Αναδημοσίευση από: square.gr
Θάνος Τζήμερος
Πώς τα καταφέρνει μια Δημόσια Επιχείρηση όπως η ΔΕΗ που ενώ α) είναι μονοπώλιο, β) δεν πληρώνει για πρώτες ύλες γ) καθορίζει τις τιμές της όπως θέλει και δ) παίρνει δάνειο από το κράτος ή τις τράπεζες όποτε θέλει, να έχει ζημιές και να είναι με το ένα πόδι στην χρεοκοπία;
Ο βασικός λόγος είναι η «κοινωνική» πολιτική με ξένα κόλυβα. Η πρώτη από τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ στο περιώνυμο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήταν το δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας. Αγνόησε βέβαια δύο πράγματα, όπως συνηθίζουν να κάνουν τα κόμματα στις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Πρώτον, το ποιος θα πληρώσει αυτό το «δωρεάν». Διότι τίποτε δεν παράγεται δωρεάν. Άρα αυτό που δεν θα πλήρωναν οι 300.000 οικογένειες θα έπρεπε να το πληρώσει: ή ο φορολογούμενος ή η ίδια η ΔΕΗ. Δεύτερον, με ποιον τρόπο θα ορίσεις τους 300.000 δικαιούχους του «δωρεάν» ρεύματος όταν 1.130.000 πελάτες χρωστούν κάτω από 500 ευρώ, 250.000 πελάτες χρωστούν από 500 έως 1.000 ευρώ αλλά υπάρχουν και 85.000 πελάτες που χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ;
Ποια υπηρεσία, με πόσους υπαλλήλους, σε πόσο χρόνο και με πόσο διαχειριστικό κόστος θα μελετήσει τα «δικαιολογητικά» όλων αυτών και άλλων τόσων ενδεχομένως που θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν δωρεάν ρεύμα;
Κι επειδή τίποτε από αυτά δεν είναι εφικτό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτε, αλλά έκλεισε πονηρά το μάτι σε όλους, αναξιοπαθούντες και συστηματικούς μπαταχτσήδες: δεν θα αφήσουμε τη ΔΕΗ να σας κόψει το ρεύμα! Αποτέλεσμα, τα φέσια να εκτοξευτούν και να φτάσουν σχεδόν τα 3 δισ. ευρώ, το μισό του ετήσιου τζίρου! Ποια επιχείρηση αντέχει 3 δισ. φέσι;
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι όμως, που είναι κρυμμένοι ανάμεσα στις γραμμές της τελευταίας (27/02/2015) συλλογικής σύμβασης της διοίκησης της ΔΕΗ με τους εργαζόμενους (εδώ) και έχουν ως αποτέλεσμα μια χρεοκοπημένη επιχείρηση, σε μια χώρα με βασικό μισθό 586 ευρώ μεικτά, να έχει μέσο κόστος ανά υπάλληλο 3.045 ευρώ ΜΕΤΑ τις μειώσεις! (Πριν ήταν 4.860 ευρώ!)
Να τους δούμε γιατί δεν πρόκειται να τους ακούσετε από κανένα δελτίο ειδήσεων.
Μπορεί να μην πάρεις προαγωγή, αλλά θα πάρεις τα λεφτά της προαγωγής ως Επίδομα Ευδόκιμης Παραμονής (ΕΕΠ)! Καλό, ε; Αν δεν έχεις τα τυπικά προσόντα για να προαχθείς, κανέναν πρόβλημα! Συμπληρώνοντας σε ένα μισθολογικό κλιμάκιο τρία χρόνια, παίρνεις το μισό επίδομα. Αν συμπληρώσεις κι άλλα τρία, το παίρνεις όλο. Ο μισθός σου δηλαδή εξισώνεται με τον μισθό του επόμενου μισθολογικού κλιμακίου, κι ας μην ανήκεις σ΄ αυτό.
Αν είσαι εντελώς άχρηστος, πρέπει να περάσουν το λιγότερο πέντε χρόνια μέχρι να απολυθείς. Διότι, για να αξιολογηθείς για πρώτη φορά θα πρέπει να περάσουν τρία χρόνια από τη στιγμή της πρόσληψης. Σε λιγότερο από τρία χρόνια δεν μπορούν να καταλάβουν στη ΔΕΗ αν κάνεις ή αν δεν κάνεις για τη δουλειά. Κι ας πούμε ότι στα τρία χρόνια κάποιος είναι ντιπ στόκος και κρίνεται «μη ευδόκιμος». Απολύεται; Όχι βέβαια. Θα ξανακριθεί του χρόνου. Για να απολυθεί θα πρέπει να κριθεί τρείς φορές συνεχόμενες «μη ευδόκιμος»! Αν σήμερα δηλαδή αποφασίσεις να μην ξαναπατήσεις στη δουλειά ή να πηγαίνεις για τα μάτια και να μην κάνεις τίποτε απολύτως, υπολόγισε ότι για πέντε χρόνια δεν σε κουνάει κανένας. Αναρωτιέμαι αν κάποιος είναι πέντε χρόνια πριν την συνταξιοδότηση τι απόδοση θα έχει.
Αν δώσεις αίμα παίρνεις δύο μέρες άδεια για κάθε αιμοδοσία. Χρειάζονται αυτές οι δύο μέρες για να αναπληρωθεί το αίμα; Όχι λένε οι γιατροί. Όχι λέει και η ΔΕΗ, διότι σου δίνει τη δυνατότητα να πάρεις άδεια όποτε θελήσεις κι όχι υποχρεωτικά τη μέρα της αιμοδοσίας και την επόμενη. Μπορείς μάλιστα να πάρεις μέχρι 12 μέρες (και συνεχόμενες, αν θες) άδεια τον χρόνο αν είσαι δότης πλάσματος αίματος ή αιμοπεταλίων. Ναι, θα πει κάποιος, αλλά έτσι καλύπτουμε τις ανάγκες μας και δεν αναγκαζόμαστε να εισάγουμε αίμα από το εξωτερικό. Για να δούμε, συμφέρει; Για κάθε ασκό αίματος που εισάγουμε από την Ελβετία πληρώνουμε 138 ευρώ. Για κάθε ασκό αιμοδότη που συνοδεύεται από διήμερο άδειας, η ΔΕΗ χάνει 277 ευρώ!
Θες μεροκάματο 491,40 ευρώ και μάλιστα χωρίς να δουλέψεις; Γίνε συνδικαλιστής της ΔΕΗ! Η σύμβαση προβλέπει για τους συνδικαλιστές ότι θα παίρνουν εκτός του μισθού τους και όλα τα ειδικά επιδόματα που θα έπαιρναν αν εργαζόντουσαν! Πόσες βάρδιες, πόσα νυχτερινά, πόσες αργίες θα δούλευες να ήσουν ένας κανονικός εργαζόμενος; Θα τα πληρωθείς κι ως συνδικαλιστής μολονότι δεν έχεις χτυπήσει κάρτα ούτε μία μέρα στον μήνα!
Δείτε πόσα μπορεί να πάρει σε μια μέρα ένας εκκολαπτόμενος Φωτόπουλος. Τα υπολόγισε οικονομικό στέλεχος της ίδιας της ΔΕΗ: “Ένας συνδικαλιστής στο 2ο μισθολογικό κλιμάκιο (είναι σχεδόν όλοι τους στο 2ο μισθολογικό κλιμάκιο), εάν έχει και νυχτερινή βάρδια σε αργία, παίρνει: Οκτώ ώρες απλές Χ 19,50 ωρομίσθιο = 156,00 ευρώ + 14 ώρες (το 1,75) Χ 19,50 = 273,00 ευρώ + 3,2 (το 40% λόγω νύχτας) Χ 19,50 = 62,40 ευρώ. Σύνολον: 156,00 + 273,00 + 62,40 = 491,40 ευρώ.” 491,40 ευρώ «μεροκάματο» αργομισθίας!
Ποιος υπέγραψε τέτοια προκλητική σύμβαση; Όχι δεν ήταν συριζαίος. Ήταν η προηγούμενη διοίκηση που είχε διορίσει η ΝΔ! Διότι μπροστά στον (παρα)κρατικό συνδικαλισμό και στις ψήφους που φέρνει, όλα τα κόμματα γονατίζουν.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η ΔΕΗ αποφάσισε να διώξει στελέχη της που ενώ συμπλήρωσαν το όριο συνταξιοδότησης κατσικώθηκαν στην καρέκλα και δεν έφευγαν, διότι ο μισθός ήταν περισσότερος από την σύνταξη. Κι αντί να διακόψει την μισθοδοσία, τούς έδωσε κίνητρο: 15.000 ευρώ ο καθένας. Όχι, δεν πρόκειται για το εφάπαξ. Είναι έξτρα δώρο για να γίνει αυτό που έπρεπε να γίνει χωρίς το δώρο. Άμα στην επιχείρηση περισσεύει το μετρητό, είναι χουβαρδού, πώς να το κάνουμε…
Όμως η μέρα που θα γονατίσει η ίδια η ΔΕΗ απέχει λιγότερο από δύο μήνες. Τα 100 εκατομμύρια ομολογιακού δανείου που ήταν να αποπληρώσει η ΔΕΗ τον Φεβρουάριο, της τα έδωσε το κράτος με το «εύρημα» της προπληρωμής της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος του Δημοσίου. Τον Απρίλιο όμως πρέπει να εξοφλήσει ένα άλλο δάνειο 400 εκατ. ευρώ. «Αν δεν δώσουμε αυτά τα χρήματα, οι τράπεζες μάς πάνε για χρεοκοπία» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διορισμένος από τον Σκουρλέτη συριζόφρων πρόεδρός της.
Πάντα οι άλλοι «μας πάνε». Ποτέ εμείς. Εμείς απλώς μοιράζουμε με τις χούφτες λεφτά που δεν έχουμε.