φωτο από: http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/1234651_785086044862780_6160981729442060574_n.jpg |
Η ευρύτερη άποψη που έχει επικρατήσει για την κυβέρνηση του Κώστα Μητσοτάκη είναι πως ανετράπη από τον Αντώνη Σαμαρά αφού πριονιζόταν καθημερινά από τους δελφίνους (όπως έλεγαν τότε τους Εβερτ, Δήμα, Κανελόπουλο) και τον ΣΚΑΙ και το Γιώργο Τράγκα.
Σε μια πορεία όμως δεν μπορούμε να εστιάζουμε μόνο στο τέλος. Όταν συμβαίνει πχ κάποιο ατύχημα, οι ειδικοί αναλύουν όλα τα στοιχεία και για αυτό πολλές φορές εκπλήσσουν με τα πορίσματά τους.
Το ίδιο ισχύει και για τη διακυβέρνηση του Κώστα Μητσοτάκη.
Ο αείμνηστος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας οριοθέτησε μόνος του το χρόνο της διακυβέρνησής του μέσω δύο τραγικών λαθών, τα οποία αν δεν είχε διαπράξει, η χώρα θα είχε ίσως γλυτώσει από πολλά δεινά (Ιμια, Οτσαλάν κτλ).
Ο Κώστας Μητσοτάκης βρέθηκε εγκλωβισμένος στην παγίδα του εκλογικού νόμου του Ανδρέα Παπανδρέου. Πέτυχε δύο μεγάλες νίκες τον Ιούνιο και το Νοέμβριο του 1989 αλλά δεν μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος, να φτάσει στον Απρίλιο του 1990, ένα ολονύκτιο θρίλερ, η έδρα του Κατσίκη και μια ακόμη στο εκλογοδικείο ώστε παρά τον εκλογικό του θρίαμβο να πιάσει 152 έδρες.
Και ενώ ταχύτατα άλλαξε τον εκλογικό νόμο, έκανε το σφάλμα να μην προκηρύξει εκλογές πάνω στον πρώτο χρόνο ώστε να πάρει μια άνετη πλειοψηφία και να μην μπορεί να κουνηθεί κανείς. Άλλο να έχεις 170-172 έδρες και διαφορετικό να περπατάς σε τεντωμένο σκοινί.
Δεν το έπραξε. Στη συνέχεια ήρθε το καλοκαίρι του 1992 η διπλωματική επιτυχία της Λισσαβώνας απέναντι στα Σκόπια. Ήταν η τελευταία χρυσή ευκαιρία του Μητσοτάκη να πάει σε πρόωρες εκλογές και να κερδίσει άνετα το ΠΑΣΟΚ. Δεν το έκανε. Αργότερα σε μια συνέντευξή του αποκάλυψε ότι σκεφτόταν αυτό το ενδεχόμενο αλλά τον απέτρεψε ο τότε ΠτΔ, Καραμανλής.
Ο Μητσοτάκης αποφάσισε να συνεχίσει την ακροβασία. Μοιραία λοιπόν κάποια στιγμή θα έπεφτε. Η ισχύς των όσων ακολούθησαν και οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησής του, ήταν το αποτέλεσμα του σφάλματός του.
Το 1993 με τα ποσοστά ανεστραμμένα, ο Ανδρέας Παπανδρέου πέτυχε ένα θρίαμβο που εκφράστηκε και σε βουλευτικές έδρες.
Είναι απορίας άξιο πως ένας έμπειρος πολιτικός με οξύτητα πνεύματος και διορατικότητα, έκανε ένα τόσο σημαντικό σφάλμα.