Freepen.gr - Η ρωσική αεροπορία ανέπτυξε πρόσφατα στη Συρία τέσσερα από τα πιο προηγμένα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, το Beriev A-50 SRDLO ("Mainstay"), το οποίο διαθέτει την πιο εξελιγμένη λειτουργία AWACS όπως επισημαίνει με ανησυχία η ισραηλινή debka.com.
Αρκετ;a Α-50 είχαν εντοπιστεί να επιχιερούν πάνω στη Συρία τους τελευταίους μήνες, αλλά όλα γύριζαν πίσω στη Ρωσία. Ωστόσο τέσσερα εγκαταστάθηκαν στα υπόστεγα της ρωσικής αεροπορικής βάσης Khmeimim στη Λατάκεια της Συρίας.
Το ραντάρ Shmei-M του αεροσκάφους είναι σε θέση να εντοπίζει στόχους σε απόσταση 600 χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι κατά την πτήση, καλύπτει όλα τα μέρη του Ισραήλ και μπορεί να ανιχνεύσει κάθε εναέρια και στρατιωτική κίνηση.
Η Μόσχα έχει αναπτύξει το A-50 για να υποστηρίξει την ενοποίηση των συστημάτων αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας και της Συρίας που προχωρά τις τελευταίες εβδομάδες. Από τώρα και στο εξής, και τα δύο συστήματα αεράμυνας θα ελέγχονται από ένα μόνο κέντρο εντολών στην αεροπορική βάση Khmeimim.
Η αεροπορική άμυνα της Ρωσίας και της Συρίας δεν θα χρειάζεται πλέον να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της Συρίας από την Αμερική ή το Ισραήλ, πριν από το συντονισμό των επιχειρήσεων. Όλες οι εισερχόμενες πληροφορίες θα διοχετεύονται στη ρωσική κοινή διοίκηση, η οποία θα καθορίζει τον τρόπο αντίδρασης και διαχείρισης κάθε μάχης που μπορεί να προκύψει.
Η εξέλιξη αυτή περιορίζει την ελευθερία που έχουν μέχρι τώρα οι αμερικανικές και ισραηλινές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις στη Συρία και στην ανατολική Μεσόγειο και καθιστά τις δραστηριότητές τους πολύ πιο επικίνδυνες.
Ο Ρώσος διοικητής εναέριας άμυνας στη Συρία έχει τώρα στα χέρια του ένα ευρύ φάσμα εργαλείων για αρκετούς συγχρονισμένους ελιγμούς. Μπορεί, για παράδειγμα, να εκδώσει μια άμεση εντολή να εκτοξεύσει ταυτόχρονα τρία εξελιγμένα συστήματα όπλων με θανατηφόρο αποτέλεσμα, όπως οι τακτικοί, κινητοί πύραυλοι επιφανείας-αέρος Pantsir-S1 που βρίσκονται έξω από τη Δαμασκό, τα εγκατεστημένα S-400 στο λόφο Dhahaer Ahmed, βορειοδυτικά της Λατάκιας και οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι κρουζ P-800 Oniks-Yakhont που φρουρούν την ακτή της Συρίας.
Με άλλα λόγια, αυτές τις μέρες, η Αμερική θα δυσκολευόταν να επαναλάβει την επίθεση με πυραύλους κρουζ της 4ης Απριλίου στην αεροπορική βάση του Σαϊράτ, η οποία ούτως ή άλλως δεν είχε την αναμενόμενη εξέλιξη.
Το Ισραήλ επίσης δεν θα έχει επίσης εύκολο έργο σε μια πιθανή νέα αεροπορική επίθεση όπως εκείνη που διεξήχθη στις 17 Μαΐου εναντίον μιας ιρανικής αποστολής όπλων για τη Χεζμπολάχ κοντά στη Δαμασκό.
Το A-50 επιτρέπει επίσης στη ρωσική διοίκηση στη Συρία να κρατά ένα μάτι ελέγχου στις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης αυτής που σχηματίζεται στα νοτιοδυτικά σύνορα της Συρίας απέναντι από το Γκολάν.