Αναδημοσίευση από: militaire.gr
ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν πήγε περίφημα. Για τη Ρωσία τουλάχιστον. Η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας στην οποία αναφέρθηκαν και οι δύο ηγέτες, είναι σίγουρα πιο επικερδής για τη Ρωσία. Ο Ερντογάν οδηγήθηκε στην επιλογή της εξομάλυνσης και ο Πούτιν για να του δώσει τη διέξοδο που αναζητούσε θα πάρει ότι θελήσει.
Ασφαλώς η προσέγγιση Μόσχας-Άγκυρας θα πρέπει να παρακολουθείται από την Αθήνα. Τα όσα ανακοίνωσαν για συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας,ο Πούτιν και ο Ερντογάν είναι πιο σοβαρά ακόμη και από την πιθανή πώληση ρωσικών όπλων στην Τουρκία.
Το πόσο μπορεί να διαρκέσει το “φλερτ” Ρωσίας-Τουρκίας δεν είναι προβλέψιμο. Όσο ο Ερντογάν είναι υπάκουος η σχέση αυτή θα προχωρά.Η Τουρκία σήμερα δεν έχει κι άλλη επιλογή. Η καλή σχέση με τη Ρωσία είναι η μοναδική επιλογή που έχει. Μέχρι τουλάχιστον να γίνουν ξεκάθαρες οι προσθέσεις του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ.Θα αφήσουν οι ΗΠΑ ,τη Τουρκία στην ,έστω χαλαρή επιρροή της Μόσχας; Θα ΄χει ενδιαφέρον αν συμβεί κάτι τέτοιο.
Τι δήλωσαν Πούτιν και Ερντογάν σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ:
Η Ρωσία και η Τουρκία εξομάλυναν πλήρως τις σχέσεις τους έπειτα από τη σοβαρή διπλωματική κρίση που τις επιδείνωσε, δήλωσαν σήμερα με ικανοποίηση οι ηγέτες των δύο χωρών, ενώ προανήγγειλαν την ενίσχυση της συνεργασίας τους.
Με αυτή τη συνάντηση στη Μόσχα «ολοκληρώσαμε τη διαδικασία εξομάλυνσης. Δεν επιθυμούμε πλέον να χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη» επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το Κρεμλίνο μαζί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε επιπλέον τις ιδιαίτερες κι απαραίτητες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει πως η Ρωσία θα «άρει πλήρως» τις κυρώσεις της σε βάρος της Άγκυρας.
Οι τουρκορωσικές σχέσεις επιδεινώθηκαν πριν από πολλούς μήνες μετά τη σοβαρή διπλωματική κρίση τον Νοέμβριο του 2015, όταν η τουρκική πολεμική αεροπορία κατέρριψε ρωσικό αεροσκάφος που πετούσε πάνω από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.
Η Ρωσία, η οποία χαρακτήρισε αυτή την ενέργεια «πισώπλατο χτύπημα», επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία ως αντίποινα.
Ωστόσο το καλοκαίρι του 2016, οι Πούτιν κι Ερντογάν έδειξαν διάθεση να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε από την πλευρά του την άρση της πλειονότητας των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, ιδίως στον τομέα του τουρισμού.
«Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι σχέσεις μας επανήλθαν στο επίπεδο μιας πραγματικής εταιρικής σχέσης, με μια πολύπλευρη συνεργασία» υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Θεωρούμε την Τουρκία το σημαντικότερο εταίρο μας» διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, που διήρκησε πολλές ώρες, οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν ένα σχέδιο συνεργασίας έως το 2020 προκειμένου να δώσουν ώθηση στις εμπορικές συνδιαλλαγές και ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έκρινε ότι είναι δυνατόν το ύψος αυτών των συνδιαλλαγών να ανέλθει στο μέλλον στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν επίσης «να συνεχίσουν την ενεργή συνεργασία στη μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, καταρχάς κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία, ιδιαίτερα μάλιστα μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών, επισήμανε ο Πούτιν.