Πράσινη ανάπτυξη, πράσινα ταμεία, πράσινα άλογα και μια τρύπα στο νερό

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Την εποχή του εκσυγχρονισμού, τότε που έδεναν τα σκυλιά τους με τα λουκάνικα οι άρχοντες της αυτοδιοίκησης, με τα ΜΟΠ, τα πακέτα ΝΤΕΛΟΡ, τα πακέτα σύγκλισης, τα ΕΣΠΑ και καταχρέωναν τους δήμους, γέμισε η Ελλάδα μνημεία σπατάλης και κακογουστιάς.

Οι πλατείες που τις ξήλωναν για να τις ξαναφτιάξουν πιό άθλιες και πιο κακόγουστες κάθε φορά, μια φορά το χρόνο τουλάχιστον, για να δικαιολογήσουν και να σπαταλήσουν χρήματα,ήταν τα πιο συνηθισμένα "έργα ανάπτυξης" κάθε δημάρχου.

Εκεί όμως που το είχαν τερματίσει ήταν με τους ρομποτικούς κάδους φοίνικες του Πειραιά και με τις περίφημες κυλιόμενες σκάλες της Λαμίας που οι τελευταίες για να στηθουν και να ξηλωθούν κόστισαν πάνω απο 200.000 ευρω. Το πιο τραγελαφικό ήταν οτι για να φτάσει στην κυλιόμενη σκάλα ο γέροντας ή κάποιος ΑΜΕΑ θα έπρεπε πρώτα να ανέβει μερικά κανονικά σκαλοπάτια.

Τελειωσανε λοιπόν κάποια στιγμή τα φράγκα,υπερχρεώθηκαν οι Δήμοι, βγήκε και ο Παπανδρέου να γυρίζει τον κόσμο και να λέει πόσο διεφθαρμένοι είμαστε, σα να μην ήταν ποτέ σε καμμιά κυβέρνηση, σα να ήρθε άσπιλος και αμόλυντος απο άλλο πλανήτη.

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή λοιπόν έπεσε η ιδέα της πράσινης ανάπτυξης και του πράσινου ταμείου. Ενός οργανισμού που ξεκίνησε μέσα στα χρόνια της κρίσης και απ ότι φαίνεται ενώ στους άλλους οργανισμούς πέφτει ψαλίδι στους προυπολογισμούς τους εδώ έχουμε αυξήσεις.

Η τελευταία αύξηση , θα είναι απο το νέο χαράτσι που θα πληρώνουμε στο νερό και θα υπολογίζεται ως εξής "το Περιβαλλοντικό Κόστος προσδιορίζεται σε επίπεδο Υδατικού Συστήματος (ΥΣ) ή ανά ομάδα ΥΣ και προκύπτει από τον προσδιορισμό του κόστους των Συμπληρωματικών Μέτρων του Προγράμματος Μέτρων του εκάστοτε ισχύοντος Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμού (ΛΑΠ)"

Τοσο ξεκάθαρο, τοσο σοφά προσδιορισμένο, κάτι σαν τους μαθηματικούς τύπους των συντάξεων που είχαν συντάξει "οι σοφοί" του Κατρούγκαλου πριν ενα χρόνο περιπου.
Το πράσινο ταμείο λειτουργεί 7 χρόνια τώρα όσα και τα μνημόνια και μετά απο τόσο καιρό λειτουργίας ανέθεσε σε εταιρεία την "παροχή τεχνικής υποστήριξης προς το Πράσινο Ταμείο για την επισκόπηση αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, κατάρτιση Σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας του Ταμείου και διαμόρφωσης προτάσεων οργάνωσης και λειτουργίας του, πρότασης οργανογράμματος και κατάρτισης περιγραμμάτων θέσεων εργασίας"

Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανεις "Δηλαδή μέχρι τώρα πως δούλευαν;"

Αν αναρωτιέστε τι έργα χρηματοδοτεί το πράσινο ταμείο, η απάντηση είναι πολλά και διάφορα, το ποια είναι χρήσιμα και ποια όχι μπορεί ο καθένας να τα μελετήσει και να σχηματίσει τη δική του γνώμη ψάχνοντας στο diavgeia.gov.gr.

Οπως ψάχνοντας στο diavgeia.gov.gr μπορεί κάποιος να βρεί πόσοι δήμοι επιδοτήθηκαν απο το πράσινο ταμείο,19 ή περισσότεροι, με ποσά που έφταναν ή ξεπερνούσαν τις 240.000 ανα περίπτωση για 60 κοινόχρηστα ποδήλατα (!!!!) περίπου στον κάθε δήμο. Μετά απο 3.5 χρόνια μνημονίων, ενδιαφέρον έχει να μάθουμε αν υπάρχουν ακόμα και σε πόσους δήμους και πόσα ποδήλατα και αν τελικά οι μόνοι που κάνουν ορθοπεταλιές σήμερα είναι οι δύστυχοι φορολογούμενοι.

Πλήρωνε κορόιδο φορολογούμενε...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail