβάνοφ από τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, το πολιτικό κλίμα είναι άκρως ταραγμένο, ώστε όποια λύση και αν δοθεί (σχηματισμός κυβέρνησης υπό τον Ζάεφ σε συνεργασία με τα αλβανικά κόμματα, ή εκ νέου προκήρυξη εκλογών) δεν θα αλλάξει την έκρυθμη πολιτική κατάσταση, με τα δύο αντίπαλα σλαβικά κόμματα να αλληλομισούνται.
Δεν είναι μόνον ότι οι αντιθέσεις των δύο σλαβικών κομμάτων εξουσίας είναι σε υπέρτατο βαθμό οξυμένες, αλλά εμπλέκονται με δημόσιες δηλώσεις και οι δύο μεγάλες δυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία.
Από πλευράς των ΗΠΑ, χωρίς ακόμη να έχει καταστεί σαφής η ακολουθητέα πολιτική υπό των ΗΠΑ, ο νυν πρεσβευτής των ΗΠΑ, ακολουθώντας την πολιτική Ομπάμα (και Σόρος) τάσσεται ανοικτά υπέρ του Σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ, υποδεικνύοντας προς τον Σκοπιανό Πρόεδρο να του αναθέσει διερευνητική εντολή προς σχηματισμό κυβέρνησης, καίτοι υπάρχει ασάφεια προς τούτο στο σκοπιανό Σύνταγμα.
Η στάση του Αμερικανού Πρεσβευτή, ενόχλησε πρωτίστως τους Ρώσους, οι οποίοι εμμέσως αλλά σαφώς τάσσονται υπέρ του Γκρούεφσκι, με τον οποίον είχαν συμφωνήσει στα ενεργειακά, αλλά ενόχλησε και Αμερικανούς γερουσιαστές.
Με ανακοίνωσή της η ρωσική Πρεσβεία στα Σκόπια στρέφεται κατά της δημόσιας αμερικανικής (αλλά, και αλβανικής) παρέμβασης στα εσωτερικά των Σκοπίων, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες παρέμβασης από το εξωτερικό, στην επιβολή λύσεων παρά τη θέληση του λαού, είναι πολύ επικίνδυνες και πρέπει να καταδικάζονται από την παγκόσμια κοινότητα. Οι αρχές της ισότητας των κυρίαρχων κρατών και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών πρέπει να εφαρμόζονται, η δε καταστρατήγησή τους αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου», όπως μεταφέρει ο Εχέδωρος από τον σκοπιανό Τύπο.
Όμως, υπάρχουν καταγγελίες ομάδας ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών των ΗΠΑ κατά του συμπατριώτη τους Αμερικανού πρεσβευτή στα Σκόπια, για ανάμειξή του στα πολιτικά πράγματα της χώρας, σύμφωνα με το CNN. Έξι γερουσιαστές, με προεξάρχοντα τον Κρίστοφερ Σμιθ, κατηγορούν τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, ότι υποστηρίζει ανοικτά το αριστερό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SDSM) και, επιπροσθέτως, διευκολύνει τη χρηματοδότησή του καθώς και θεσμών που σχετίζονται με αυτό, διοχετεύοντας κονδύλια του προγράμματος USAID σε φιλικές προς αυτά ΜΚΟ. (Εννοούν την «Ανοιχτή Κοινωνία - Open Society» του Τζ. Σόρος)
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, ο Κρίστοφερ Σμιθ ζήτησε την αποπομπή του Μπέιλι, ενώ, ταυτοχρόνως, προανήγγειλε τη διενέργεια επίσημης έρευνας: «Αν αυτός ο πρεσβευτής πήρε το μέρος κάποιου πρέπει να απολυθεί αμέσως». Ζήτησαν απαντήσεις «το αργότερο εντός δύο εβδομάδων», οι οποίες ουδέποτε δόθηκαν. Ο Αμερικανός πρεσβευτής τους αγνόησε επιδεικτικά όπως και τις κατηγορίες τους ότι υποστηρίζει και παρεμβαίνει υπέρ του σοσιαλδημοκρατικού SDSM του Ζόραν Ζάεφ.
Εντυπωσιακή όμως είναι η παρέμβαση, ενός άλλου γερουσιαστή, σύμφωνα με τον σκοπιανό Τύπο, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω. «Τα σύνορα πρέπει να αλλάξουν στα Βαλκάνια, ένα μέρος της (ψευδο)Μακεδονίας να ενταχθεί στο Κοσσυφοπέδιο», γράφει το δημοσίευμα της «Gazeta Express», δήλωσε ο γερουσιαστής Ντέινα Ρορομπάκερ, στην αλβανική τηλεόραση. Είναι ο ίδιος που πριν από λίγες ημέρες απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, από τον οποίο ζήτησε να εξετάσει τη δυνατότητα ανταλλαγής εδαφών στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. (Προφανώς και θα ανήκει σε κάποιο φιλοαλβανικό λόμπι).
Ο Αμερικανός γερουσιαστής δεν ζήτησε μόνο αλλαγή των συνόρων, αλλά «να πάψει να υπάρχει αυτό το "πράγμα"», όπου πράγμα είναι το κρατικό μόρφωμα των Σκοπίων.
Πρότεινε λοιπόν, όπως οι Αλβανοί των Σκοπίων αποτελέσουν μέρος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ το υπόλοιπο έδαφος ας το πάρει η Βουλγαρία, ή «οποιαδήποτε άλλη χώρα με τους οποίους ισχυρίζονται ότι σχετίζονται» (άγνωστο αν εννοούσε την Σερβία ή την Ελλάδα). Γεγονός είναι ότι ο Ρορομπάκερ άνοιξε δημόσια την συζήτηση στις ΗΠΑ για την κατάργηση αυτού του κράτους, που η ίδρυσή του μόνο προβλήματα δημιούργησε στα Βαλκάνια.