Πώς τα "ξεχασμένα" βραχυπρόθεσμα μέτρα αρχίζουν να μειώνουν το χρέος

Αναδημοσίευση από: capital.gr

Του Γ. Αγγέλη

Στο Βερολίνο και ειδικά στο υπουργείο του κ. Σόιμπλε επιμένουν – και το επαναλαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες – ότι τα "βραχυπρόθεσμα” μέτρα που αποφασίσθηκαν τον περασμένο Μάιο και εφαρμόζονται ήδη τις τελευταίες ημέρες, "έχουν υποτιμηθεί” όσον αφορά την επίπτωσή τους στο ελληνικό χρέος, τόσο από τις αγορές όσο και από την ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια άποψη διατυπώνουν και κάποια στελέχη της ΤτΕ, σημειώνοντας ότι ήταν ένα "κέρδος” από την πλευρά της κυβέρνησης τον περασμένο Μάιο
που "δεν έχει αξιολογηθεί όσο θα έπρεπε...”.

Οι παρεμβάσεις αυτές ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες από τον ESM σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ και αφορούν σε:

* Επέκταση της υφιστάμενης μέσης σταθμικής φυσικής διάρκειας δανείων από τον EFSF ύψους που έχει να κάνει με περίπου €96 δισ. Η διάρκεια επεκτείνεται πλέον από τα 28,5 έτη στα 32,4 έτη. Η αλλαγή αυτή έχει ηδη ολοκληρωθεί αναπροσαρμόζοντας έτσι και το χρονοδιάγραμμα λήξεων με την μεταφορά ποσών από έτη που οι υποχρεώσεις ήταν υψηλές στα επιπλέον τέσσερα χρόνια.

* Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr έχει επίσης ολοκληρωθεί από τον ESM η άρση της υποχρέωσης καταβολής επιπλέον περιθωρίου 2% επί του δανείου των €11 δισ. της επαναγοράς του χρέους που έγινε το 2012, για τα έτη 2016 και 2017.

* Σημαντική είναι επίσης η επίπτωση στην βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους από την μείωση του επιτοκιακού κινδύνου που θα έχει η ανταλλαγή των τίτλων των τραπεζών (αυτούς που είχαν πάρει για ανακεφαλαιοποίηση και ήταν κυμαινόμενου επιτοκίου) με άλλους τίτλους που είναι πλέον σταθερού επιτοκίου με διάρκεια 30 έτη.

* Ο ESM πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές στην διαχείριση του δικού του χαρτοφυλακίου προκειμένου να εξασφαλίσει τίλους χαμηλού επιτοκιακού κόστους τα υπόλοιπα των δανείων που θα εκταμιευθούν για την Ελλάδα στα πλαίσια του τρίτου προγράμματος .

Όπως είναι γνωστό από την συμφωνία του Μαΐου του 2016 το σύνολο των παρεμβάσεων αυτών υπολογίζεται οτι θα μειώσει το χρέος κατά ποσοστό της τάξης του 20% στο ΑΕΠ περίπου.

Στη συμφωνία που έγινε τον Μάιο προβλέπεται η λήψη επιπλέον μέτρων "εάν και εφ' όσον χρειασθεί για να στηριχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους” μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Τα χαρακτηριστικά των μέτρων αυτών που αφορούν ως προς την υλοποίησή τους την μετά το 2018 περίοδο είναι τα ακόλουθα:

- Επανεκκίνηση της διαδικασίας για απόδοση των κερδών στην Ελλάδα από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (SMP και ANFA).

- Νέα διευθέτηση και ρύθμιση του δανείου που θα προκύψει για να καλυφθούν οι αναβολές πληρωμής των τόκων των δανείων της Master FAFA του EFSF.

- Πού θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που "περίσσεψαν” από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η πρόθεση είναι να χρησιμοποιηθούν για πρόωρη αποπληρωμή δανείων με προτεραιότητα εκείνων από το ΔΝΤ.

- Εξετάζεται η περαιτέρω επέκταση της μέσης σταθμικής φυσικής διάρκειας των δανείων του EFSF.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail