του Μιχάλη Χαιρετάκη
Πριν απο 8 χρόνια περίπου στο Ζάππειο και 1 χρόνο πρίν την ομιλία στο Καστελλόριζο που σηματοδότησε την επίσημη ένταξη της χώρας στα μνημόνια, ο Γ. Παπανδρέου είχε πει το περίφημο "Η αλλάζουμε ή βουλιάζουμε".
Σήμερα 8 χρόνια μετά το μότο πλέον είναι "και αλλάζουμε και βουλιάζουμε". Αλλάξαμε σε πολλά, όχι βέβαια σε αυτά που έπρεπε, αλλά σε αυτά που ήθελαν οι δανειστές και τα όργανά τους.
Οι Γερμανοί πρωτίστως και οι Γάλλοι στη συνέχεια βγήκαν άμεσα ωφελημένοι μοιράζοντας το επισφαλές ελληνικό χρέος προς γερμανικές και γαλλικές κυρίως τράπεζες σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ.
Επιπρόσθετα όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η Γερμανία κέρδισε 1,34 δισ. ευρώ ενω η Γαλλία 729 εκατ. ευρώ, με τα δάνεια προς την Ελλάδα από το 2010 ως το 2014.
Για να βγούμε απο την εποπτεία θα πρέπει να περάσουν ακόμα 33 τουλάχιστον χρόνια μέχρι το 2050 (να θυμάστε οτι οι προβλέψεις που κάνουν είναι πάντα υπεραισιόδοξες), με αποτέλεσμα 2 γενιές τουλάχιστον, απο το 2010 και μετά να είναι καταδικασμένες στη φτώχεια και την ανέχεια.
Ομως το 2050, η χώρα θα είναι εντελώς διαφορετική, μια άλλη χώρα απο αυτή που ζούμε σήμερα. Θα είναι η Κολομβία της Ευρώπης με σκληρούς παραβατικούς εκτός των φυλακών και με εγκληματικότητα που θα φτάνει σε επίπεδα ρεκορ. Οπως διαβάσατε παρατείνεται ο νόμος Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών για ακόμα ενα χρόνο, με άγνωστο το πότε θα σταματήσει να εφαρμόζεται.
Θα είναι μια χώρα με ποσοστά μουσουλμανικού πληθυσμου που θα υπερβαίνουν το 30 % με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, με μεγάλο ποσοστό ανάμεσά τους φανατικών, που πολλοί απο αυτούς θα έχουν γεννηθεί στη χώρα και θα τη θεωρούν δική τους.
Η χώρα αλλάζει σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών, οι μισθοι γίνονται φιλοδωρήματα, οι συντάξεις εξαερώνονται, η υγειονομική περίθαλψη έχει γίνει ενα πικρό αστείο.
Τα κοράκια έχουν πάρει τις θέσεις τους έτοιμα να αγοράσουν κοψοχρονιάς όλη τη χώρα σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες, ενώ την ίδια ώρα πολιτικοί γίνονται πλουσιότεροι, παίρνοντας μίζες για το ξεπούλημα.
Η υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που στενάζουν ή κλείνουν, των ακινήτων που πολλά απο αυτά μένουν ξενοίκιαστα ή ρημάζουν χωρίς να αποφέρουν κανένα κέρδος στους ιδιοκτήτες, έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα και να βάλει και αυτή το λιθαράκι της στην καταστροφή.
Και αλλάξαμε όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων και συνεχίζουμε να αλλάζουμε, στους ρυθμους των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ και των προαπαιτουμένων και βουλιάζουμε αγαπητοί φίλοι. Η ευρωπαϊκή ένωση των λαών, της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας είναι πια μια ουτοπία, έχει μετεξελιχθεί σε ένα μόρφωμα με λίγες ισχυρές χωρες, με αδύναμες χώρες δορυφόρους και με την Ελλάδα ως προτεκτοράτο.
Το πιο τραγικό όμως είναι που δεν αντιδρούμε σε ολα αυτά που γίνονται δήθεν για το καλό μας, αλλα στην πράξη γίνονται για να πάρουν μέχρι και το τελευταίο μας ευρώ, μέχρι και το τελευταίο κομμάτι ελληνικής δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.