Ο πρόεδρος της Ρουμανίας πρέπει να αποφασίσει αν θα απολύσει τον υπουργό Δικαιοσύνης του κυβερνώντος κόμματος

Του Son Ofeon

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Σορίν Γκριντεάνου πρέπει να έχει συνομιλίες με τον υπουργό δικαιοσύνης του και να αποφασίσει, αν πρέπει να τον απολύσει ή όχι ,δήλωσε την Κυριακή ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος , μετά από μαζικές διαδηλώσεις, που ανάγκασαν την κυβέρνηση σε μια ενοχλητική αναστροφή σχετικά μ’ ένα διάταγμα για την αποποινικοποίηση ορισμένων αδικημάτων διαφθοράς.

“Μια συζήτηση θα λάβει χώρα ... για να επιτρέψει μια απόφαση σχετικά με τον Φλορίν Ιορντάτσε και αν πρέπει να τον κρατήσει στη θέση του," δήλωσε ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Λιβιού Ντραγκνέα σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

ΠΗΓΗ http://www.jpost.com/Breaking-News/...

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Oι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία έγιναν στις 11 Δεκεμβρίου 2016 με ένα σχετικά δίκαιο αναλογικό εκλογικό σύστημα.

Το σύστημα αυτό, που υιοθετήθηκε το 2015 , περιόρισε τον συνολικό αριθμό των βουλευτών-γερουσιαστών σε 466 πρόσωπα σε σχέση με τα 588, που είχαν εκλεγεί το 2012.
Από τις εκλογές προέκυψε μία κυβέρνηση από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα PSD, με πλειοψηφία 45,48% και ηγέτη τον Λιβιού Ντραγκνέα.

Η κυβέρνηση αυτή φυσιολογικά δεν θα έπρεπε να έχει προβλήματα, καθώς το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης PNL έβγαλε ποσοστό μόλις 20,04%

ΠΗΓΗ https://en.wikipedia.org/wiki/Roman...

Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα.
Η μείωση του κοινοβουλευτικού πληθυσμού (βουλευτές-γερουσιαστές), κατά 122 άτομα ως άνω, άφησε στο έλεος και στον έλεγχο της δικαιοσύνης αντίστοιχο αριθμό πολιτικών και μάλιστα χωρίς ασυλία.

Επιπλέον ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος κος Ντραγκνέα,λόγω προγενέστερης καταδίκης του σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τετραετή αναστολή (λόγω εκλογικής απάτης), δεν μπόρεσε για νομικούς λόγους να γίνει πρωθυπουργός.

‘Ετσι έγινε πρόεδρος της Βουλής, χωρίς όμως να χάσει τις πολιτικές φιλοδοξίες του, όπως φαίνεται από τη συνέχεια.

ΠΗΓΗ https://en.wikipedia.org/wiki/Liviu...

Στη θέση αυτή διαδέχθηκε τον σημερινό υπουργό δικαιοσύνης Φλορίν Ιορντάτσε.
To πολιτικό πρόβλημα της Ρουμανίας επιχειρήθηκε να λυθεί με ένα πολιτικό τέχνασμα.
Έγινε αρχικά μία πρόταση , για να “αποσυμφορηθούν” οι φυλακές της Ρουμανίας, να αποποινικοποιηθεί με διάταγμα του υπουργού δικαιοσύνης το αδίκημα της διαφθοράς για ποσά μικρότερα από το “ευτελές” ποσό των 44000 ευρώ, αλλά και για άλλα αδικήματα κατάχρησης εξουσίας.

Το διάταγμα δεν προβλεπόταν να περάσει και να ψηφισθεί από την Βουλή, αλλά την πολιτική ευθύνη για την κίνηση , αν κάτι πήγαινε στραβά, θα την φορτωνόταν ο Ιορντάτσε.
‘Ετσι , ο κος Ντραγκνέα θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός, χωρίς όμως να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη οι βουλευτές του ή κάποιος άλλος.

Οι Ρουμάνοι πολίτες όμως δεν κοιμούνται όρθιοι .

Βγήκαν διαμαρτυρόμενοι για 6 ημέρες στους δρόμους, ζητώντας να μην περάσει το διάταγμα.
Στις διαδηλώσεις υπήρχαν πανώ, που έγραφαν χαρακτηριστικά “Σας βλέπουμε”.
Οι διαμαρτυρόμενοι σε διάφορες πόλεις έφθασαν ήδη τις 700.000 ανθρώπους, ένας αριθμός διαδηλωτών, που είχε παρατηρηθεί μόνο την εποχή της πτώσης του μισητού προέδρου Τσαουσέσκου το 1989.

Ο Ντραγκνέα, διαπιστώνοντας το υπαρκτό πλέον πολιτικό πρόβλημα, άρχισε να μιλάει πρώτα για κίνημα πολιτών υποκινούμενο από το εξωτερικό (από τον Σόρος )και για τους οπαδούς του κόμματος του , που δήθεν “είχαν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους και ήταν έτοιμοι να βγούν στους δρόμους”.

ΠΗΓΗ http://www.novinite.com/articles/17...

Σήμερα έγινε ακόμα πιο προκλητικός ,υποδεικνύοντας ουσιαστικά στον πρωθυπουργό να “απολύσει” τον “υπεύθυνο για κακή επικοινωνιακή διαχείριση του μέτρου” υπουργό δικαιοσύνης κο Ιορντάτσε.

ΠΗΓΗ http://www.novinite.com/articles/17...

Το συνολικό σχέδιο όμως για αλλαγή των νόμων κατά της διαφθοράς δεν αποσύρθηκε, αλλά υπάρχει ακόμα πρόθεση να εισαχθεί ως νομοσχέδιο στη Βουλή.

ΠΗΓΗ http://www.novinite.com/articles/17...

Μέχρι τότε η αντιπολίτευση αποφάσισε να κάνει πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση, που θα ψηφισθεί αύριο Τρίτη στις 12.00 μαζί με τον προυπολογισμό.

Είναι προφανές ότι το ρουμανικό κοινοβούλιο παίζει με την φωτιά, προκαλώντας τον μέσο πολίτη της Ρουμανίας , που έχει ονομαστικό ετήσιο εισόδημα μόλις 8791 ευρώ.

Αγνοεί επίσης το ιστορικό παρελθόν της πτώσης του Τσαουσέσκου, που προέκυψε με παρόμοιο τρόπο το 1989, όταν το καθεστώς επιχείρησε μέσω της αδίστακτης αστυνομίας του να διαλύσει τους διαδηλωτές.

ΠΗΓΗ https://el.wikipedia.org/wiki/Νι�...

Το πραξικόπημα στην Ουκρανία που οδήγησε στην πτώση του προέδρου Γιανούκοβιτς, ξεκίνησε με παρόμοιο τρόπο τον Ιανουάριο του 2014 και κλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις της αστυνομίας με τους διαδηλωτές.

ΠΗΓΗ https://en.wikipedia.org/wiki/Vikto...

Ακόμα και αν οι πολιτικοί της Ρουμανίας δεν φοβούνται τις αναλογίες με το ιστορικό παρελθόν, θα έπρεπε να προσέξουν ότι την Κυριακή οργανώθηκε για το θέμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην πρεσβεία τους στη Σόφια της Βουλγαρίας.

ΠΗΓΗ http://www.novinite.com/articles/17...

Η κατάσταση των σχέσεων της Σερβίας με την Αλβανία για το Κόσσοβο και η πολιτική κατάσταση στη FYROM δείχνει ότι υπάρχει σήμερα σε εξέλιξη κάποιο σχέδιο για ανάφλεξη στα Βαλκάνια.

ΠΗΓΗ http://www.balkaneu.com/political-s...

Πότε θα υπάρξει αφορμή δεν είναι ακόμα γνωστό, αλλά μπορούμε να προσδιορίσουμε το κατάλληλο χρονικό παράθυρο για τα πιθανά γεγονότα.

Στις 24 Φεβρουαρίου γίνονται βουλευτικές εκλογές στη FYROM, στις 26 Φεβρουαρίου γίνονται εκλογές στη Βουλγαρία και στις 15 Μαρτίου 2017 γίνονται βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία.
Από τις 15 Μαρτίου 2017 αρχίζει η επαναφορά προσφύγων στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ , με βάση τις προβλέψεις της συμφωνίας της Λισαβόνας.

Επιπλέον μετά τις 20 Μαρτίου φέτος οι ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα γίνονται με σταυρό, ενώ στις 9 ή στις 6 ή στις 23 Απριλίου αναμένεται συνταγματικό δημοψήφισμα στη Τουρκία για ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν.

ΠΗΓΗ https://en.wikipedia.org/wiki/Turki...

Από το παραπάνω χρονοδιάγραμμα είναι φανερό ότι από τις 15 Μαρτίου έως και τις 9 Απριλίου φέτος, υπάρχει εφικτό και κατάλληλο χρονικό παράθυρο για κάποιους κύκλους να εντείνουν και πάλι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, αρκεί να ανοίξουν με ανορθόδοξο τρόπο και πάλι τον βαλκανικό διάδρομο προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες.


AN ΣΤΟΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ, Ο ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ...

Αυτό μπορεί να συμβεί, αν υπάρξει διαδοχικά πολιτική αναταραχή σε όλες τις ενδιάμεσες χώρες από την Τουρκία έως την Ρουμανία.

Στη συνέχεια χρειάζεται μία νέα απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν στην Τουρκία και μία αφορμή σε μία μελλοντική διάσκεψη για τους πρόσφυγες σε κάποια χώρα των Βαλκανίων.
‘Ολα τα υπόλοιπα έχουν προβλεφθεί εδώ και 250 χρόνια με λεπτομέρειες.

Ας ελπίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα ξεκινήσει από πάνω...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail