Τις εξειδικευμένες γνώσεις και επιστημονική κατάρτιση που απαιτούνται για να προσδιορίζουν με ακρίβεια τα αίτια ενός τροχαίου δυστυχήματος διαθέτουν επτά στους δέκα Έλληνες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Από την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τραγικό δυστύχημα που απασχόλησε πρόσφατα τη χώρα, διαπιστώθηκε ότι 7 στους 10 πολίτες γνωρίζουν επακριβώς τις συνθήκες που οδήγησαν σ’αυτό, και μάλιστα πριν αποφανθούν οι επίσημες αρχές για τα αίτια.
«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν πραγματικά εντυπωσιακό» λέει ο καθηγητής Συγκοινωνιολογίας του ΕΜΠ και εμπειρογνώμονας κ. Γρηγόρης Σταμάτης. «Τουλάχιστον εφτά στους δέκα συμπολίτες μας έχουν τις εξειδικευμένες γνώσεις και την επιστημονική κατάρτιση που απαιτείται για να αποφανθούν για τα αίτια ενός δυστυχήματος, μάλιστα πριν ακόμα συλλεχθούν οι απαραίτητες πληροφορίες.»
Όπως λέει ο καθηγητής, ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι συμπολίτες μας αυτοί μπορούν να βγάλουν πόρισμα μέσω ίντερνετ, χωρίς να έχουν ανάγκη τα εξειδικευμένα εργαλεία, τη μεθοδολογία και την λεπτομερή έρευνα που συνήθως απαιτείται.
«Κάποιοι μπορεί να πούν ότι είναι ανεύθυνο ή ακόμα και ηλίθιο να λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του πάνω σε ένα τραγικό συμβάν, αλλά όπως και με το ατύχημα του Παντελίδη, έτσι και με προχθεσινό δυστύχημα αποδεικνύεται ότι οι γνώσεις του μέσου χρήστη του ίντερνετ είναι πραγματικά ατελείωτες» λέει ο κ. Σταμάτης.
«Σκέφτομαι σοβαρά να επιστρέψω το πτυχίο μου γιατί είναι ξεκάθαρο ότι η δουλειά μου δεν έχει καμιά απολύτως αξία. Οποιοσδήποτε με έναν υπολογιστή που έχει πρόσβαση στο ίντερνετ μπορεί να την κάνει» καταλήγει.