φωτο από: Χαμόγελο του Παιδιού |
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αρπαγές από τρίτα άγνωστα άτομα που κυκλοφορούν σε μαύρα τζιπ! Υπάρχουν γονικές αρπαγές όπου –δυστυχώς- τα παιδιά είναι τα θύματα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους. Ας μην δημιουργούμε τον πανικό στους γονείς αλλά και στα παιδιά χωρίς να έχουμε απτά στοιχεία» τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος σε ημερίδα με θέμα: «Οι Εξαφανίσεις Παιδιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη,
δράσεις και πρωτοβουλίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του
φαινομένου».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 25η Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και στο πλαίσιο του προγράμματος SAFE στο Ζάππειο Μέγαρο και την συντόνισε η δημοσιογράφος κα Αλεξάνδρα Καπελετζή.
Ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και πάντα με σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες αναζήτησης της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχοντας τις υπηρεσίες του προκειμένου να βρεθεί το παιδί που εξαφανίστηκε και να γυρίσει ασφαλές στην οικογένειά του χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Σήμερα, όλοι μαζί, αποδεικνύουμε περίτρανα ότι η σύμπραξη και η αξιοποίηση όλων των δυνάμεων σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό αποτελούν πρότυπο για τα διεθνή δεδομένα και κάνουν την Ελλάδα να ξεχωρίζει στην Ευρώπη».
Τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:
● Το 2016, η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 6.149 τηλεφωνικές κλήσεις.
● Το 2016, η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 170 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Από το σύνολο αυτών για τα 47 παιδιά πραγματοποιήθηκε δημοσιοποίηση, για 9 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas, για 12 παιδιά κινητοποιήθηκε η ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», ενώ βρέθηκαν τα 136 (80%) παιδιά.
Από τα παραπάνω στοιχεία να σημειωθεί ότι τα 33 παιδιά ήταν πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων 24 παιδιά ήταν ασυνόδευτα, τα 6 ήταν ανησυχητικές εξαφανίσεις, το 1 ήταν φυγή και τα 2 ήταν 2 γονικές αρπαγές. Από αυτές τις περιπτώσεις για τα 17 παιδιά πραγματοποιήθηκε δημοσιοποίηση, για 3 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas και για 3 παιδιά κινητοποιήθηκε η ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής».
● Το α’ τετράμηνο του 2017, η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 3.052 τηλεφωνικές κλήσεις.
● Το α’ τετράμηνο του 2017, η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 45 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Από το σύνολο αυτών για τα 5 παιδιά πραγματοποιήθηκε δημοσιοποίηση, για 6 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas, για 4 παιδιά κινητοποιήθηκε η ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», ενώ βρέθηκαν τα 41 (91%) παιδιά.
Από τα παραπάνω στοιχεία να σημειωθεί ότι 1 παιδί ήταν πρόσφυγας μετανάστης το οποίο και εντοπίστηκε.
Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασε ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κος Νικόλαος Ζερβακάκος Τμηματάρχης του Τμήματος Αναζητήσεων Προσώπων της Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι., ενημερώνοντας ότι το 2016 διαχειρίστηκαν 241 εξαφανίσεις ανηλίκων και βρέθηκαν 204 παιδιά, ενώ από 1/1/17 έως και 15/5/17 διαχειρίστηκαν 125 εξαφανίσεις και έχουν βρεθεί 101 παιδιά.
Όσον αφορά στα διεθνή στατιστικά, βάσει της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά Missing Children Europe:
● Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» που λειτουργεί σε 31 Ευρωπαϊκά κράτη έχει λάβει περισσότερες από 1 εκατομμύριο κλήσεις από το 2011.
● Το 2016, έλαβαν 163.786 κλήσεις όπου σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 12% στα παιδιά που καλούσαν για βοήθεια σε σύγκριση με το 2015.
● Το 2016 οι φυγές παιδιών από το οικογενειακό τους περιβάλλον αποτέλεσαν το 57% των περιστατικών εξαφανίσεων παιδιών.
● Οι γονικές αρπαγές αποτελούν τη δεύτερη μεγάλη κατηγορία εξαφανίσεων με ποσοστό 23%.
● Οι εγκληματικές απαγωγές αποτελούν λιγότερο από το 1% των περιστατικών που καταγγέλθηκαν το 2016 ενώ παιδιά που χάθηκαν, τραυματίστηκαν ή εξαφανίστηκαν υπό άλλες συνθήκες αποτελούν το 13% των περιστατικών.
Όσον αφορά στα παιδιά πρόσφυγες μετανάστες:
● Οι περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών προσφύγων μεταναστών σημείωσαν αύξηση 7% το 2016 από 2% το 2015 (MCE)
● Σύμφωνα με διάφορες εκθέσεις τα παιδιά πρόσφυγες μετανάστες εξαφανίζονται από χώρους υποδοχής στην Ευρώπη τις πρώτες 48 ώρες σε ποσοστό 50%
● Το 2015 τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων και μεταναστών εξαφανίστηκαν στην Ευρώπη λίγες μόνο ώρες μετά την καταγραφή τους στους χώρους υποδοχής (Europol)
● 63.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι περιλαμβάνονται στους αιτούντες άσυλο στην Ε.Ε το 2016. Περισσότεροι από το 50% είναι Αφγανοί ή Σύριοι (European Migration Law).
● Τα παιδιά γίνονται στόχοι εμπόρων με αυξανόμενο ρυθμό ενώ οι ασυνόδευτοι ανήλικοι εξαναγκάζονται σε εκμετάλλευση και εγκληματικές δραστηριότητες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)
● Μια μεγάλη πλειοψηφία επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με ασυνόδευτους ανήλικους δεν έχει λάβει ποτέ εκπαίδευση στην πρόληψη ή αντιμετώπιση εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανήλικων (Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ-FRA).
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε το πρόγραμμα SAFE (Sustainable Alliance for missing Children in Greece) το οποίο υλοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τη συγχρηματοδότηση κατά 50% από το Πρόγραμμα DG Justice της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών. Οι στόχοι του έργου είναι:
● η διεύρυνση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που παρέχονται από την «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» στην Ελλάδα,
● η ενίσχυση μιας δομημένης και ολιστικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση των περιπτώσεων εξαφάνισης με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων,
● η βελτιστοποίηση της διαχείρισης των περιπτώσεων που συντονίζουν οι χειριστές της γραμμής με ανάπτυξη της ομάδας ανταπόκρισης
● η ευρύτερη δημοσιοποίηση της Γραμμής στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα απευθύνεται στην Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα, τους Εισαγγελείς, τους επιμελητές ανηλίκων, τους Εκπαιδευτικούς, τους Μαθητές και τις Μαθήτριες, τους εθελοντικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο και στους διεθνείς φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στο πεδίο.
Παράλληλα, οι μικροί προσκεκλημένοι, από τον παιδικό σταθμό «Λιλιπούπολη», είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα παραμύθι με θέμα τις Εξαφανίσεις Παιδιών καθώς και να ζωγραφίσουν το λουλούδι «Μη με λησμονείτε», λουλούδι σύμβολο για τα εξαφανισμένα παιδιά και να διαδώσουν το δικό τους μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα.
Στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου βρίσκονταν παρατεταγμένα το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «Οδυσσέας», το κινητό πολυϊατρείο «Ιπποκράτης», ασθενοφόρα, διασωστικά οχήματα, μοτοσυκλέτες, τροχήλατες γεννήτριες, κυνοφιλικές ομάδες και τα πιστοποιημένα σκυλιά έρευνας, οχήματα από το Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό παρουσιάζοντας τα υλικοτεχνικά διασωστικά μέσα που τίθενται στη διάθεση των αναζητούμενων παιδιών.
Ταυτόχρονα, δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τις εξαφανίσεις ανηλίκων και την πρόληψη περιστατικών εξαφάνισης, πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Πύργο, την Κρήτη (Ηράκλειο και Χανιά) και στην Κέρκυρα.