φωτο Reuters |
Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι ημέρες από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία.
Οι αναλύσεις, σκέψεις κι απόψεις εξαντλήθηκαν σχετικά με τις πτυχές του αποτελέσματος, τα σημεία και τέρατα του καθεστώτος για να επικρατήσει το ΝΑΙ και τον ουσιαστικό προάγγελο διαμελισμού της Τουρκίας μέσα από το χάρτη των εκλογικών περιφερειών.
Ωστόσο αυτό που δεν προσέξαμε και αναδείξαμε είναι το γεγονός ότι στο τουρκικό δημοψήφισμα συμμετείχαν και τα Κατεχόμενα.
Αναφέρει η ελληνική έκδοση του CNN:
Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, μετά την καταμέτρηση των ψήφων στην Τουρκία, ανακοινώθηκε ότι το αποτέλεσμα είναι 43,39% υπέρ του «Ναι» και 56,61% υπέρ του «Όχι». Επιπλέον, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, μόλις το 43% όσων είχαν δικαίωμα ψήφου πήγαν στις κάλπες.
Η ψηφοφορία είχε διεξαχθεί στα Κατεχόμενα από τις 5 έως τις 9 Απριλίου και σε αυτή είχαν πάρει μέρος Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, κάτοχοι και τουρκικής υπηκοότητας.
Οι Τουρκοκύπριοι έλαβαν μέρος στην εκλογική διαδικασία. Θα μπορούσε να αντιπαραθέσει κανείς πως αυτό είναι φυσιολογικό καθώς όσοι ψήφισαν, έχουν και τουρκική υπηκοότητα. Άλλωστε η διαδικασία έλαβε χώρα και σε ευρωπαϊκά κράτη.
Ωστόσο σε μια εποχή κατά την οποία η Τουρκία δημιουργεί υποδομές που συνδέουν την κατεχόμενη Κύπρο με την ηπειρωτική Τουρκία (παροχή ρεύματος, υδροδότηση), η συμμετοχή των Κατεχομένων, που θεωρητικά για την Αγκυρα είναι ένα ξεχωριστό ανεξάρτητο κράτος, στο Δημοψήφισμα έχει την ιδιαίτερη ξεχωριστή σημασία του στη μακρά διαδικασία μιας de facto προσάρτησης, μολονότι ο απώτερος σκοπός είναι η τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου.