του Μιχάλη Χαιρετάκη
Αφού δεν τους βγήκαν οι πανηγυρισμοί για το επιτόκιο που δεν ήταν στρογγυλό και στρουμπουλό όπως περίμεναν, αφου δεν φάγαμε τα σκώτια μας όλοι εμείς που περιμέναμε για άλλη μια φορά να συμβεί το αυτονόητο ,βγήκαν να μας πουν:
"οτι σύμφωνα με τους «Financial Times», από τα χρήματα που επενδύθηκαν στο νέο 5ετές ομόλογο το 44% προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το 26% προήλθε από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημαντική ήταν η ελληνική συμμετοχή, που φέρεται να αναλογεί στο 14% του κεφαλαίου που επενδύθηκε, χωρίς να είναι γνωστό τι ποσοστό προήλθε από ιδιώτες. Ακόμα, 7% των χρημάτων προήλθε από τη Γαλλία.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πάνω από το ένα-τρίτο των επενδυτών, περίπου το 36%, ήταν ιδιωτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds)."
Αυτά έγραψαν για να μπερδέψουν ,ανακατεύοντας παλιούς και νέους επενδυτές , μήλα με πορτοκάλια και κρύβοντας τους πραγματικούς αριθμούς.
Τα ποσοστά που αναφέρουν όμως αντιστοιχούν MONO στα 1.57 δις ευρώ και είναι ως εξης:
U.S. 44%
U.K./Ireland 26%
Greece 14%
France 7%
Spain/Portugal/Italy 3%
Germany/Austria 3%
Others 3%
Τα υπόλοιπα 1.574 δις είναι ανακύκλωση των παλιών και είναι
Greece 75%
France 11%
Switzerland 6%
U.K./Ireland 4%
U.S. 3%
Others 1%
Εχει σημασία επίσης να δούμε οτι στα νέα συμμετείχαν
Fund managers 46%
Hedge funds 36%
Banks/private banks 13%
Others 5%
δηλαδή κερδοσκόποι κυρίως ενώ στα παλιά κυρίως τράπεζες.
Banks/private banks 74%
Fund managers 16%
Hedge funds 5%
Insurance 4%
Others 1%
Με άλλα λόγια πέρα απο τα κοράκια και τις τράπεζες οι περισσότεροι επενδυτές γύρισαν την πλάτη στα ομόλογα γιατί φοβούνται την κατάσταση που θα επικρατεί κατά τη λήξη του ομολόγου.
(Πηγές Bloomberg, Zerohedge)