Αναδημοσίευση από: iapopsi.gr
Έργο χειροπιαστό ζήτησε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας από τους υπουργούς του στην χθεσινή (Μ. Πέμπτη) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ζήτησε να ληφθούν πρωτοβουλίες αλλά κυρίως σωστός συντονισμός ώστε η κυβέρνηση να εμφανίζεται με ενιαία στρατηγική.
Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου
Να πείσει το υπουργικό συμβούλιο πως το ΔΝΤ απέτυχε να περάσει τα σκληρά μέτρα που απαιτούσε προσπάθησε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θύμισε πως το ταμείο ζητούσε:
4,5 δισ. ευρώ, επιπλέον, προσαρμογή. Απαίτηση που ήταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τον Δεκέμβριο 2015, από τη φάση της 1ης αξιολόγησης, δηλαδή, και επανήλθε το φθινόπωρο του 2016, κατά την εκκίνηση διαδικασιών της 2ης αξιολόγησης.
Μη επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων.
Αναγνώριση δικαιώματος ανταπεργίας.
Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του αλλά λόγω των απαιτήσεών του υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία, κάτι που αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Οι μόνοι που επέμειναν να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση ήταν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ευρωβουλευτές τους μάλιστα έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στηρίζει αδικαιολόγητα την ελληνική κυβέρνηση» σχολίασε ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, αυτά τα κωδικοποίησε ως εξής:
21 – 22 Απρίλη η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου και θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για χρέος –πιθανόν να γνωρίζουμε μετά τη σύνοδο που καταλήγουμε σε σχέση με το χρέος.
Επιστροφή τεχνικών κλιμακίων για ολοκλήρωση συμφωνίας.
Συνεδρίαση Eurogroup – Πιθανόν και έκτακτο στις αρχές Μάη για έγκριση συμφωνίας και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Ανοίγει δρόμος και δίνεται η πολιτική δυνατότητα στην ΕΚΤ να μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
«Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Και εμείς έχουμε την πίεση από κοινωνία λόγω λιτότητας αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ. Αυτό το μομέντουμ πρέπει να αξιοποιήσουμε για να έχουμε αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας» υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας ο οποίος μάλιστα σε μια κρίση υπεραισιοδοξίας εκτίμησε πως «αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση. Αντεπίθεση, όμως, ουσίας και όχι επικοινωνιακή γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια».
Η επισήμανση του πρωθυπουργού πως θα πρέπει να εγκαταλειφθούν τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης μιας και όλη η τακτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα είναι ακριβώς των εντυπώσεων.
Προτεραιότητες και άξονες δράσεων
Ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζοντας τους άξονες της πολιτικής που θα πρέπει να υλοποιηθεί ζήτησε από τους υπουργούς του:
Καμιά κωλυσιεργία και υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ. Πρέπει να υπάρξει κατάλογος έργων που οφείλουν να προωθηθούν ώστε να έχουμε άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα (στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υποδομές, στα δίκτυα, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή). Πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες και να υπερβαίνουμε τάχιστα όλα τα εμπόδια.
Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα ΕΣΠΑ.
Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας.
Προστασία εργαζομένων
Να συνεχιστεί η καλή – όπως χαρακτηριστικά είπε- δουλειά στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Ειδικά για την Παιδεία πρέπει το μέτρο σύγκρισης να είναι η επιτυχημένη έναρξη της σχολικής χρονιάς, 2016 – 2017. Να ανοίξουν, δηλαδή, τα σχολεία στην ώρα τους με εκπαιδευτικούς και βιβλία.
Όπως έγινε γνωστό, με ευθύνη της Αντιπροεδρίας, του Υπουργού Συντονισμού της ΓΓ Κυβέρνησης, και του ΓΓ Πρωθυπουργού πρέπει να υπάρξει εντός 15 ημερών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο (πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία) αλλά και για τις μεγάλες θεσμικές τομές:
Σύνταγμα
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση
Πρωτοβάθμια Υγεία
Στόχος να τελειώσει εντός Μαΐου το διαπραγματευτικό «πάρε δώσε» με τους δανειστές
Επί της ουσίας τώρα, η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει μέσα στον Μάιο όλη τη σχετική διαδικασία στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και να περάσει στην επόμενη φάση.
Έτσι κι αλλιώς το επώδυνο μέρος της συμφωνίας με τις περικοπές συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου (αλλά και την πώληση κομματικού της ΔΕΗ), θεωρείται από τους κυβερνώντες ότι έχει περάσει στην κοινή γνώμη και επιπλέον επειδή θα αφορά την περίοδο για μετά το 2018, δεν θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος.
Τουναντίον θα μπορεί να κυβέρνηση να πλασάρει ως επιτυχία τη συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους, έστω κι αν αυτή αρχίσει πρακτικά επίσης μετά το 2018.
Στόχος του Μαξίμου είναι να διαμορφώσει ένα πολιτικό περιβάλλον που θα έχει στο επίκεντρο τις κυβερνητικές δράσεις σε διάφορους άλλους τομείς, όπως η εφαρμογή του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος, με δράσεις πέραν του μνημονιακού πλαισίου και χωρίς τους δημοσιονομικούς καταναγκασμούς που θέτουν οι δανειστές.
Την ίδια ώρα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εξέφρασε τη θέση του ΔΝΤ ότι η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες του ΔΝΤ εξηγώντας πως προκειμένου να μπορεί να προτείνει στο ΔΣ του Ταμείου τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να γίνουν γνωστές οι τεχνικές λεπτομέρειες της αναδιάρθρωσης του χρέους και το επίπεδο δέσμευσης από τους πιστωτές της Ελλάδας για την εφαρμογή της.
Εποικοδομητικές χαρακτήρισε από την πλευρά του ο -πάντα αισιόδοξος -επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί τις συνομιλίες που είχε με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για το ελληνικό πρόγραμμα.
Σε ανάρτησή του στο twitter ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρει:«Εποικοδομητικές συνομιλίες με την Κριστίν Λαγκάρντ για την προετοιμασία της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος».