φωτο από: wilayah.info |
Τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμάνι βλέπει η ισραηλινή debka πίσω από την επιτυχή άφιξη του συριακού στρατού και της Χεζμπολάχ στα σύνορα με το Ιράκ και τη συνάντηση με αντίστοιχη φιλοϊρανική σιίτικη ιρακινή ομάδα.
Οι ισραηλινοί θεωρούν ότι ο Σολεϊμάνι κατάφερε με επιδεξιότητα και αποκοίμησε τους Αμερικανούς κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι ο άξονας Δαμασκού - Τεχεράνης στοχεύει στη διέλευση της Αλ Τανφ στο τριεθνές Συρίας - Ιράκ - Ιορδανίας.
Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα το drone που κατερρίφθη από μαχητικό των ΗΠΑ F-15 στη νοτιοανατολική Συρία, στις 8 Ιουνίου και παρουσιάστηκε από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως συριακό, ήταν στην πραγματικότητα ένα ιρανικό Shahed-129 της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς που πέταξε στα πλαίσια μιας επιχείρησης παραπλάνησης των στρατιωτικών των ΗΠΑ, ενώ ο Συριακός Στρατός και η Χεζμπολάχ προωθούνταν με την ηρεμία τους στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ιράκ.
Οι Αμερικανοί είχαν τραβήξει μια γραμμή στην έρημο της Συρίας, 55 χλμ. έξω από το σημείο διέλευσης των συνόρων στην Al-Tanf, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της Δύσης και της Ιορδανίας, αλλά ισλαμιστών του λεγόμενου Νέου Συριακού Στρατού.
Ο Υπουργός Άμυνας James Mattis και η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Συρία και στο Ιράκ ήταν σίγουροι ότι εξασφαλίζοντας αυτή την περίμετρο, οι δυνάμεις τους θα κρατούσαν τη Δαμασκό και την Τεχεράνη μακριά από τα σύνορα με τη Βαγδάτη.
Όταν το ιρανικό drone πέταξε πέρα από αυτή τη γραμμή, καταρρίφθηκε. Αλλά οι Αμερικανοί ήταν απρόθυμοι να αφήσουν το περιστατικό να κλιμακωθεί σε μια μεγάλη σύγκρουση. Την επόμενη μέρα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Jeff Davis, ανέφερε ότι «οι εχθροπραξίες μεταξύ των συμμαχικών και των δυνάμεων υπέρ του καθεστώτος είχαν αποφευχθεί χάρη στη ρωσική επιρροή" συμπληρώνοντας πως:
"Η ηρεμία που βλέπουμε σήμερα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειές τους".
Τι έφερε όμως τους Ρώσους στη σκηνή;
Η ακολουθία των γεγονότων που ξεδιπλώθηκαν για πάνω από 48 ώρες στη Συριακή Έρημο αποκαλύπτεται από τις στρατιωτικές πηγές της debka.
To drone εστάλη σκοπίμως ως εσκεμμένη πρόκληση για να διασχίσει τη γραμμή των 55 χιλιομέτρων που περικλείει την ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ φρουρά, με εντολή του στρατηγού του Ιράν, Qassem Soleimani. Πρόκειται για αντιπερισπασμό πέρα από το σημείο της πραγματικής δράσης.
Οι Ρώσοι μπήκαν στην εικόνα σε αυτό το στάδιο σε μια προσπάθεια να κατευναστεί η ένταση και να αποκατασταθεί η ηρεμία. Ενώ ήταν απασχολημένοι να εγγυηθούν στους Αμερικανούς ότι ο Συριακός στρατός, η Χεζμπολάχ και οι άλλοι σύμμαχοί τους δε θα διασχίσουν τη γραμμή των 55 χλμ., ο Σολεϊμάνι μετέφερε μια δύναμη μεγάλης κλίμακας σε ένα σημείο μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την αμερικανική γραμμή!
Μέχρι την Παρασκευή 9 Ιουνίου, καθώς η ρωσική διπλωματία κινείτο στα πλαίσια της:αποκλιμάκωσης της αποξένωσης με τους Αμερικανούς, διαπιστώθηκε ότι οι δυνάμεις του Soleimani έφτασαν ήσυχα σε νέες θέσεις και στις δύο πλευρές των συνόρων.
1. Είχε μετακινήσει αυτές τις δυνάμεις σε ένα σημείο 56 χιλιόμετρα βόρεια του Al-Tanf σε ένα ραντεβού με φιλοϊρανούς σιίτες που είχαν έρθει από το νότιο Ιράκ. Το ραντεβού έγινε στα σύνορα Ιράκ-Συρίας και πέτυχε τον στρατηγικό στόχο του Ιράν να ανοίξει γέφυρα μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας.
2. Μια δεύτερη φιλο-ιρανική δύναμη κατέλαβε και διέκοψε τους δρόμους από τη βόρεια Συρία προς τη νοτιοανατολική πόλη Deir ez-Zor, διαχωρίζοντας έτσι τις αμερικανικές και φιλοαμερικανικές δυνάμεις στο βορρά από την αμερικανική φρουρά στο νότο.
Αυτό που αφήνει ως αναπάντητο ερωτηματικό η debka είναι το αν οι Ρώσοι ήταν γνώστες της μπλόφας του Σολεϊμάνι ή αν χρησιμοποιήθηκαν από τον Ιρανό στρατηγό.
Εδώ θα μπορούσαμε να απαντήσουμε ως εξής και με ορισμένα δεδομένα:
α. Η Ρωσία γενικώς εμφανίζεται μέχρι ενός σημείου απρόθυμη στη Συρία για το κάτι παραπάνω. Υπενθυμίζουμε πως η εμπλοκή της το φθινόπωρο του 2015 προήλθε μετά την επίσκεψη Ιρανών αξιωματούχων στη Μόσχα ότι αν δεν υπάρξει άμεση επέμβαση, τότε ο πόλεμος θα χαθεί. Σημειώνουμε ακόμη τη μερική της αποχώρηση την άνοιξη του 2016 κι ενώ όλα εξελίσσονταν ευνοϊκά.
β. Το Ιράν δείχνει να είναι το δεξί χέρι της Μόσχας στη Συρία αλλά και κινείται σε μεγάλο βαθμό αυτόνομα διότι αποτελεί μια σημαντική δύναμη ανά τους αιώνες στην περιοχή με βαριά ιστορία και στρατηγικούς στόχους.
γ. Είχαμε δημοσιεύσει μόλις πριν λίγες ημέρες την πληροφορία της debka ότι μετά τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ στο συριακό νότο, ακολούθησαν οργισμένα μηνύματα από Δαμασκό και Τεχεράνη στη Μόσχα ζητώντας μεγαλύτερη δράση και προειδοποιώντας για απευθείας αναμέτρηση.
Εν κατακλείδι δε θα ήταν παρακινδυνευμένο να ισχυριστούμε πως μέχρι σήμερα το Ιράν καταφέρνει να πηγαίνει τα πράγματα όπου επιθυμεί ενώ παράλληλα διαθέτει μεγάλες στρατιωτικές ομάδες όπως η Χεζμπολάχ αλλά και ιρακινές σιίτικες ομάδες (Badr) που είναι εμπειροπόλεμες και καλά εξοπλισμένες. Τέλος μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει ούτε μισό βήμα πίσω. Αυτό σημαίνει να είσαι ένας ιστορικός λαός με πλούσια ιστορία και μεγάλο πολιτισμό.