Αναδημοσίευση από: marketnews.gr
Κούρταλη Ελευθερία
Δημοσιογράφος
Κούρταλη Ελευθερία
Δημοσιογράφος
Όπως τους βολεύει… Όταν η ΕΛΣΤΑΤ μιλά για ανάπτυξη, η κυβέρνηση θριαμβολογεί. Όταν όμως η ελληνική στατιστική υπηρεσία αποφασίζει με βάση τα στοιχεία της, ότι η ελληνική οικονομία είναι σε ύφεση, η ελληνική κυβέρνηση τα υποβαθμίζει.
Ο λόγος, πολύ απλός. Ολόκληρο το αφήγημά τους έχει στηριχθεί στο ότι η ελληνική οικονομία μετά από επτά καταστροφικά χρόνια ύφεσης, με αυτούς τώρα στην εξουσία επέστρεψε στην ανάπτυξη. Ήρθε όμως η ΕΛΣΤΑΤ και κατέρριψε και αυτόν τον μύθο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Την ώρα λοιπόν που ο κ Τσίπρας επιχειρούσε να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους πολίτες ό,τι η οικονομία έχει ανακάμψει αλλά και να πραγματοποιήσει μία ακόμη επίθεση στους κακούς δανειστές, η ΕΛΣΤΑΤ έριχνε τη βόμβα της. Πολλοί από εμάς αναρωτήθηκαν. Μα ο κ. Τσίπρας δεν είχε καμία ενημέρωση για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, και τον άφησαν οι «αυλικοί» του να εκτεθεί δηλώνοντας στο Υπουργικό Συμβούλιο σε απευθείας μετάδοση από τα κανάλια ότι «η αντοχή της πραγματικής οικονομίας, η ανάκαμψη της οικονομίας μας έχει ήδη οδηγήσει στην υπέρβαση της ύφεσης και μας οδηγεί σιγά-σιγά και στην υπέρβαση της κρίσης»…;
Η ύφεση όμως είναι ακόμη εδώ κ. Τσίπρα, και εκτροχιάζει τον στόχο για την ανάπτυξη της τάξης του 2,5% με 2,7% που έχει τεθεί για το 2017, ενώ δίνει στο ΔΝΤ «τυράκι» ώστε να συνεχίσει να αμφιβάλει σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, ζητώντας ίσως και περισσότερη λιτότητα. Ναι αυτή που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και την ΕΡΤ τελείωσε μετά το τελευταίο Eurogroup… Επιπλέον, όλα τα επιχειρήματα περί θετικού αντίκτυπου των μέτρων και των μακροοικονομικών επιδόσεων στις επόμενες χρονιές, πάνε περίπατο...
Και όλα αυτά σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων, με τους θεσμούς να αναχωρούν από την Αθήνα αφού το χάσμα με την ελληνική κυβέρνηση παραμένει τεράστιο, οδηγώντας σε εκτιμήσεις ακόμη και για παράταση του μνημονίου. Όπως δήλωσε ο Συντονιστής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, «όσο καθυστερούμε τόσο πιο πολύ κερδίζουν έδαφος οι δανειστές, όχι εμείς», ενώ εκτίμησε ότι αν δεν έχει κλείσει η συμφωνία Μάιο-Ιούνιο είναι σχεδόν αδύνατο να βγούμε στις αγορές το 2018. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που καθυστερήσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, να ακολουθήσει μία παράταση του υφιστάμενου μνημονίου για περίοδο 1-2 ετών..
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι πλέον από χθες γνωστά και… βαριά. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,1% το δ τρίμηνο του 2016 ετησίως, έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου. Σε τριμηνιαία βάση, παρουσίασε μείωση κατά 1,2%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2016, έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου.
Η ελληνική κυβέρνηση ψάχνοντας κάτι να πει, στάθηκε στη δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν, η οποία ανέφερε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι τριμηνιαία και επομένως όχι τελικά. Ετσι, το Μαξίμου βολικά υποστήριξε ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας κι έτσι θα περιμένει τα στοιχεία του Απριλίου..
Γιατί έτσι τους βολεύει. Τον Νοέμβριο βέβαια, τα, επίσης, τριμηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τους έκαναν όμως!
Στις 14 Νοεμβρίου του 2016 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε : Το ελληνικό ΑΕΠ εμφάνισε ετήσια ανάπτυξη 1,5% στο γ τρίμηνο του 2016, ενώ θετικοί ρυθμοί καταγράφηκαν και σε τριμηνιαία βάση, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% έναντι του β τριμήνου 2016. Η επίδοση αυτή του γ΄τριμήνου αποτελεί την καλύτερη που έχει καταγράψει η ελληνική οικονομία από το α τρίμηνο 2008.
Λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ.Τζανακόπουλος μίλησε για… πρωτοφανή, μετά το 2008, ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, φέρνοντας πάλι στο προσκήνιο το αφήγημα της σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους και της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπολους είχε δηλώσει πανηγυρικά τα εξής: «Τα στοιχεία που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στην έκθεση των Τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών, αποτυπώνουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το ΑΕΠ καταγράφει μεγέθυνση 1,5% για το γ τρίμηνο του 2016 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2015 και 0,5% έναντι του β τριμήνου του 2016. Η ελληνική οικονομία δεν έχει γνωρίσει αντίστοιχο ρυθμό μεγέθυνσης από το πρώτο τρίμηνο του 2008. H επίδοση αυτή υπερβαίνει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και επιβεβαιώνει τη σταθερή στροφή της ελληνικής οικονομίας, ήδη από σήμερα, προς την ανάπτυξη».
Και αυτά τριμηνιαία ήταν τα στοιχεία κύριοι της κυβέρνησης. Γιατί δεν τα υποβαθμίσατε τότε;
Η ουσία είναι πως δεν χρειάζεται καν να περιμένουμε τον Απρίλιο για να επιβεβαιωθεί ότι το 2016 ήταν ένα ακόμη έτος ύφεσης. Οι οικονομολόγοι ήδη το έχουν «καταχωρήσει» έτσι μετά και τα νέα από την ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία τελικά επιβεβαιώνουν τις ενστάσεις των δανειστών να μην υπάρξει μείωση των συνολικών μέτρων για το 2019, λόγω των δυσμενών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας παρόλο που ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να υποβαθμίσει τις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, κάνοντας λόγο για «συνήθη εμπόδια και καθυστερήσεις, που θέτουν κάθε φορά γνωστοί μας φίλοι» φωτογραφίζοντας σαφέστατα τον Πολ Τόμσεν.
Από την μία λοιπόν πανηγύριζαν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα μετά το Eurogroup, και τώρα που η διαπραγμάτευση έχει πάλι φτάσει στο σημείο μηδέν, την υποβαθμίζουν. Από την άλλη έκαναν πάρτι για τα τριμηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το γ’ τρίμηνο τον Νοέμβριο, ενώ τώρα που δεν τους βολεύουν τα καινούργια επίσης τριμηνιαία στοιχεία (τα οποία… μυρίζουν κι άλλα μέτρα από το ΔΝΤ), τα υποβαθμίζουν και αυτά. Ας δούμε πότε τους βολεύει να φύγουν να ησυχάσουμε λοιπόν…