Του Στέλιου Συρμόγλου
Πρέπει να διαθέτεις μεγάλο απόθεμα αδιαφορίας και αρκετή προσαρμοστικότητα για να αφομοιώνεις το καυτερό σήμερα με την παγερή αιωνιότητα, όπου τα πάντα αναχωνεύονται και μετουσιώνονται σε χρονικό και παρελθόν...
Δεν υπάρχει διαφυγή, ούτε χωρεί συμβιβασμός.
Στον τόπο τούτο, ζούμε την αυτόχθονη συμφορά μας, χωρίς να παραδειγματιζόμαστε από άλλους λαούς. Ζούμε στο μικρόκοσμό μας και συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπάρχει παγκόσμια ζωή ή την παρακολουθούμε ως αδιάφοροι θεατές, αντί να είμαστε ενεργοί συνομιλητές της.
Πολύ συχνά αναφέρομαι, σε μια αυθαίρετη συνομιλία μου μαζί σας, στα τρωτά μας ως λαός και κοινωνία,και ξέρω ότι δυσαρεστώ ή και προκαλώ την κούραση όσων διαβάζουν τούτα τα κείμενα και δεν αρκούνται στην εικονογράφηση τους μ' ένα like, μόλις αναρτηθεί το κείμενο...
Και λέω "αυθαίρετη συνομιλία", γιατί είναι αυθαίρετη κατά τούτο: ότι αναγκάζω τους βωβούς συνομιλητές μου να ενταχθούν σε χώρους σκέψεων, που ίσως οι ίδιοι να τους απέκρουσαν, αλλά και γιατί η επιχειρούμενη σε πολλά σημεία κριτική δεν ακολουθείται από τον αντίλογο.
Σε τούτο τον τόπο, λοιπόν, θεωρώ ότι επικρατεί η στενή αντίληψη της εθνικής αυταρέσκειας και αυτάρκειας, που απολήγει σε μια επικίνδυνη για τη μοίρα του ελληνισμού απομόνωση. Κι αυτό είναι φανερό για κάθε μελετητή της κοινωνικής και πολιτικής μας ιστορίας και των ψυχολογικών μας αντιδράσεων στα δύσκολα και τόσο μεστά σε περιπέτεια χρόνια του εθνικού μας βίου.
Βιώνουμε μια ακόμη εθνική περιπέτεια χωρίς η όποια προσδοκία μας να είναι μιγμένη με κάποια αισιόδοξη αναμονή για πραγματώσεις άμεσες, ανεξάρτητα της πολιτικής αμετροέπειας στο πλαίσιο της κομματικής σκοπιμότητας.
Που πάμε λοιπόν; Το ερώτημα δεν επιδέχεται πρόχειρες, συναισθηματικές απαντήσεις. Δεν απαντάται με "λεβέντικα" συνθήματα. Αν κάποιοι ψάξουν τα βάθη λησμονημένων συρταριών θα δουν κι άλλες εθνικές περιπέτειες, αλλά κυρίως θα διαπιστώσουν ότι ο Ελληνας δεν ζούσε αμέριμνος τον κοινωνικό θάνατό του...
Γιατί σήμερα, δεν συνειδητοποιούμε, ότι καταντήσαμε να μετεωριζόμαστε ανάλαφροι σαν πούπουλο στις απανεμιές, διστάζοντας για τον προσανατολισμό μας.