Γράφει ο Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Θρασύδειλοι κουκουλοφόροι μέλη της «Αριστερής Κίνησης – Θέλουμεν Ομοσπονδία» πήραν σβάρνα δρόμους και πλατείες της κυπριακής πρωτεύουσας και κατέβαζαν ανενόχλητοι ελληνικές σημαίας!
Οι νεαροί οπαδοί της συγκεκριμένης «Κίνησης» υπέστειλαν την ελληνική σημαία από τέσσερα ιστορικά σημεία της Λευκωσίας αντικαθιστώντας την με ένα πανί με την Κύπρο σε ροζ χρώμα, ενώ από κάτω δύο περιστέρια αφοδεύουν πάνω στην ελληνική και τουρκική σημαία κρατώντας ένα πανό που φέρει το μήνυμα «Επανενωμένη Κύπρος»-«Birlesik Kibris». Πρόκειται ομολογουμένως για παγκόσμια πρωτοτυπία!
Στη συνέχεια, ανήμερα της επετείου του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ανήρτησαν μαγνητοσκοπημένα τα «επιτεύγματά» τους στην ιστοσελίδα τους στο facebook. Η ενέργειά αυτή των νεαρών κουκουλοφόρων δείχνει να αποτελεί «χτύπημα/μήνυμα» με υψηλούς συμβολισμούς, καθώς και τα τέσσερα σημεία από τα οποία επέλεξαν να υποστείλουν την ελληνική σημαία δεν είναι καθόλου τυχαία. Αντιθέτως και τέσσερα σημεία έχουν για τους Έλληνες της Κύπρου, έντονη ιστορική και συναισθηματική αξία, όπως: Φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς (επειδή θεωρούν το στράτευμα υπεύθυνο για την επέκταση της διακοινοτικής βίας!), το Παγκύπριο Γυμνάσιο (διότι πιστεύουν ότι καλλιεργεί για χρόνια την ιδέα ότι η Κύπρος υπάγεται αποκλειστικά στο ελληνικό έθνος), η Εκκλησία του Αγίου Αντωνίου (γιατί θεωρούν ότι η εκκλησία της Κύπρου επιβάλλεται στην παιδεία και την πολιτική) και το Άγαλμα της Ελευθερίας (επειδή κατά την άποψη τους η ελευθερία δεν συνδέεται με τα έθνη και τους εθνικισμούς).
Η άκρως διχαστική «ακτιβιστικού» τύπου, απαράδεκτη μερικών ανεγκέφαλων της ομάδας «Αριστερή Κίνηση – Θέλουμεν Ομοσπονδία», προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, εκτός από μεγάλη οργή, και δικαιολογημένες ανησυχίες μαζί με φόβους για αντίποινα που θα δυναμιτίσουν ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα. Κάτι που σίγουρα θα προκαλέσει μεγάλη και ανεπανόρθωτη ζημιά στο αρραγές μέτωπο μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων στην Μεγαλόνησο, που στις κρίσιμες αυτές ώρες, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά η τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία.
Η επανένωση της μοιρασμένης της μικρής ιδιαίτερης πατρίδας μας σίγουρα δεν θα επέλθει ούτε με τον εθνομηδενισμό, ούτε φυσικά και με τον ακραίο εθνικισμό. Αν αυτό το πολύ απλό πράγμα δεν γίνει κατανοητό από εκείνους που προβάλλουν τέτοιες ακραίες/προκλητικές θέσεις, σίγουροι να είμαστε πως μας περιμένουν κι άλλες πολλές ήττες, κι άλλες πολλές εθνικές καταστροφές.
Η άποψη μιας πολύ μικρής μειοψηφίας πολιτών στην Κύπρο που κατεβάζει ελληνικές σημαίες προτείνοντας πλήρη κυπροποίηση και άρνηση της εθνικής μας καταγωγής προκειμένου να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι το απόλυτο χάος και τον απόλυτο διχασμό! Με τέτοιες ενέργειες και πρακτικές σίγουρα θα φάμε τα μούτρα μας! Ο εθνομηδενισμός και ο υπερεθνικισμός είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.
Σε αυτούς λοιπόν που υποστηρίζουν πως πρέπει να πάψουμε να αισθανόμαστε Έλληνες και να λέμε ότι είμαστε μόνο Κύπριοι, μια μόνο απάντηση υπάρχει: Την ιστορία δεν μπορεί κανείς να τη βιάζει… διότι είναι σίγουρο πως μια μέρα θα σε εκδικηθεί … μια μέρα θα σπάσεις τα μούτρα του …. Και στο κάτω – κάτω, ποιοί είμαστε αλήθεια εμείς που θα καταργήσουμε την ιστορική μας συνέχεια; Ποιος μας έδωσε αυτό το δικαίωμα;
Υστερόγραφο 1: Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν Κύπριοι που να μην επιθυμούν λύση! Αν υπάρχουν δεν θα είναι κανονικοί Κύπριοι πολίτες. Οι κανονικοί/νόμιμοι Κύπριοι πολίτες κάθε εθνικότητας, που νοιάζονται πραγματικά για το μέλλον της ιδιαίτερης τους πατρίδας, θέλουν διακαώς λύση που να τους εξασφαλίζει ότι θα ζήσουν (όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει ο Νίκος Κοτζιάς) σε ένα κανονικό κράτος και όχι σε ένα κράτος προτεκτοράτο της Τουρκίας …
Υστερόγραφο 2: Όταν σε ημικατεχόμενη πατρίδα το πρώτο θέμα που απασχολεί τους πολίτες της δεν είναι η κατοχή αλλά η οικονομία, τότε σίγουρα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα…. Και ο νοών νοείτω!!!
Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή Επίκουρος
καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
a.avgoustis@hotmail.com