Του Στρατή Μαζίδη
Ο Πάνος Καμμένος μπαίνοντας στην κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015 φαίνεται πως έκανε εξαιρετικές επιλογές ως προς τα κυβερνητικά πόστα τα οποία κατέλαβε, είτε προγνώριζε την ταπεινωτική συνθηκολόγηση του Ιουλίου, είτε όχι.
Οι ΑΝΕΛ μπορεί να έχουν ψηφίσει τα πάντα από το Δημοψήφισμα και μετά, ωστόσο δεν ακούγονται στις θέσεις που προκαλούν φθορά. Ο Πάνος Καμμένος έχει το βολικότατο υπουργείο Εθνικής Αμυνας που του ταιριάζει γάντι, ο Κουίκ είναι υφυπουργός Εξωτερικών, η Κουντουρά στο Τουρισμού και η Κόλλια στο Μακεδονίας - Θράκης. Με άλλα λόγια; Υπουργεία με θετικό πρόσημο και δίχως κυβερνητική φθορά.
Οι εύστοχες επιλογές του Καμμένου σε ακίνδυνα υπουργεία επιβεβαιώθηκαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 όταν κατάφερε να περάσει το 3%, να ξαναμπεί στη Βουλή και να παραμείνει στην κυβέρνηση.
Ο Καμμένος μπορεί να κατάπιε αμάσητα κάτι νομοσχέδια περί ιθαγένειας, να μην αντιστάθηκε στο άνοιγμα των συνόρων και όλα όσα παρουσίαζε ως κόκκινες γραμμές για την παρουσία του στην κυβέρνηση, ωστόσο η όποια φθορά του δεν του στέρησε τη Βουλή.
Η παρουσία του στο Πεντάγωνο, η στήριξη των στρατιωτικών, η αντίστασή του στις επιταγές των αμυντικών περικοπών, του έχουν δημιουργήσει μια γερή βάση.
Το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας εκτός από κρίσιμο, είναι άκρως επικοινωνιακό. Την ώρα που Τσακαλώτοι, Σκουρλέτηδες, Αχτσιόγλες και Σταθάκηδες φθείρονται γδέρνοντας τον κόσμο, ο Καμμένος με τα "άι σιχτίρ" στον Τούρκο ελεγκτή, τις πτήσεις με ελικόπτερα, τις διανυκτερεύσεις στα φυλάκια και τα "αν ανέβετε στα Ιμια, να δούμε πως θα φύγετε" φαίνεται ότι τον συντηρούν και τον διατηρούν σε θέση βολής από τη Βουλή.
Συνεπώς η περιορισμένη φθορά που έχει σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, με τις όποιες αναλογίες λόγω δυναμικότητας, συνιστά μια πολιτική νίκη του κυβερνητικού εταίρου. Οι ΑΝΕΛ συγκυβερνούν αλλά εισπράττουν λόγω των θέσεων τους μια πολύ πιο περιορισμένη φθορά καθώς απέναντί τους έχουν ένα εκλογικό σώμα που δεν αναλύει σε βάθος και πολλές φορές αποφασίζει με ό,τι βλέπει στην επιφάνεια.