Πάνω από μία σύνταξη έκλεψαν από τους συνταξιούχους κατά την περίοδο 2010-2016 λόγω παράνομης παρακράτησης της εισφοράς υπέρ υγείας. Δηλαδή, για έξι χρόνια υπολόγιζαν λάθος την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ! Η παρακράτηση γινόταν επί του ονομαστικού ποσού της συνταξιοδοτικής απόφασης και όχι επί του καταβαλλομένου όπως ορίζεται στη νομοθεσία. Οι απώλειες είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι για τον καθέναν κινείται έως και στα 1.400 ευρώ. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υποστηρίζει ότι το κράτος χρωστά σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ. Για το θέμα έχουν ήδη ξεκινήσει δικαστικές προσφυγές καθώς και προσφυγές στον Συνήγορο του Πολίτη.
Σύμφωνα με το Δίκτυο, η εισφορά υπέρ του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης έπρεπε από το 2010 και μετά (όταν ξεκίνησαν οι μνημονιακές μειώσεις στις συντάξεις) να επιβάλλεται επί του καταβαλλόμενου ποσού και όχι επί του ονομαστικού που αναγράφεται στην πράξη συνταξιοδότησης. Οπως τονίζει ο πρόεδρός του Νίκος Χατζόπουλος, εδώ και χρόνια τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον Νόμο 2084/1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων. Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ με συντάξιμες αποδοχές 1.866,23 ευρώ όπως αναφέρεται στη συνταξιοδοτική απόφαση, έως το 2015 υπόκειται σε κράτηση 4% (τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκε σε 6%), ήτοι 74,65 ευρώ. Βέβαια, το καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου θα έπρεπε να υπολογιστεί η εισφορά είναι 1.431,27 ευρώ και κατά συνέπεια η μείωση της σύνταξης αντιστοιχεί σε 57,25 ευρώ τον μήνα. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος που από μειώσεις και μνημονιακές κρατήσεις χάνει 434,96 ευρώ από τη μηνιαία σύνταξή του, λόγω της παρακράτησης επί του αρχικού ποσού σύνταξης χάνει άλλα 17,39 ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι άλλο είναι το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης και άλλο το ονομαστικό που αναφέρεται στην απόφαση της συνταξιοδότησης, γιατί ήδη έχει υποστεί τρεις μειώσεις. Κατά παράβαση ή κακή ερμηνεία του Ν. 2084/92 και χωρίς να ληφθεί υπόψη από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι ο παραπάνω νόμος αναφέρει ότι η κράτηση για τον κλάδο υγείας γίνεται στο καταβαλλόμενο ποσό, η κράτηση αυτή γινόταν για έξι χρόνια επί του ονομαστικού ποσού που αναφερόταν στην πράξη συνταξιοδότησης και όχι επί του διαμορφωμένου ποσού μετά την αφαίρεση των κρατήσεων μειώσεων. Η αδικία αποκαταστάθηκε το 2016 και από τότε το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό, σε αυτό δηλαδή που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου και όχι στο εικονικό πριν από τις μνημονιακές περικοπές.
3 δισ. ευρώ οι οφειλές
Τα 3 δισ. ευρώ ξεπέρασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ προς τους δικαιούχους κύριων και επικουρικών συντάξεων, καταγγέλλει ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης. «Ποτέ στο παρελθόν, πολιτική ηγεσία υπουργείου Εργασίας δεν λειτούργησε με τόση προχειρότητα, αναλγησία και υποκρισία. Ποτέ στο παρελθόν το ασφαλιστικό σύστημα δεν βρέθηκε σε τόσο τραγική κατάσταση» παρατηρεί. Αναφερόμενος στο «Compliance Report» (Ιούνιος 2017) και σε συνδυασμό με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνει ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ προς τους δικαιούχους κύριων και επικουρικών συντάξεων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, προσεγγίζοντας τα 3 δισ. ευρώ».
«Το πλήθος των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων με στοιχεία Απριλίου 2017 ξεπερνά τις 139.000, με οφειλές που αγγίζουν τα 1,4 δισ. ευρώ. Ποσό που σήμερα έχει διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Το πλήθος των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων ξεπερνά τις 127.000, με οφειλές κοντά στα 650.000.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, που για πρώτη φορά δεν έχουν αποδοθεί, αγγίζουν τα 25.000.000 ευρώ. Το πλήθος των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ του ΕΤΕΑΕΠ ξεπερνά τις 63.000, με οφειλές που υπερβαίνουν τα 900.000.000 ευρώ», σημειώνει ο βουλευτής και τονίζει ότι στις πιο πάνω οφειλές θα πρέπει να προστεθεί και η οφειλή του εφάπαξ 62.652 δικαιούχων, που ακόμη αναμένουν τη πληρωμή τους.