Αναδημοσίευση από: ithesis.gr
Ισχυρό πλήγμα αναμένεται να δεχτεί η αγορά της φέτας από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου CETA και TTIP, μεταξύ ΕΕ, ΗΠΑ και Καναδά.
Οι συμφωνίες καταργούν την προστασία προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης (ΠΟΠ) και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μαζική παραγωγή λευκών τυριών – απομιμήσεων, υπό την ονομασία “φέτα” στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στη Ν. Αφρική και σε άλλες χώρες.
Η κερκόπορτα άνοιξε στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας που υπέγραψε η Ε.Ε. με τον Καναδά για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, καθώς στην ουσία “παραδίδεται” η ελληνική φέτα, δεδομένου ότι η ονομασία, με κάποιους χαλαρούς περιορισμούς, παραμένει επί των συσκευασιών τυριών, που κυκλοφορούν στην καναδική αγορά, αλλά και μπορούν να εξάγονται ακόμα και στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με στελέχη του κτηνοτροφικού κλάδου, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία και συρρίκνωση του κλάδου κατά 25%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι δαπάνες για τυρί τύπου “φέτας” ανέρχονται διεθνώς σε 1 δισ., η αξία των ελληνικών εξαγωγών φέτας φτάνουν μόλις σε 130 εκατ., ενώ το μερίδιο της Ελλάδας -που συνολικά εξάγει μόλις το 10% της εγχώριας παραγωγής- στην παγκόσμια αγορά ανέρχεται σε περίπου 28%.
Ο πόλεμος της φέτας στην Ευρώπη
Ο πόλεμος της φέτας μετρά πάνω από 20 χρόνια. Το 1996 αν και καταχωρήθηκε η φέτα στον κατάλογο των ΠΟΠ προϊόντων, είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις άλλων χωρών της ΕΕ που παρήγαγαν φέτα, όπως η Δανία, η Γαλλία αλλά και η Γερμανία που ζητούσαν επίμονα να ονομάζουν φέτα τα προϊόντα τους από αγελαδινό γάλα στα οποία προσέθεταν χημικές ουσίες για να μην κιτρινίζουν.
Η καταχώριση ακυρώθηκε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τον Μάρτιο του 1999, προκειμένου το θέμα να διερευνηθεί από την Κομισιόν, που κατέληξε στην ανάγκη προστασίας της φέτας ως ΠΟΠ.
Τον Οκτώβριο 2002 με νέο κανονισμό η φέτα επανήλθε στον κατάλογο των ΠΟΠ, ενώ νέα προσφυγή από τη Δανία και τη Γερμανία απορρίφθηκε τελικά το 2005 από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η οριστική κατοχύρωση της φέτας ως ΠΟΠ έγινε τελικά τον Οκτώβριο 2007 (μετά το πέρας σχετικής μεταβατικής περιόδου).
Πάντως, και σήμερα εξάγονται από χώρες των Βαλκανίων ή μέσω θυγατρικών βορειοευρωπαϊκών χωρών λευκά τυριά που πλασάρονται, ως “φέτα” σε αγορές του εξωτερικού φέροντας ακόμα και ελληνικά σύμβολα (ελληνική σημαία, τσολιάδες, κίονες κ.ά.) επί των συσκευασιών.
ΣΕΒΓΑΠ: Χάνεται η ταυτότητα της φέτας ως Π.Ο.Π στο εξωτερικό
Την απόλυτη αντίθεση του με την δρομολογούμενη σε λίγες ημέρες από την Ελληνική Κυβέρνηση αποδοχή της Οικονομικής & Εμπορικής Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και 15 Κρατών της Νοτίου Αφρικής (SADC), εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (Σ.Ε.Β.ΓΑ.Π.), διότι όπως αναφέρει, περιλαμβάνει την σκανδαλώδη και μοναδική εξαίρεση της φέτας από την δικαιωματική προστασία της ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Στο ίδιο δυστυχώς πνεύμα πρωτοφανούς διακριτικής μεταχείρισης για την χώρα μας έχει συνταχθεί και η αντίστοιχη συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) και προγραμματίζονται πολλές άλλες, αναφέρεται από τον ΣΕΒΓΑΠ.
Ειδικότερα τονίζεται ότι:
«Το γεγονός αυτό δεν θα έχει μόνο τις αυτονόητες τραγικές συνέπειες για το εμπορικό μέλλον του παγκοσμίως γνωστού αυτού εθνικού μας προϊόντος αλλά θα αποτελέσει μια σοβαρή απώλεια της εθνικής μας παράδοσης και κληρονομιάς την οποία κανείς δεν έχει δικαίωμα να απεμπολήσει και να την εκχωρήσει σε οποιονδήποτε!
Για το μείζον αυτό θέμα έχουν ενημερωθεί και προειδοποιηθεί έγκαιρα, απ’ ευθείας από τον ΣΕΒΓΑΠ, όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες (τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλlες), έως όλους τους (σχετικούς με το θέμα) υπουργούς ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Έχουν ήδη γίνει επίσης κοινωνοί του εθνικού αυτού προβλήματος (από τον ΣΕΒΓΑΠ) και οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναμένοντας τις άμεσες ενέργειές τους για να αποτρέψουν με κάθε τρόπο και μέσο το οποίο διαθέτουν την αποδοχή των συμφωνιών αυτών από την ελληνική πολιτεία και κατ’ επέκταση από την ΕΕ.
Ο ΣΕΒΓΑΠ κάνει έκκληση όχι μόνο προς όλους τους προαναφερθέντες αλλά και προς όλους τους Έλληνες πολίτες να αντιδράσουν με κάθε τρόπο ώστε να αποσοβηθεί η μη αντιστρεπτή απώλεια της ταυτότητας του εθνικού μας αυτού προϊόντος (της φέτας) στις νέες αγορές που προσπαθεί να ανοίξει με τις συμφωνίες αυτές η ΕΕ. Είναι όχι μόνο ανάγκη, αλλά και χρέος όλων των Ελλήνων να αντιδράσουμε ώστε να απαλείφει από τους όρους των συμφωνιών αυτών κάθε σημείο που δεν αναγνωρίζει πλήρως την ταυτότητα και την ονομασία της φέτας μόνον ως ελληνικού προϊόντος και μόνο με την πανευρωπαϊκά κατοχυρωμένη μοναδική του σύνθεση.
Η πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας δεν θα έλθει από καμιά φορολογική πολιτική αλλά από την εκμετάλλευση του συνόλου αυτών των μικρών ή μεγάλων ευκαιριών που στην προκειμένη περίπτωση είναι απόλυτο δικαίωμα μας και όχι αντικείμενο συνδιαλλαγής ή διεκδίκησης».
Σημειώνεται ότι η συμφωνία διεθνούς εμπορίου και οικονομικής συνεργασίας Ε.Ε. – Καναδά, CETA, έλαβε με περισσότερες από 400 ψήφους την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην προχθεσινή ψηφοφορία.
Από την ελληνική πλευρά, θετικά ψήφισαν όλοι οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος, Θοδωρής Ζαγοράκης), του Ποταμιού (Γεώργιος Γραμματικάκης, Μιλτιάδης Κύρκος) και η Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης απουσίαζε.
Αρνητικά ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, Στέλιος Κούλογλου), ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ (Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος) οι ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα και Νότης Μαριάς, καθώς και οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής.