Αναδημοσίευση από: capital.gr
Του Σπύρου Δημητρέλη
Κενές περιεχομένου είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με φόρο ακίνητης περιουσίας. Η αλλαγή αυτή περνά υποχρεωτικά μέσα από την καθιέρωση εμπορικών αξιών στα ακίνητα που θα αντικαταστήσουν τις αντικειμενικές αξίες, μια διαδικασία η οποία ουσιαστικά βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών η όλη διαδικασία προχωρά με ρυθμούς χελώνας καθώς ενώ έχει συσταθεί η σχετική επιτροπή εντοπίζονται πολλά και σημαντικά προβλήματα.
Το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα στον καθορισμό εμπορικών αξιών που θα αντικαταστήσουν τις αντικειμενικές αξίες αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει χάσει εδώ και περίπου πενήντα ημέρες την προθεσμία για τη διόρθωση των αντικειμενικών αξιών σε τέσσερις περιοχές της χώρας κατόπιν διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πρόκειται για το Ψυχικό, τη Φιλοθέη, τον Νέο Βουτζά και τους Δελφούς. Η προθεσμία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου και ένας από τους λόγους της καθυστέρησης στην επικαιροποίηση, ουσιαστικά μείωση, των αντικειμενικών σε αυτές τις περιοχές είναι ότι οι δήμοι έχουν αργήσει να στείλουν τις προτάσεις τους για τις νέες τιμές.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι η ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα σε συνδυασμό με αξιοποίηση άλλων βάσεων δεδομένων με τιμές ακινήτων, όπως της Τράπεζας της Ελλάδος, των τραπεζών, μελέτες μεσιτικών εταιρειών, τότε γίνεται κατανοητό πόσο μακριά βρισκόμαστε από τον ορισμό των νέων εμπορικών τιμών στα ακίνητα που θα αποτελούν τη βάση φορολόγησης.
Υπενθυμίζεται ότι βάση μνημονίου οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων πρέπει να αντικατασταθούν από τις εμπορικές το αργότερο έως τον Ιούνιο, μια προθεσμία που πολύ δύσκολα θα τηρηθεί. Ο υπολογισμός της αξίας των ακινήτων βάση των εμπορικών τιμών αποτελεί και προϋπόθεση για τις όποιες αλλαγές στο φόρο κατοχής ακινήτων που σήμερα ονομάζεται ΕΝΦΙΑ και στο μέλλον μπορεί να ονομαστεί φόρος ακίνητης περιουσίας ή κάτι άλλο.
Φόρος περιουσίας αντί για ΕΝΦΙΑ
Η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με φόρο περιουσίας ο οποίος ουσιαστικά θα είναι ο πρώην Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως ένας από τους αντισταθμιστικούς φόρους της συμφωνίας για τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων.
Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει τα εξής:
-τη μείωση του συνολικού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, δηλαδή η συνολική του βεβαίωση να υποχωρήσει από τα 3,3 δις ευρώ που είναι σήμερα στα 2,3 δις ευρώ
-την κατάργηση του υπολογισμού του φόρου ανά τετραγωνικό που ισχύει σήμερα και τον υπολογισμό στο σύνολό του με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου, όπως γίνεται σήμερα με τον συμπληρωματικό φόρο
-την θέσπιση ενός αφορολόγητου ορίου που ουσιαστικά θα απαλλάσσει από το φόρο ιδιοκτήτες με μια κύρια κατοικία σε περιοχές με χαμηλή εμπορική αξία
-τη διεύρυνση των απαλλαγών από το φόρο για τους φορολογούμενους που έχουν χαμηλό εισόδημα
Όλα τα παραπάνω, βέβαια, θα γίνουν αν γίνουν μετά το 2018, όταν θα έχουν καθιερωθεί οι εμπορικές αξίες και θα έχει πιστοποιηθεί σημαντική υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων που θα ενεργοποιήσει το πακέτο αντισταθμιστικών μειώσεων φόρων.