φωτο από: http://topotami.gr/wp-content/uploads/2017/05/newspaper1.jpg |
«Η λύση δεν είναι να κάνεις πως αντιστέκεσαι στο εσωτερικό και να υπογράφεις ό,τι σου δίνουν στο εξωτερικό. Η λύση είναι η παραγωγή και η ανάπτυξη, αλλά αυτά είναι «ξένο γήπεδο» για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ευρυτανικός Παλμός.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, σημείωσε ως προς τα μέτρα που ψήφισαν οι 153 ότι: «Το πολυνομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα μιας ακόμη αποτυχημένης «διαπραγμάτευσης» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τα ίδια έκαναν και το '15! Ο λογαριασμός της αποτυχίας τους είναι πολύ μεγάλος. Τους είχαμε προειδοποιήσει να μην μπούμε στην προεκλογική περίοδο της Γερμανίας, γιατί η στάση των Γερμανών θα γίνει ακόμη πιο σκληρή. Αυτοί έκαναν το αντίθετο και τελικά υποχρεώθηκαν να υπογράψουν όλες τις απαιτήσεις των δανειστών».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας για τις βασικές προτεραιότητες του Ποταμιού -τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και τη «διάλυση του κομματικού κράτους που στοιχίζει πολύ στον ελληνικό λαό»- επεσήμανε ότι: «τα παιδιά 25-30 ετών ζουν ένα νέο διωγμό. Πουθενά καμία ευκαιρία. Πρέπει να αποφασίσουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Για όλα αυτά το Ποτάμι έχει απαντήσεις αλλά χρειαζόμαστε μια εθνική πολιτική και αυτή δεν υπάρχει».
Ως προς τις στρατιές κομματικών συμβούλων που προσλαμβάνουν διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στο πρόσφατο παράδειγμα της Γαλλίας. «Το πρώτο διάταγμα που εισήγαγε ο Μακρόν περιορίζει σε δέκα τους συμβούλους υπουργών και εδώ συντηρούμε στρατιές κομματικών συμβούλων» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας ότι εδώ: «Ο πρωθυπουργός άνοιξε γραφείο και στη Θεσσαλονίκη λες και είμαστε στην εποχή του αραμπά. Τα υπουργεία νοικιάζουν παντού υποκαταστήματα όταν μεγάλα κτήρια του δημοσίου ρημάζουν. Όλα αυτά έχουν ένα τίτλο: «σπατάλες για τους κομματικούς μας». Και εμείς αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το διαλύσουμε».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα φαινόμενα βίας του τελευταίου διαστήματος υπογράμμισε ότι: «Ανεχόμαστε όλες τις απόψεις, ακόμη και τις πιο ακραίες, αλλά δεν ανεχόμαστε τις ακραίες πράξεις». Για το ζήτημα της διχαστικής ρητορικής που επικρατεί τα χρόνια της κρίσης τόνισε ότι: «Το μίσος δυστυχώς έχει καλλιεργηθεί και από πολιτικούς και από δημοσιογράφους. Πολλοί στην Ελλάδα έκαναν καριέρα πάνω στο μίσος. Αντί να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα, κάνουν σκληρές προσωπικές επιθέσεις. Αυτός ο δρόμος όμως είναι αδιέξοδος και επικίνδυνος».
Τέλος, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση σημείωσε ότι: «Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Να βλέπει ο πολίτης ότι ο φόρος του πιάνει τόπο στον τόπο του. Η αποκέντρωση είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε σωστότερες αποφάσεις. Λεφτά λοιπόν στους Δήμους, μαζί με ευθύνες και ελέγχους. Να μην αποκεντρώσουμε δηλαδή τη διαφθορά, αλλά τα κέντρα αποφάσεων».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:
Πώς υποδεχθήκατε την πρόσκληση του Δήμου Καρπενησίου, να είστε κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις για τα 73 χρόνια από τη Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας;
Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Και πέρασα υπέροχα. Είδα καθαρά πρόσωπα, άκουσα ενδιαφέρουσες ιστορίες, ανέπνευσα βουνίσιο αέρα και μου δόθηκε η δυνατότητα να πω στους Ευρυτάνες «τι είναι πατριωτικό σήμερα». Γιατί αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί κάθε φορά που σκεφτόμαστε τις ηρωικές πράξεις των προγόνων μας. Τι θα έκαναν αυτοί στη θέση μας; Για ποια πράγματα θα πάλευαν σήμερα;
Μπορεί να υπάρξει παραλληλισμός των δύο εποχών σε κάποιο επίπεδο; Υπάρχει η «σπίθα» αντίστασης στη σημερινή κοινωνία;
Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Εκείνη την εποχή ο εχθρός ήταν ορατός. Ήταν ο κατακτητής και έπρεπε να τον πολεμήσεις. Σήμερα οι αντίπαλοι είναι πολλοί. Πολλές φορές είμαστε και εμείς οι ίδιοι που δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η χώρα πρέπει να τρέξει μπροστά. Καταφεύγουμε συνεχώς σε παλιές λύσεις, σε παλιά πρόσωπα και τα προβλήματα ανακυκλώνονται.
Στους Κορυσχάδες είπατε ότι πατριωτικό σήμερα είναι ο αγώνας για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Μα ναι. Πατριώτης είναι αυτός που είναι χρήσιμος στην πατρίδα του. Και η Ελλάδα χρειάζεται θέσεις εργασίας. Σήμερα λοιπόν πατριωτικό είναι να κρατάς τον κόσμο εδώ. Ειδικά τα παιδιά 25-30 ετών ζουν ένα νέο διωγμό. Πουθενά καμία ευκαιρία. Πρέπει να αποφασίσουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Να γίνουν γνωστά τα ελληνικά χωράφια σε όλον τον κόσμο, να γίνουν πρωτοπόρα τα ελληνικά πανεπιστήμια. Για όλα αυτά το Ποτάμι έχει απαντήσεις αλλά χρειαζόμαστε μια εθνική πολιτική και αυτή δεν υπάρχει.
Τον προηγούμενο μήνα κληθήκατε να ψηφίσετε το πολυνομοσχέδιο που έφερε η Κυβέρνηση, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με την Ευρώπη.
Πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο επιβίωσης του ελληνικού λαού με τα νέα μέτρα;
Το πολυνομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα μιας ακόμη αποτυχημένης «διαπραγμάτευσης» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τα ίδια έκαναν και το '15! Ο λογαριασμός της αποτυχίας τους είναι πολύ μεγάλος. Τους είχαμε προειδοποιήσει να μην μπούμε στην προεκλογική περίοδο της Γερμανίας, γιατί η στάση των Γερμανών θα γίνει ακόμη πιο σκληρή. Αυτοί έκαναν το αντίθετο και τελικά υποχρεώθηκαν να υπογράψουν όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Η λύση όμως δεν είναι να κάνεις πως αντιστέκεσαι στο εσωτερικό και να υπογράφεις ότι σου δίνουν στο εξωτερικό. Η λύση είναι η παραγωγή και η ανάπτυξη, αλλά αυτά είναι «ξένο γήπεδο» για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Αν σας δινόταν η ευκαιρία να πάρετε μια απόφαση για τη χώρα αυτή τη στιγμή, ποια θα ήταν αυτή η απόφαση;
Η διάλυση του κομματικού κράτους που στοιχίζει πολύ στον ελληνικό λαό. Στη Γαλλία το πρώτο διάταγμα που εισήγαγε ο Μακρόν περιορίζει σε δέκα τους συμβούλους υπουργών και εδώ συντηρούμε στρατιές κομματικών συμβούλων. Τα ίδια επί ΝΔ, τα ίδια επί ΠΑΣΟΚ, τα ίδια και επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο πρωθυπουργός άνοιξε γραφείο και στη Θεσσαλονίκη λες και είμαστε στην εποχή του αραμπά. Τα υπουργεία νοικιάζουν παντού υποκαταστήματα όταν μεγάλα κτήρια του δημοσίου ρημάζουν. Όλα αυτά έχουν ένα τίτλο: «σπατάλες για τους κομματικούς μας». Και εμείς αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το διαλύσουμε.
Η επικαιρότητα σημαδεύτηκε από πολλά φαινόμενα βίας. Είχαμε την σύγκρουση με την ΧΑ στη Βουλή. Μετά είχαμε το τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού κ.Παπαδήμου. Γιατί πιστεύετε ότι γίνονται όλα αυτά;
Καλά κάνετε και τα συνδέετε. Υπάρχουν στη χώρα ομάδες που επενδύουν πολύ στη βία. Θέλουν η Ελλάδα να γεμίσει χαρακώματα που ο ένας θα πυροβολεί τον άλλο. Να δέρνονται οι άνθρωποι στους δρόμους. Να κυριαρχεί ο φόβος. Δεν θα τους περάσει. Ανεχόμαστε όλες τις απόψεις, ακόμη και τις πιο ακραίες, αλλά δεν ανεχόμαστε τις ακραίες πράξεις.
Πάντως με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στον κ.Παπαδήμο, πολλοί – ακόμη και δημοσιογράφοι – είπαν «καλά του κάνανε». Από πού πηγάζει
αυτό το μίσος;
Το μίσος δυστυχώς έχει καλλιεργηθεί και από πολιτικούς και από δημοσιογράφους. Πολλοί στην Ελλάδα έκαναν καριέρα πάνω στο μίσος. Αντί να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα, κάνουν σκληρές προσωπικές επιθέσεις. Όταν όμως λες στον κόσμο «αυτός είναι προδότης», είναι επόμενο κάποιοι να πουν «χτυπήστε τον προδότη». Τα ζήσαμε αυτά και μετά τον εμφύλιο και τώρα 60 χρόνια από τότε κάποιοι επιλέγουν ξανά τους μικρούς εμφύλιους. Αυτός ο δρόμος όμως είναι αδιέξοδος και επικίνδυνος.
Πιστεύετε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των κοινωνιών; Ποια η θέση του «Ποταμιού» στο θέμα;
Η αποκέντρωση είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε σωστότερες αποφάσεις. Δεν μπορεί να αποφασίζει η Αθήνα για τη ζωή στο Καρπενήσι ή την Κατερίνη. Τις αποφάσεις πρέπει να τις παίρνουν οι τοπικές κοινωνίες. Το κάνουν ήδη σε όλη την Ευρώπη. Λεφτά λοιπόν στους Δήμους, μαζί με ευθύνες και ελέγχους. Να μην αποκεντρώσουμε δηλαδή τη διαφθορά, αλλά τα κέντρα αποφάσεων.
Προς το παρόν πάντως οι δήμοι δεν έχουν λεφτά.
Εμείς είπαμε κάτι που πλέον αρχίζουν να το λένε όλοι. Ο ΕΝΦΙΑ να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Να βλέπει ο πολίτης ότι ο φόρος του πιάνει τόπο στον τόπο του. Μπορούμε να το κάνουμε και έχουμε καταθέσει πλήρη πρόταση.
Στις προηγούμενες εθνικές εκλογές το «Ποτάμι» επέλεξε τον Καθηγητή Χαρίδημο Τσούκα για το ψηφοδέλτιό του. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός σε επίπεδο επιλογής υποψηφίου σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών;
Ο Χαρίδημος Τσούκας είναι ένας σπουδαίος Έλληνας και η συμμετοχή του στα ψηφοδέλτιά μας ήταν τιμή για μας. Τώρα μετέχει στην επιστημονική επιτροπή του Π2, του Ινστιτούτου του Ποταμιού που ιδρύσαμε πρόσφατα. Μια συνεχής εθελοντική προσφορά στις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Τώρα για τα ψηφοδέλτιά μας… βιάζεστε πολύ. Υπάρχουν σχέδια, αλλά δεν είναι ανακοινώσιμα. Πάντως παραμένουμε πιστοί στις αρχές ότι η πολιτική έχει ανάγκη από πετυχημένους πολίτες. Από ανθρώπους που έχουν ξεχωρίσει… Στη δουλειά, το πανεπιστήμιο, την κοινωνία.
Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την επίσκεψή σας στην ορεινή και δυσπρόσιτη Ευρυτανία;
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που έρχομαι. Κάποτε που η ζωή ήταν πιο χαλαρή, είχα έρθει και με την μηχανή μου. Είναι ένα υπέροχος τόπος. Και εγώ που είμαι του βουνού και όχι της θάλασσας βρίσκω εδώ πολλές ομορφιές. Θέλουμε όμως δουλειά ακόμη για να αναδείξουμε την ορεινή και δυσπρόσιτη -όπως λέτε- Ελλάδα. Να γίνουν έργα αλλά και όλοι εμείς να μην πληγώνουμε το περιβάλλον. Δεν είναι δυνατόν να βλέπεις ακόμη κατασκευές με ελλενίτ. Όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν και πρέπει οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες να είναι αυστηρές με όσους, επισκέπτες ή ντόπιους, ασχημονούν.