Το σχέδιο των Τούρκων για εισβολή στην Ελλάδα - Τα πέντε ελληνικά νησιά που απειλούνται

Αναδημοσίευση από: newsbomb.gr

Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα αν η Άγκυρα συνεχίσει να τραβάει το σχοινί – Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο ΓΕΕΘΑ – Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται στο Πεντάγωνο βλέποντας τους Τούρκους να κλιμακώνουν συνεχώς τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Το υπουργείο Άμυνας εξετάζει σοβαρά τα σενάρια θερμού επεισοδίου στο Αρχιπέλαγος και είναι σε επαγρύπνηση για παν ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με πηγές των Ενόπλων Δυνάμεων, υπάρχει η εκτίμηση πως μπορεί να υπάρξει στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων και για το λόγο αυτό όλες οι μονάδες στην παραμεθόριο είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Πώς όμως μπορεί να επιτεθεί η Τουρκία; Ποια είναι τα σενάρια που εξετάζονται στο Πεντάγωνο και πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα;

Η κυριακάτικη Real News παρουσιάζει τις πέντε υποθέσεις εργασίας που εξετάζει το ΓΕΕΘΑ και απασχολούν τους Έλληνες αξιωματικούς:

Ίμια:

Οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις δύο βραχονησίδες, και όχι άδικα. Σε τουλάχιστον μία περίπτωση οι Τούρκοι έδειξαν ότι έχουν στα σχέδιά τους την αποβίβαση τμήματος κομάντος σε μία από τις δύο βραχονησίδες. Όχι απαραίτητα για να την καταλάβουν, αρκεί να καρφώσουν μία τουρκική σημαία για να βγουν οι σχετικές φωτογραφίες και τηλεοπτικά πλάνα. Την νύχτα της 21ης Φεβρουαρίου υπήρξε σοβαρή προετοιμασία των Τούρκων για μία τέτοια επιχείρηση, Σταμάτησε και λόγω της σοβαρής αντίδρασης που ετοίμασε η Αθήνα η οποία γνωστοποιήθηκε στον Αμερικανό πρέσβη. Η παρέμβαση των ΗΠΑ ακύρωσε τα όποια τουρκικά σχέδια.

Ζουράφα:

Στην άλλη άκρη του Αιγαίο, ανατολικά της Σαμοθράκης υπάρχει μια νησίδα πολύ μικρότερη από τα Ίμια, η Ζουράφα. Αυτή η «κουκίδα» γης έχει υφαλοκρηπίδα και είναι εξαιρετικά σημαντική για τα ελληνικά συμφέροντα. Η Τουρκία πολύ συχνά προκαλεί επεισόδια στην περιοχή χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τα αλιευτικά σκάφη της, οι ιδιοκτήτες των οποίων, όπως λένε οι φήμες, δεν είναι... απλοί ψαράδες. Συχνά η ένταση γύρω από αυτό το σχεδόν αόρατο νησάκι είναι πολύ μεγάλη με ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών να εμπλέκονται σε αψιμαχίες. Το σημείο αυτό είναι σημαδεμένο με «κόκκινο» από τους Έλληνες αξιωματικούς του ΓΕΕΘΑ.

Παναγιά – Φαρμακονήσι:

Οι Τούρκοι έχουν δείξει ιδιαίτερη προτίμηση για εκδήλωση προκλήσεων στο νησάκι Παναγιά που βρίσκεται δίπλα στις Οινούσσες και στο Φαρμακονήσι. Στην Παναγιά έχουν καταγραφεί δεκάδες υπερπτήσεων με τους Τούρκους πιλότους να προσεγγίζουν κάνοντας εικονικές αποβάσεις. Το να επιχειρήσουν οτιδήποτε οι Τούρκοι σε αυτά τα δύο νησιά ισοδυναμεί με κλιμάκωση που οδηγεί σε σοβαρό θερμό επεισόδιο. Αιτία είναι ότι και στα δύο νησιά υπάρχουν στρατιωτικές φρουρές που δεν χρειάζεται να πάρουν οποιαδήποτε διαταγή για να απαντήσουν σε τουρκική πρόκληση που ξεπερνά τα όρια.

Καστελόριζο:

Η προσπάθεια κατάληψης ενός νησιού όπως το Καστελόριζο λόγω της εγγύτητας με τις τουρκικές ακτές είναι ένα σενάριο πολύ δημοφιλές. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σενάριο, τουρκικής απόβασης στο ακριτικό Καστελόριζο, καταγράφόταν και σε έγγραφα της CIA. Το σενάριο μπορεί να ακο΄θυγεται υπερβολικό γιατί, όπως λένε οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, η Τουρκία πάντα εκδηλώνει τις σοβαρές προκλήσεις της έχοντας ένα νομικίστικο έστω περιτύλιγμα. Στο Καστελόριζο τι μπορεί να επικαλεστεί; Λογικά, τίποτα!

Σενάριο ατυχήματος

Ίσως το πιο δύσκολο σενάριο που έχουν κληθεί να τρέξουν οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ είναι αυτό του ατυχήματος. Αν κάτι πάει στραβά στον εναέριο χώρο του Αιγαίου ή στη θάλασσα το ζήτημα της Έρευνας και Διάσωσης είναι ικανό να προκαλέσει τεράστια ένταση. Η περίπτωση του αδικοχαμένου Κώστα Ηλιάκη είναι χαρακτηριστική. Μετά την πτώση του F-16 του σμηναγού αλλά και αυτό του Τούρκου που προκάλεσε τη σύγκρουση των δύο μαχητικών, μετατράπηκε σε πολεμική επιχείρηση. Ένα τέτοιο σενάριο έχει μεγάλες πιθανότητες να συμβεί κάθε μέρα στο Αιγαίο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail