Αναδημοσίευση από: voria.gr
H ασάφεια στο Σύνταγμα των Σκοπίων με το πρώτο κόμμα - Ο Γκρούεφσκι επιμένει πως πρέπει η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές
Μακεδών
Θα έλεγε κάποιος, ότι υπάρχει φως στο ορίζοντα προς τερματισμό της πολιτικής κρίσης στα Σκόπια, μετά και την συγκέντρωση 67 υπογραφών βουλευτών από τον Ζόραν Ζάεφ, που σημαίνει ότι διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών προς σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας (απαιτούνται 61 σε σύνολο 120 βουλευτών στο σκοπιανό Κοινοβούλιο).
Υπενθυμίζω την ασάφεια που υπάρχει στο Σύνταγμα των Σκοπίων, σχετικά με το δέον γενέσθαι όταν το πρώτο κόμμα αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση, όπως συνέβη προσφάτως, με τον Ν. Γκρούεφσκι να καταθέτει άπραγος την εντολή που έλαβε από τον Πρόεδρο του Κράτους. Ο Γκρούεφσκι επιμένει πως πρέπει η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές.
Όμως η πίεση προς τον πρόεδρο Ιβάνοφ είναι αφόρητη και προέρχεται τόσο από τον Αμερικανό πρεσβευτή στα Σκόπια, Τζες Μπέϊλυ, που δημοσίως ζητά από τον Ιβάνοφ να δώσει την εντολή στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, όσο και από την Ε.Ε. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ, κατά την συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ, του ζήτησε κατάλογο με υπογραφές 61 βουλευτών που θα τον υπερψηφίσουν στην Βουλή, προκειμένου να του δώσει την εντολή. Ο Ζάεφ του παρουσίασε κατάλογο με 67 βουλευτές.
Λογικά, πρέπει να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Ζάεφ, αλλά επειδή μιλάμε για τα Σκόπια, ας κρατήσουμε κάποια επιφύλαξη. Ο Ιβάνοφ εξελέγη πρόεδρος με την υποστήριξη του Γκρούεφσκι. Και εκτός από την πολιτική συνύπαρξη, κανείς δεν ξέρει τι είδους δοσοληψίες υπάρχουν μεταξύ τους. Υπήρξε δημοσίευμα στον σκοπιανό Τύπο που έκανε λόγο για προχθεσινή εξωθεσμική συνάντηση Ιβάνοφ-Γκρούεφσκι.
Ως προς τον ρόλο του Αμερικανού πρεσβευτή, Τζες Μπέϊλυ, και άλλη φορά εξέφρασα την απορία μου για την δημόσια και φορτική υπόδειξη στον Σκοπιανό Πρόεδρο να δώσει εντολή στον Ζάεφ. Ο ρόλος του πρεσβευτή αποτελεί πλέον αντικείμενο έρευνας στην αμερικανική Γερουσία. Το κανάλι Φοξ Νιους μετέδωσε ότι -πλην του βουλευτή Κρίστοφερ Σμιθ, ως επικεφαλής ομάδας ρεπουμπλικανών, που ζήτησε έρευνα της δραστηριότητας της αμερικανικής Πρεσβείας στα Σκόπια- και ο γερουσιαστής Μάϊκ Λη εξέφρασε τις ανησυχίες του γι’ αυτήν την ανάμειξη στην κομματική αντιπαράθεση.
Ο Μάϊκ Λη ερωτά με επιστολή του τον Αμερικανό πρεσβευτή στα Σκόπια «εάν η Πρεσβεία επέλεξε την "Ανοιχτή Κοινωνία" του Σόρος ως τον κύριο διεκπεραιωτή των προγραμμάτων της στη χώρα» και εάν η Πρεσβεία αντιλαμβάνεται ότι η ομάδα αυτή έχει πολιτικές προτιμήσεις», όπως μετέφερε ο Μιχαήλ Στυλιανού, στον ιστότοπο infognomon, του Σάββα Καλεντερίδη.
Για τον ρόλο του Σόρος και την υπαινισσόμενη επιρροή επί του Αμερικανού πρεσβευτή, έκανε λόγο και ο Μπραντ Μπλέϊκμαν, σύμβουλος στρατηγικής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, που δήλωσε στο Φοξ Νιους: «Αυτός ο τύπος είναι μια αράχνη με πολλούς ιστούς. Ελέγχει πολυάριθμες οργανώσεις τρίτων, μέσω των οποίων χρησιμοποιεί την επιρροή του. Το είδαμε στο εσωτερικό της χώρας (σημ.: των ΗΠΑ), με τις διαδηλώσεις για την προστασία των μαύρων από την αστυνομική βία, στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν για την διατάραξη των εγκαινίων της νέας προεδρίας…- αυτή είναι η δράση του».
Φυσικώ των λόγω, ο Γκρούεφσκι αξιοποιεί όλες τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, αλλά και πολλά έγγραφα που αποκάλυψε το Wikileaks, και ισχυρίζεται ότι ξένα κέντρα επιδιώκουν την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος των Σκοπίων, δηλαδή το "Μακεδονία", και την αλλοίωση της εθνικής ταυτότητας των (ψευδο)Μακεδόνων με την καθιέρωση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης στο κράτος, καταστάσεις που όντως έχει αποδεχθεί ο Ζόραν Ζάεφ
Γίνεται αντιληπτό, πως ο μακεδονισμός του Γκρούεφσκι φανατίζει τους οπαδούς του, οι οποίοι άρχισαν ήδη τα έκτροπα εις βάρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, που πιθανόν να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Οι οποίοι οπαδοί καλούνται από τον αρχηγό τους σε διμέτωπο αγώνα: Κατά των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και κατά των Αλβανών, οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται ο Γκρούεφσκι, θα διαλύσουν το κράτος σε καντόνια.