Αναδημοσίευση από: voria.gr
Τις απανταχού αποτυχίες του ο σουλτάνος Ερντογάν θα τις εξισορροπεί επιτιθέμενος στους πλέον βολικούς και πρόθυμους γείτονες
Μακεδών
Μακεδών
Παρά την επιθυμία μου να μη γράψω το παραμικρό για την θλιβερή επέτειο των γεγονότων των Ιμίων του 1996, οι Τούρκοι φρόντισαν να το υπενθυμίσουν.
Και δεν είχα σκοπό να αναφερθώ, για δύο σοβαρούς λόγους. Ο πρώτος είναι η απέραντη θλίψη συνδυασμένη και με θυμό για την ουσιαστική απώλεια των Ιμίων, αλλά και την απώλεια τριών εκλεκτών στρατιωτικών που τους έστειλαν σε αποστολή αυτοκτονίας. Η αχαρακτήριστη ενέργεια των πολιτικών της εποχής, αποτελεί στίγμα γι’ αυτούς, επειδή δεν είχαν την τόλμη να πουν «όχι» στην απαίτηση τη αμερικανικής κυβέρνησης να ντροπιαστούμε εμείς αντί να υποστεί ανυπολόγιστη ζημία ο τουρκικός στρατός.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το πώς συνέβησαν τα γεγονότα, κι ας επιχειρεί η επίσημη ιστοριογραφία να τα διαστρεβλώνει. Οι πρωταγωνιστές ζουν, έχουμε κάνει ατέλειωτες ώρες συζητήσεων με πολλούς και το συμπέρασμα είναι ένα. Η τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τσιλέρ, δεν είχε εμάς στόχο, αλλά τους Τούρκους στρατηγούς. Η επιχείρηση δεν οργανώθηκε από τα στρατιωτικά επιτελεία, αλλά εναντίον αυτών, για να τους ντροπιάσει και να περιορίσει την ισχύ τους επιβάλλοντας τις απόψεις τους επί των κυβερνήσεων (και την εκδικήθηκαν, λίγο αργότερα, όταν βρέθηκε νεκρός συνεργάτης της με το αυτοκίνητο γεμάτο ναρκωτικά, και τελείωσε η πολιτική της καριέρα).
Ένα μόνο στοιχείο θα παραθέσω: Το 2001 κυκλοφόρησε στην Τουρκία το αποκαλυπτικό βιβλίο του τότε αρχηγού του Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, ναυάρχου Γκιουβέν Έρκαγια (που πέθανε αιφνιδίως τον Μάιο του 2000, όπως και οι περισσότεροι εκ των πρωταγωνιστών). Ο Γκιουβέν Έρκαγια εξιστορεί τα γεγονότα που δημιούργησαν την κρίση από τον Δεκέμβριο του 1995 και όπως τονίζει, την περίοδο εκείνη βρίσκονταν σε επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν όπου και έλαβε μήνυμα να επιστρέψει αμέσως στην βάση του γιατί υπήρχαν ραγδαίες εξελίξεις στο Αιγαίο.
Δηλαδή, ο αρχηγός του Ναυτικού, που υποτίθεται οργάνωσε την επιχείρηση, απουσίαζε και τον ειδοποίησαν να επιστρέψει ενώ η κρίση βρισκόταν στο απόγειο.
Προσέξτε τώρα, τι γράφει: Αφού επέστρεψε προσπάθησε να καταλάβει που βρίσκονταν τα Ίμια, (!), και μάλιστα είχε ζητήσει και κατάλληλους χάρτες για να δει το μέρος όπου εξελισσόταν η κρίση και πού βρίσκονταν ακριβώς αυτές οι βραχονησίδες.
Τα αναφέρει ο ίδιος στο βιβλίο του. Ποιος τότε οργάνωσε την επιχείρηση του Ναυτικού; Και γιατί επέλεξε νύχτα, με δεδομένο ότι τότε (και τώρα, σπάνια) οι Τούρκοι αεροπόροι δεν πετούν το βράδυ;
Δεν θα προχωρήσω. Θα αναφέρω τον δεύτερο λόγο, που συναισθηματικά δεν θέλω να σκέπτομαι τα Ίμια. Την αδιαφορία των πολιτικών για απόδοση τιμών στους τρεις ήρωες που έστειλαν στον θάνατο. Είχαμε την επέτειο των θανάτων τους. Άκουσα άπειρες ομιλίες και μηνύματα για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, για το κακό ΔΝΤ ή τον Σόιμπλε, και για χίλια δυο άλλα, αλλά δεν άκουσα κάτι που να απαλύνει τον πόνο των συγγενών των νεκρών, αλλά και να στέλνει μήνυμα στους νέους για την αυτοθυσία των ενόπλων μας υπηρετώντας την ελληνική σημαία (πλην του κόμματος της Χρυσής Αυγής που οργάνωσε εκδήλωση).
Ως προς τα χθεσινά γεγονότα, το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TRT μετέδωσε την ανακοίνωση του Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία «Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χουλούσι Ακάρ περιηγήθηκε με ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη γύρο από τις βραχονησίδες Καρντάκ (Ίμια). Ο στρατηγός Ακάρ που πήγε στο Μποντρούμ (Αλικαρνασσός) της Μούγλα, στη συνέχεια ανοίχθηκε προς το Καρντάκ με φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος υπό τη συνοδεία φουσκωτών της Ακτοφυλακής. Αφού έκανε τον γύρο των βραχονησίδων επέστρεψε από την ίδια διαδρομή».
Και προσθέτει μια γλοιώδη αναφορά του Τούρκου Αρχηγού, ότι «Στις ενέργειές μας ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Θάλασσα του Αιγαίου, για την υπεράσπιση των θέσεων και των συμφερόντων μας στην θάλασσα εστιάζουμε πάντα στην φιλία και στην ειρήνη».
Από ελληνικής πλευράς υποστηρίζεται, ότι η ευρισκόμενη στην περιοχή κανονιοφόρος «Κραταιός», κάλεσε την τουρκική πυραυλάκατο να αποχωρήσει, επειδή βρίσκεται σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Πιστεύω ότι η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων δεν συντελέστηκε επειδή τους το ζητήσαμε εμείς, αλλ’ επειδή ολοκλήρωσαν την αποστολή τους. Προφανώς και δεν θα πατούσαν πόδι επί των νησιών, αφού συμφωνήσαμε ότι δεν θα πατήσουμε ούτε κι εμείς. Το λησμονήσαμε αυτό; Δεν ήταν αποτέλεσμα της επονείδιστης συμφωνίας Σημίτη-Πάγκαλου με τις ΗΠΑ (με τον Σημίτη μάλιστα να ευχαριστεί και τους Αμερικανούς μέσα στην ελληνική Βουλή;).
Οι Τούρκοι προέβησαν σ’ αυτήν την ενέργεια, αφ’ ενός ως αντίποινα για την μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, αφετέρου για να συνεχίσουν το αφήγημα της διεκδίκησης πότε 16, πότε 28, άλλοτε 100 νησίδων στο Αιγαίο.
Παραλλήλως όμως και για να ανορθώσουν το ηθικό των Τούρκων, μετά την αποτυχία τους στην εκστρατεία στη Συρία και Ιράκ, όπου είχαν διαβεβαιώσει πως η αποστολή τους θα έληγε νικηφόρα εντός ολίγων ημερών, και έχουν περάσει δύο μήνες με βαριές απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό.
Το έχουμε γράψει πολλές φορές, ότι τις απανταχού αποτυχίες του ο Ερντογάν θα τις εξισορροπεί επιτιθέμενος στους πλέον βολικούς και πρόθυμους γείτονες. Και δεν θα μείνει μόνον στο χθεσινό περιστατικό.
Πηγή: http://voria.gr/article/i-tourki-xanaferan-stin-mnimi-mas-to-tragiko-1996