Του Στρατή Μαζίδη
«Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια, ο βοριάς θα στα κάνει συντρίμμια, κομμάτια» λέει το γνωστό τραγούδι και επαληθεύεται πλήρως στην περίπτωση του κρατιδίου των Σκοπίων περί τα 25 χρόνια μετά τη γέννησή του.
Οι Σκοπιανοί έχτισαν πάνω στην άμμο, επενδύοντας σε κλεμμένα σύμβολα, κλεμμένα πρόσωπα, κλεμμένη ιστορία.
Το παραδέχονταν άλλωστε και οι ίδιοι:
Κι αφού ήταν Σλάβοι, ήρθαν στην περιοχή τον 7ο αιώνα και ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Ελληνας, πάρα ταύτα δεν είχαν κανένα πρόβλημα να οικειοποιηθούν ιστορία που δεν τους ανήκει.
Το γεγονός ότι πέτυχαν να αναγνωριστούν από σειρά κρατών όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ ή να αναφέρονται παντού ως "Ματσεντόνια" φαίνεται ότι δεν στέκονται ικανά να διασώσουν ένα κρατίδιο - μωσαϊκό φυλών όπου εκτός από Σλάβους, ζουν Αλβανοί, Βούλγαροι αλλά και κοντά 200.000 Ελληνες όπως έχουμε διαβάσει σε διάφορα άρθρα για τους οποίους όμως δεν κάνουμε τίποτε.
Τα γεγονότα δείχνουν πως κανείς δεν μπορεί να σε σώσει αν δεν είσαι ικανός να κρατηθείς από μόνος.
Οι Αλβανοί δε θέλουν να λέγονται ψευτομακεδόνες, ορισμένοι Σλάβοι και Βούλγαροι ομοίως.
Η μόνη χώρα που θα μπορούσε να σώσει τα Σκόπια, τουλάχιστον προ κρίσης, είναι η Ελλάδα, όμως το όπλο του βέτο ήταν ικανό να κρατήσει το μικρό αυτό κράτος στην απομόνωση και να αρχίσει να αποδίδει ως προς το εσωτερικό της γειτονικής χώρας όπου πλέον ξεσηκώνονται οι λοιπές εθνότητες.
Οι γείτονες όμως πίστευαν πως έχουν τη δύναμη να κρατηθούν. Ξέχασαν όμως πως ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται, και δυστυχώς για αυτούς, είναι και τα δύο.
Η Ελλάδα απλά μη οπσιθοχωρώντας και μένοντας σταθερή στην από ετών εθνική γραμμή βλέπει τα γεγονότα να επιλύουν το μακεδονικό από μόνο του.
Και αυτό ίσως αποτελεί έναν οδηγό για την Κύπρο και όσους καίγονται για μια κάκιστη λύση σήμερα.
Τα διεθνή δεδομένα διαρκώς μεταβάλλονται. Η δε Τουρκία αποτελεί ένα κράτος που οικοδομήθηκε πάνω στην καταπίεση, το φασισμό, τη βία και τον εκτουρκισμό-εξισλαμισμό. Ούτε αυτή θα μπορέσει να κρατηθεί. Τα καθημερινά γεγονότα σε αυτή το αποδεικνύουν. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο Ελληνισμός είναι να κρατήσει όσα με κόπο κέρδισε όσον αφορά τη διεθνή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να προτιμήσει μια μη λύση σήμερα αντί της καταστροφής, κρατώντας τα παράθυρα της Δικαιοσύνης ανοικτά για τη συνέχεια.