Συχνές διάρροιες και κίνδυνος Πάρκινσον: Πώς συνδέονται

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από συχνές στομαχικές διαταραχές και διάρροιες, μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο του Πάρκινσον, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Οι ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Georgetown ανακάλυψαν ότι μία βασική πρωτεΐνη που σχετίζεται με τη νευροεκφυλιστική ασθένεια απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια λοιμώξεων της γαστρεντερικής οδού.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι οι συχνές λοιμώξεις του γαστρεντερικού και οι διάρροιες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης Πάρκινσον.
diarrhea
Η έρευνα βασίστηκε σε προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον είχαν υψηλά ποσοστά της πρωτεΐνης που ονομάζεται άλφα-συνουκλεΐνη, η οποία προήλθε από το έντερο.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα μικρόβια του εντέρου μπορούν να μολύνουν το νευρικό σύστημα και να φτάσουν μέχρι τον εγκέφαλο.

Η μελέτη βασίστηκε σε δείγματα βιοψίας από 42 παιδιά με πρόβλημα στο ανώτερο γαστρεντερικό και 14 ενήλικες που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση εντέρου και προσβλήθηκαν από νοροϊό.

Οι βιοψίες λήφθηκαν από όλα τα τμήματα του ανώτερου γαστρεντερικού, οισοφάγο, στομάχι και δωδεκαδάκτυλο.

Στην ομάδα των παιδιών διαπίστωσαν ότι όσα είχαν υψηλότερα επίπεδα άλφα-συνουκλεϊνης είχαν πιο σοβαρή φλεγμονή στα τοιχώματα του εντέρου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή χειρουργικής και παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Georgetown και επικεφαλής της μελέτης Michael Zasloff, τα νέα ευρήματα συνδέονται με τις παρατηρήσεις που έγιναν σε ασθενείς με νόσο του Parkinson.

Είναι σύνηθες κάποιος να πάσχει από χρόνια δυσκοιλιότητα λόγω βλάβης στο νευρικό σύστημα του εντέρου, η οποία αναπτύσσεται δεκαετίες πριν εμφανιστούν τα εγκεφαλικά συμπτώματα.

Η χρόνια δυσφορία στο ανώτερο γαστρεντερικό είναι επίσης συχνή σε άτομα που αναπτύσσουν τη νόσο του Πάρκινσον.

Δεν είναι όμως η ίδια η πρωτεΐνη που κάνει τη ζημιά, καθώς είναι σημαντική για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του γαστρεντερικού. Γίνεται επικίνδυνη όταν υπάρχει χρόνιο πρόβλημα και μεγάλη συσσώρευσή της.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα ισχυρή επειδή μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα νεύρα πολύ γρήγορα.

Αυτό σημαίνει ότι το νευρικό σύστημα μπορεί να προστατεύσει τόσο τον εαυτό του όσο και το γαστρεντερικό μόλις εντοπιστεί η λοίμωξη.

Μπορεί όμως να γίνει και επικίνδυνη, όταν υπάρχουν επαναλαμβανόμενες ή χρόνιες μολύνσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή.

Πηγή: MailOnline
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail