Της Δήμητρας Ρετσινά-Φωτεινίδου,
Φιλολόγου-Μ.Α. Πολιτικής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ.
Φιλολόγου-Μ.Α. Πολιτικής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ.
Γιορτή της Μητέρας σήμερα, η δεύτερη Κυριακή του Μαγιού! Χρόνια Πολλά σε όλες τις μητέρες της Ελλάδος και του κόσμου!
Εύχομαι ευλογία, ειρήνη, προστασία, ενθάρρυνση, εμπιστοσύνη… και πολλά άλλα ψυχικά και πνευματικά αγαθά στις οικογένειες όλων. Ας μη ξεχνούμε ότι η οικογένεια είναι ο πρώτος πυλώνας κοινωνικοποίησης του ατόμου. Οι άλλοι δύο είναι το σχολείο και η κοινωνία με τα πρότυπα που παρέχει: πολιτικά, κοινωνικοοικονομικά, πολιτιστικά. Να θυμηθούμε επίσης ότι, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, η γιορτή της Μητέρας είναι στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα της Υπαπαντής του Χριστού. Τότε πήγε η Παναγία – Μητέρα του Βρέφους με τον Ιωσήφ στον ναό για ευλογία…
Στις μέρες μας, απαιτείται ένα Νέο-Φεμινιστικό Κίνημα που να δίνει έμφαση και αξία στον ρόλο της μάνας, που φροντίζει και διαπαιδαγωγεί τα παιδιά της. Τα πρότυπα της Ορθοδοξίας δεν είναι παρωχημένα… Κάθε άλλο μάλιστα! Η Ορθόδοξη θρησκεία και παράδοση σέβεται το Πρόσωπο της γυναίκας και την ελευθερία της. Στις Εκκλησίες αγόρια και κορίτσια συμμετέχουν ισότιμα σε πνευματικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Οι ενήλικες γυναίκες πηγαίνουν στην Εκκλησία καλοντυμένες και περιποιημένες. Επίσης, ο ρόλος της μητέρας είναι ιερός, γι’ αυτό και η Παναγία είναι το μητρικό σύμβολο της αγνότητας και της δύναμης (Στρατηγός).
Σημασία έχει ο Άνθρωπος ως σύνολο, με νόηση και συναισθηματική νοημοσύνη. Δυστυχώς οι περισσότεροι γονείς υποτιμούν το μυαλό και τον ψυχισμό των παιδιών τους. Ακόμη και οι λέξεις «βλάκας», «χαζός» κλπ που πολλοί γονείς λένε στα παιδιά τους είναι καρφιά στις καρδιές τους και μεταφράζονται ως υποτίμηση στο μυαλό τους, που ρουφάει τα πάντα ως σφουγγάρι.
Είναι γεγονός πως παιδιά με υποτιμημένη προσωπικότητα από το σπίτι τους με τον καιρό γίνονται μαλθακοί χαρακτήρες και ενώ γεννήθηκαν έξυπνα καταλήγουν αποτυχημένα. Ας μη ξεχνούμε ότι το παιδί γεννιέται tabula rasa (άγραφο χαρτί). Κάθε τι που λέγεται και γίνεται στην οικογένεια επηρεάζει και διαμορφώνει τον χαρακτήρα του θετικά ή αρνητικά στην Ανταγωνιστική Κοινωνία!
Όποιο παιδί έχει νιώσει ότι τον υποτιμούν οι ίδιοι οι γονείς του πώς μετά θα ανταγωνιστεί τους άλλους ή πώς θα συνεργαστεί μαζί τους; Θα αρχίσουν να βγαίνουν τα κόμπλεξ στην επιφάνεια, που οδηγούν σε δύο συγκεκριμένες συμπεριφορές: ταπείνωση από τη μια, αλαζονεία από την άλλη!
Εκτός από την «light» μορφή bullying που γίνεται από τους γονείς εις βάρος των παιδιών τους με την υποτιμητική συμπεριφορά, την ειρωνεία, τον σαρκασμό, την προδοσία, την αδιαφορία, την έλλειψη νοήματος κ.ά. υπάρχει και το heavy bullying: Κακοποιήσεις παιδιών, σωματική βία, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και άλλα αφύσικα και εγκληματικά!
Ακόμη κι αν ένα παιδί καταφέρει να επιζήσει μετά από την κακομεταχείριση που υφίσταται από τους γονείς του, είναι σίγουρο ότι ο ψυχισμός του δεν θα επανέλθει σε ισορροπία. Ή θα γίνει το ίδιο βίαιο και εγκληματική φυσιογνωμία, γιατί ο άνθρωπος είναι μιμητικό όν, ή θα αυτοκαταστραφεί. Έχοντας χάσει την ψυχή του, δηλαδή την εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους, δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Οδηγείται στην κατάθλιψη, στην κατάχρηση ουσιών, στον αλκοολισμό…
Οι έφηβοι που οδηγούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην άσφαλτο και σκοτώνονται είναι γιατί έχουν χάσει το νόημα της ζωής από πολύ νωρίς και οι ψυχούλες τους είναι πονεμένες. Επίσης η λατρεία των Ειδώλων (φήμη, φιγούρα, υλικός πλούτος, …ρούχα στο modeling) γίνεται ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή γιατί ο Άνθρωπος μπαίνει στο περιθώριο και αναδεικνύονται ως πρώτα τα πολύ δευτερεύοντα αυτά πράγματα.
Έτσι εξηγείται και η νευρική ανορεξία των κοριτσιών που κάνουν modeling και οδηγούνται στον θάνατο. Νομίζουν ότι οι ίδιες δεν αξίζουν τίποτα και την μόνη αξία έχει το ρούχο που φορούν. Σκίσε το ρούχο, γυναίκα, και ανάδειξε τον Εαυτό σου! Μην γίνεσαι …κρεμάστρα. Να, που δεν το αντέχεις!
Μήπως πρέπει ο ρόλος της Μητέρας να γίνει πιο παρεμβατικός; Ακούστε και λίγο τις γυναίκες σας, άντρες, που συχνά σας τυφλώνει ο εγωισμός και δεν δίνετε αξία στην μητέρα των παιδιών σας, παρά θαυμάζετε κάτι ανούσια πρότυπα γυναικών που προβάλει η τηλεόραση...
Ανεξάρτητα από το κοινωνικό-οικονομικό status της κάθε Ελληνικής οικογένειας, κάποια πράγματα παραμένουν ίδια. Η ψυχολογία του νέου, είτε πλούσιου είτε φτωχού, χρειάζεται τα ίδια υγιή ψυχικά και πνευματικά ερεθίσματα και την καθοδήγηση σε δημιουργικά πράγματα. Πάνω απ’ όλα οι νέοι επιζητούν την εκτίμηση, την αξιοπρέπεια, την έμπνευση, το νόημα, το νιώσιμο στην καρδιά (ας μου επιτραπεί ο νεολογισμός) από τους γονείς και τα αδέλφια τους. Με μια λέξη την Αγάπη!
Η μητέρα είναι η φωνή της λογικής και δεν πρέπει να φοβάται τον άνδρα της όταν σκέφτεται και μιλάει για το καλό όλων. Επίσης, δεν πρέπει να νιώθει μειονεκτικά απέναντι σε γυναίκες που κάνουν καριέρα ή έχουν κάποια δημόσια αναγνώριση, γιατί η αξία του ανθρώπου δεν μετριέται με τα φώτα της δημοσιότητας αλλά με την προσφορά στα παιδιά, δείχνοντας εκτίμηση και ενδιαφέρον στα παιδιά μας και σεβασμό στα παιδιά των άλλων.