Υπό αυτό το πρίσμα των μεγάλων ελληνικών υποχωρήσεων οι θεσμοί δεν είναι σαφές εάν θα επιστρέψουν την νέα εβδομάδα όπως αρχικώς είχε εκτιμηθεί...
Η ελληνική σκληρή διαπραγμάτευση κατέρρευσε.... ενώ το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει στις βασικές του θέσεις χωρίς να έχει κάνει κανένα βήμα υποχώρησης.
Στις κρίσιμες συναντήσεις που πραγματοποίησε η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες εξήχθησαν ορισμένα σαφή συμπεράσματα
1)Η πρόταση των δανειστών για μέτρα 3,6 δισεκ. ή 1% άμεσα και 1% μετά το 2018 νομοθετημένα ήταν τελεσιγραφικού τύπου
2)Οι δανειστές – ευρωπαϊκό σκέλος – επέβαλλαν αφορολόγητο 6.000 ευρώ ενώ το ΔΝΤ επιμένει 5.000 ευρώ.
Η ελληνική πλευρά αποδέχεται αφορολόγητο 6000 ευρώ αλλά ακόμη τα 5.000 ευρώ δεν έχουν αποκλειστεί.
3)Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε το ζήτημα των ομαδικών αποδύσεων και προφανώς αφορολόγητο και ομαδικές απολύσεις θα αποτελέσουν το πρώτο πολιτικό ράπισμα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
4)Το ΔΝΤ επιμένει για μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Παρά τις σημαντικές ελληνικές υποχωρήσεις και το τελεσίγραφο των δανειστών δεν είναι σαφές εάν θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα έως τις 14 Φεβρουαρίου ώστε να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου του 2017...
Η επιστροφή των θεσμών - δανειστών στην Ελλάδα είναι ασαφής δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο....
Πάντως νέος στόχος είναι σε έκτακτο Eurogroup έως τις 10 Μαρτίου ή στις 20 Μαρτίου να έχει επέλθει η τελική συμφωνία.
Η αξιολόγηση με τον ένα ή άλλο τρόπο θα κλείσει, προφανώς θετική εξέλιξη με όρους αβεβαιότητας που έπληξε τις αγορές αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει 3 βασικές παραμέτρους.
Α)Ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία συμφωνία και δεν τίθεται θέμα συμμετοχής με νέο δάνειο.
Θεωρητικά ο ρόλος του ΔΝΤ παραμένει ως τεχνικού συμβούλου αλλά δεν έχει διασφαλιστεί η συμμετοχή του πλήρως.
Είναι πολύ πιθανό να μην επαρκεί ούτε ο Μάρτιος ώστε να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και να απαιτηθούν λίγοι μήνες και βέβαια νέα έκθεση βιωσιμότητας DSA.
Β)Για να υπάρξει ανάγκη για νέα έκθεση βιωσιμότητας θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πλήρως το σκέλος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Συγκεκριμένα για να αρθούν πλειάδα εμποδίων όπως ρόλος του ΔΝΤ, ποσοτική χαλάρωση κ.α. θα πρέπει να συμφωνήσει το Eurogroup στο πακέτο μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν νέα επιμήκυνση και πάγωμα των τόκων των δανείων, οι τόκοι θα κεφαλαιοποιηθούν και θα αποπληρωθούν σε επόμενη φάση.
Για να συμφωνηθεί αυτό το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων θα πρέπει η Γερμανία να υποχωρήσει…
Με βάση ένα λογικό σενάριο και εφόσον υπάρχει διάθεση για τα μεσοπρόθεσμα… θα μπορούσε το Eurogroup στο πλαίσιο μιας υποσχετικής να δεσμευτεί ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα – τα οποία θα προσδιοριστούν – αλλά θα εφαρμοστούν από το 2018 αποτελούν ρήτρα δέσμευσης της Ευρώπης προς την Ελλάδα.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε το ΔΝΤ να συντάξει νέα έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Γ)Η ΕΚΤ έχει καταφανώς ξεκαθαρίσει ότι για να εξετάσει θέμα ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE θα πρέπει να έχουν πλήρως αποσαφηνιστεί και συμφωνηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ακόμη δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο ζήτημα αυτό παρά τις ελληνικές προσδοκίες.