ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛAΚΗ
Ο προσωπικός στρατός που έχει στόχο να προωθήσει τα ισλαμικά ιδεώδη
Φαίνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ζήλεψε» τη δόξα των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς και άλλων αυταρχικών ηγετών, όπως ο Καντάφι, ο Χομεϊνί κ.ά., και εδώ και λίγα χρόνια έχει προχωρήσει στη σύσταση των δικών του «Φρουρών της Επανάστασης», των δικών του «γενιτσάρων». Όλα αυτά μέσω μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης, που έχει σκοπό να διαφυλάξει και να προωθήσει τα συμφέροντα του Ερντογάν στο τελευταίο κεμαλικό προπύργιο της Τουρκίας: το στράτευμα.
Την άποψη αυτή υποστηρίζει μέσα από κείμενό του στην έγκριτη ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Vocal Europe ένας Τούρκος στρατιωτικός του ΝΑΤΟ, ο οποίος διώκεται από το τουρκικό κράτος ύστερα από τις εκκαθαρίσεις που έγιναν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με τα όσα γράφει στο κείμενό του, ο... ιδιωτικός στρατός του Ερντογάν φέρει το όνομα SADAT και ιδρύθηκε επίσημα το 2012 από τον στρατιωτικό Αντνάν Τανριβερντί. Ο Τανριβερντί αποστρατεύτηκε το 1996 καθότι φερόταν να έχει μια υπέρ το δέον ισλαμική προσέγγιση στον τρόπο που λειτουργούσε, γεγονός αντίθετο προς τον κοσμικό χαρακτήρα του στρατεύματος.
Η εκπαίδευση του ISIS
Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα της SADAT έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Οι πρώτες πληροφορίες για τη δράση της έγιναν γνωστές το 2016, όταν ο πληροφοριοδότης Fuat Avni μέσα από τους λογαριασμούς του στο Twitter ισχυρίστηκε πως η SADAT είχε δημιουργηθεί ως ένας μυστικός στρατός και πως είχε αναμειχθεί στην εκπαίδευση των τζιχαντιστών του ISIS σε στρατόπεδα στη Συρία με τη βοήθεια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
Ο Fuat Avni, στη συνέχεια, υποστήριξε πως η SADAT έπαυσε να λειτουργεί στη Συρία όταν διεθνείς υπηρεσίες πληροφοριών έμαθαν για την παροχή εκπαίδευσης στους τζιχαντιστές. Τότε η οργάνωση απέκτησε άλλον ρόλο. Ανέλαβε να εκπαιδεύσει αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ως νεολαία του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, την Οθωμανική Οργάνωση, για ενδεχόμενες μελλοντικές εμφύλιες στρατιωτικές συγκρούσεις.
Η δράση της SADAT έγινε αντιληπτή πρώτη φορά μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών της τουρκικής κυβέρνησης με τους Κούρδους το 2015, με βουλευτές να καταθέτουν κοινοβουλευτικές ερωτήσεις αναφορικά με τη δράση της «εταιρείας» στις κουρδικές περιοχές ήδη από το 2012. Παράλληλα, υποστηρίζει ο Τούρκος στρατιωτικός, υπάρχουν αναφορές πως και οι Ρώσοι ανέδειξαν την ύπαρξη της SADAT στην έκθεση που κατέθεσαν στον ΟΗΕ αναφορικά με την εμπλοκή της Τουρκίας στην εκπαίδευση τζιχαντιστών στη Συρία.
Μεγάλος και αμφιλεγόμενος ήταν ο ρόλος του «μυστικού» στρατού και στην προσπάθεια πραξικοπήματος, όπου ο Τούρκος στρατιωτικός υποστηρίζει πως στρατιωτικό προσωπικό της SADAT βγήκε στη γέφυρα του Βοσπόρου και σκότωσε πολίτες πάνω στη γενική αναταραχή, ώστε να κατηγορηθούν οι πραξικοπηματίες για τις πράξεις αυτές. Τον ισχυρισμό αυτόν θα μπορούσε να ενισχύσει το γεγονός ότι, αν και οι στρατιώτες στη γέφυρα του Βοσπόρου δεν χρησιμοποίησαν πυρά εναντίον των πολιτών, εν τούτοις υπήρχε μεγάλος αριθμός θυμάτων.
Μέσα από τις περιγραφές του Τούρκου αξιωματικού παρέχονται μια σειρά ενδείξεις για το ότι ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει τον δικό του προσωπικό στρατό τόσο ως αντίβαρο στον κεμαλικό τουρκικό στρατό όσο και στη Στρατοχωροφυλακή, που παραδοσιακά θεωρείται «γκιουλενική».
Αν κάτι τέτοιο πράγματι ισχύει, τότε ο Ερντογάν, μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, όχι μόνο θα έχει δώσει στον εαυτό του την απόλυτη εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία, αλλά θα έχει στη διάθεσή του και τον δικό του εκπαιδευμένο και ταγμένο στο ισλάμ στρατό. Γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει ακόμα και... εμφύλιο πόλεμο.
Τώρα και χαλίφης
Και αν η πραγματική δράση της SADAT ως προσωπικής φρουράς του Ερντογάν ακούγεται... εξωπραγματική, αρκεί να ανατρέξουμε στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας, όταν πρωθυπουργοί της χώρας ευνόησαν – και σίγουρα δεν σταμάτησαν – τη δημιουργία «νόμιμων» παραστρατιωτικών οργανώσεων με σκοπό τη δολοφονία πολιτικών αντιπάλων και εχθρών.
Η οργάνωση JITEM και η Ομάδα Δυτικών Εργασιών (BÇG) ήταν παραστρατιωτικές μονάδες που δημιουργήθηκαν είτε μέσα στην αστυνομία είτε και στο ίδιο το στράτευμα και προέβησαν σε πληθώρα πολιτικών δολοφονιών η πρώτη, ενώ η άλλη είχε στόχο την επιβολή των ιδεών του μεταμοντέρνου πραξικοπήματος του 1997 μέσα από το «φακέλωμα» πολιτικών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων κ.ά. ανάλογα με το θρήσκευμα και την εθνοτική τους προέλευση.
Στην περίπτωση του στρατού του Ερντογάν τα πράγματα θα είναι πιο πολύπλοκα. Ο... σουλτάνος θέλει να γίνει και χαλίφης – δηλαδή να έχει και θρησκευτική εξουσία – και να μπορεί να καθορίζει αυτός το πώς θα ζει ο ενάρετος μουσουλμάνος.
Ήδη από το 2014 μιλά ανοικτά για τους δύο μεγάλους στόχους που έχει: τον «Στόχο 2023», όταν συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας, και τον «Στόχο 2071», όταν συμπληρώνονται 1.000 χρόνια από τη μάχη του Μαντζικέρτ, όπου οι Σελτζούκοι νίκησαν του Βυζαντινούς και πρώτη φορά εγκαταστάθηκαν στη Μικρά Ασία.
Επιδίωξη του Ερντογάν είναι να μεγαλώσει ευσεβείς μουσουλμανικές γενιές, οι οποίες θα κατατάσσονται στο στράτευμα της χώρας και θα εκτελούν εντολές χωρίς καμία αντίρρηση. Που θα μπορούν να διεκδικήσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας ακόμα και σε «γκρίζες περιοχές», ακόμα και όταν αυτές... δεν υπάρχουν.
Αυτό το τελευταίο μόνο προβλήματα μπορεί να προξενήσει στην ευρύτερη περιοχή – και βεβαίως στην Ελλάδα...