Αναδημοσίευση από: tribune.gr
Στο νέο άρθρο του Ιμπραήμ Καραγκιούλ στη σκληρά ερντογανική εφημερίδα Yeni Safak, η οποία θεωρείται το απευθείας φερέφωνο του Ερντογάν, ο αρθρογράφος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας, μετά από εκατοντάδες φλύαρες λέξεις όπου προσπαθεί να πείσει ότι αναδύεται μια νέα «υπερδύναμη» Τουρκία (την αναφέρει ως «κεντρική δύναμη» αντί για «περιφερειακή»), η οποία θα είναι «εξωστρεφής» (μια άλλη περιγραφή του ιμπεριαλισμού), εστιάζει στις δύο μεγάλες φοβίες του ερντογανικού χαλιφάτου αυτή τη στιγμή.
Πρώτα επιτίθεται σε όσους εναντιώνονται στο επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία, μέσα στον Απρίλιο, στο οποίο οι Τούρκοι καλούνται να εγκρίνουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα αλλάξει το πολίτευμά τους από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία, με υπερισχυμένο Πρόεδρο – σουλτάνο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Καραγκιούλ απειλεί ευθέως όσους διαφωνούν με το δημοψήφισμα, ότι θα κηρυχθούν τρομοκράτες και εχθροί του καθεστώτος:
«Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι πολιτικοί κύκλοι που στέκονται ενάντιοι στο δημοψήφισμα, το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα στη μεταμόρφωσή του συστήματος, θα χάσουν και θα εξαντληθούν. (…) Η ψήφος στο δημοψήφισμα βεβαίως και θα περάσει δίχως απώλειες, αλλά όλοι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι από το τι θα κάνουν και τι στάση θα κρατήσουν. Εκείνοι που λένε «όχι» στη θέληση του δημοψηφίσματος θα τοποθετηθούν στην ίδια πλευρά με τους γκιουλενιστές, το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και τις ξένες επεμβάσεις που έχουν βάλει στόχο τη χώρα. Καθώς τα γράφω αυτά δεν έχω καμία αμφιβολία σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».
Γιατί απειλεί το φερέφωνο του Ερντογάν όσους πουν «όχι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση ότι θα θεωρηθούν εχθροί του κράτους;
Διότι οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δίνουν ένα περίπου 30% να υποστηρίζει τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα ανακηρύξει τον Ερντογάν πρόεδρο-σουλτάνο.
Ο Ερντογάν χρειάζεται ποσοστό πάνω από το 50%. Η απόσταση είναι μεγάλη, ο χρόνος είναι λίγος, δύο μήνες, η τρομοκρατία είναι το μόνο όπλο που γνωρίζει το ισλαμιστικό καθεστώς για πάρει τις ψήφους που χρειάζεται.
Ο Ερντογάν φοβάται τον Τραμπ
Ο άλλος μεγάλος φόβος του καθεστώτος της Άγκυρας, όπως προκύπτει από το ίδιο άρθρο, είναι η θέληση του Ντόναλντ Τραμπ να δημιουργήσει «ζώνες ασφαλείας» στη Συρία.
Περιοχές δηλαδή που θα επικρατεί ειρήνη και ασφάλεια για τους αμάχους.
Ο Καραγκιούλ ομολογεί ότι το σχέδιο «ζωνών» του Τραμπ δεν έχει καμία σχέση με παρόμοιους τουρκικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.
Ο Καραγκιούλ φοβάται ότι ο Τραμπ επιθυμεί να ανακηρύξει ως «ζώνη ασφαλείας» το συριακό Κουρδιστάν, δηλαδή να ενσαρκώσει τον χειρότερο εφιάλτη της Τουρκίας.
«Είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας… Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν αποφάσισαν ότι η εκεχειρία στη Συρία είναι πολύ σημαντική και πρέπει να συνεχιστεί.
Κάθε προσπάθεια να καταστραφεί αυτή ίσως να σημαίνει μια [πολεμική] επιχείριση όχι μόνο στη Συρία αλλά και στην Τουρκία. Ο κίνδυνος εδώ θα είναι από τη συμπεριφορά της νέας διακυβέρνησης των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε για μια «ζώνη ασφαλείας» που ίσως να μην είναι το ίδιο σχέδιο ζώνης ασφαλείας που η Τουρκία δεν κατάφερε να τους πείσει να δεχθούν.
Δίνοντας ο Τραμπ μια τέτοια εντολή, αμέσως μετά που διαδέχτηκε τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος απέρριψε αυτή τη θεωρία και έσυρε τη Συρία σε αδιέξοδο, ίσως να μην είναι μια «ζώνη ασφαλείας», ίσως να σχετίζεται με το σχέδιο του «τρομοκρατικού διαδρόμου».
Οι ΗΠΑ, που ανακήρυξαν το σχετιζόμενο με το PKK κουρδικό κόμμα της Συρίας PYD εταίρο τους, ενάντια στη σύμμαχό τους Τουρκία, αλλά απέτυχαν να δημιουργήσουν τον «τρομοκρατικό διάδρομο» με αυτή την οργάνωση, ίσως εφαρμόζουν το ίδιο σχέδιο ονομάζοντάς το «ζώνη ασφαλείας».
Προσπαθώ να τραβήξω την προσοχή σε έναν μεμονωμένο κίνδυνο.
Η εκεχειρία θα συνεχιστεί, το συριακό ζήτημα θα λυθεί, η συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν θα συνεχιστεί. Οι ΗΠΑ καταστρέφοντας όλα αυτά και ξεκινώντας τον πόλεμο ξανά θα καταλήξει [ο πόλεμος] με την πολιορκία της Τουρκίας.
Είμαι βέβαιος ότι η χώρα μας και οι ηγέτες του κράτους γνωρίζουν αυτό τον κίνδυνο».
Η Τουρκία από το 2014 ζητούσε άδεια από τους Αμερικανούς να εισβάλει στη βορειοδυτική Συρία για να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» δυτικά του Ευφράτη, δήθεν για να προστατεύσει τους εκτοπισμένους Σύρους αμάχους.
Ο πραγματικός λόγος που η Τουρκία ήθελε να εισβάλει στη Συρία ήταν για να δημιουργήσει μια «σφήνα» ανάμεσα στα κουρδικά εδάφη ώστε να μην επιτρέψει τη δημιουργία ενιαίας κουρδικής επικράτειας στη βόρεια Συρία.
Αυτή η συριακή κουρδική επικράτεια στη βόρεια Συρία, που φτάνει σχεδόν μέχρι τις ακτές της Μεσογείου, είναι ο λεγόμενος «κουρδικός διάδρομος».
Από τον κουρδικό διάδρομο, με νέους αγωγούς, θα μεταφέρονται πετρέλαια και φυσικά αέρια στη Μεσόγειο από το Ιράκ και το Ιράν δίχως να περνάνε μέσα από την Τουρκία.
Εκεί ίσως θα συναντιόνται με τον ελληνοϊσραηλινό υποθαλάσσιο αγωγό EastMed και θα τροφοδοτούν την Ευρώπη.
Το σχέδιο αυτό είναι η Συμμαχία των Αρχαίων Λαών (Ancient Nations Alliance), δηλαδή Ελλήνων, Ισραηλινών, Κούρδων και Ασσυρίων στη Μέση Ανατολή.
Αυτό τον κουρδικό διάδρομο είναι που οι Τούρκοι αποκαλούν «τρομοκρατικό διάδρομο».
Και δίνουν αγώνα να μην υπάρξει, γιατί έτσι θεωρούν ότι θα τεθεί η Τουρκία σε πολιορκία και στη συνέχεια θα διαμελιστεί.
Για αυτό και στις 24 Αυγούστου 2016 εισέβαλαν στη βορειοδυτική Συρία, με άδεια των Ρώσων και όχι των Αμερικανών, για να πάρουν τα εδάφη που ήθελαν ώστε να μην επιτρέψουν το άνοιγμα του κουρδικού διαδρόμου.
Τώρα τι μας λέει ο Καραγκιούλ; Παραδέχεται ότι δεν έχουν τον Τραμπ μαζί τους. Και φοβούνται, αυτό ομολογεί στην ουσία, ότι ο Τραμπ θα είναι ο μοιραίος άνθρωπος για την Τουρκία.
Δείτε σε χάρτη τον κουρδικό διάδρομο. Όπως θα παρατηρήσετε όλα τα βέλη καταλήγουν στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου: