Ακόμα δεν παρέλαβε τους S-400 και προχωρά ακάθεκτα στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Σκεφτείτε αν τους πάρει;

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Του έταξαν αερο - διαστημικά παιχνίδια βλ. S-400 του κ. Ερντογάν και στο μυαλό του αισθάνεται ισχυρός , έτοιμος να πραγματοποιήσει παλαβομάρες.

« Η Άγκυρα στέλνει την Δευτέρα το Στόλο της επάνω από το κοίτασμα του Μπάμπουρα στην Θάσο σε επιχείρηση με πραγματικά πυρά

Με NAVTEX η Αγκυρα ενημερώνει ότι ο τουρκικός Στόλος την Δευτέρα «εισβάλλει» στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Θάσου, Λήμνου και Σαμοθράκης, επάνω στα πετρελαιοφόρα πεδία του Β. Αιγαίου και ειδικά επάνω στο κοίτασμα του Μπάμπουρα το οποίο μετά την κρίση του Μαρτίου του 1987 και το Μνημόνιο Γιλμάζ-Παπούλια, πρακτικά «ουδετεροποιήθηκε».

Τώρα ο τουρκικός Στόλος επανέρχεται και απειλεί.» http://www.pentapostagma.gr/ 15 Σεπτεμβρίου 2017

Το πάνε- το πάνε έτσι ώστε να έλθει « η ώρα να για τα 12 ναυτικά μίλια»

Το βάσκανο μάτι του Μογγόλου βλέπει ψαχνό στο Βόρειο Αιγαίο για αυτό από το 2015 επανειλημμένα αρθρογραφούμε

«ΠΡΟΣΟΧΗ στο ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ»

Γιατί στο Βόρειο Αιγαίο;

Καλά δεν βλέπετε; Ο Ερντογάν φτιάχνει λιμάνι δίπλα στην Αλεξανδρούπολη για να μεταφέρει το πετρέλαιο της Λαδοξέρας στην ΠΟΛΗ;

«Την πόλη Αίνος, ακριβώς στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, μια παλιά βυζαντινή μητρόπολη με πολλές βυζαντινές μεγαλοπρεπείς εκκλησίες, επέλεξαν οι Τούρκοι για να στήσουν ένα καινούργιο μεγάλο λιμάνι πολλών προδιαγραφών με αραβικά κεφάλαια.

Η περιοχή αυτή του κόλπου του Σάρου, θεωρείται μια άκρως ευαίσθητη περιοχή, αφού οι Τούρκοι συχνά παρενοχλούν τα ελληνικά αλιευτικά πλοία, με αποκορύφωμα τις προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στην ελληνική βραχονησίδα Ζουράφα, καλύτερα Λαδοξέρα, όνομα που παραπέμπει σε πετρελαϊκά κοιτάσματα στην περιοχή. www.nikoswxeiladakis.gr

Που βρίσκεις λοιπόν καλής ποιότητας πετρέλαιο κοντά στην Κωνσταντινούπολη;

Μα φυσικά στην Ζουράφα και στον διπλανό Μπάμπουρα που ανήκουν στο ίδιο ενεργειακό υποθαλάσσιο αντίκλινο του Βόρειου Αιγαίου.

¨Το 1978, δηλαδή πριν μπει η Ελλάδα στην ΕΟΚ, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη σε μια περιοχή για την οποία γινόταν πολύς λόγος. Πρόκειται για την περιοχή στην οποία η Χούντα είχε διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολύ πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα αλλά η προηγούμενη μελέτη είχε χαθεί. Η μελέτη ανέφερε ότι 10 ναυτικά μίλια από το Ακρωτήριο ΜΠΑΜΠΟΥΡΑΣ της Θάσου,

υπάρχει ένα τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου, ΑΜΕΣΑ αξιοποιήσιμο, σε μικρό βάθος από την επιφάνεια και μεκόστος εξόρυξης ίσο με αυτό των πηγαδιών που υπάρχουν στη Σ. Αραβία!

Το κόστος εξόρυξης στη Σ. Αραβία ήταν 5 δολάρια το βαρέλι και η μελέτη καταδείκνυε ότι στην θαλάσσια περιοχή του ΜΠΑΜΠΟΥΡΑ το κόστος ήταν μόλις 4,8 δολάρια /βαρέλι γεγονός που την καθιστούσε ισότιμη με μια οποιαδήποτε εξόρυξη σε χερσαίο έδαφος.

Αντίθετα, οι εξορύξεις σε θαλάσσιες περιοχές είναι πάντοτε ακριβότερες όπως αυτές για παράδειγμα του πετρελαίου Μπρέντ.

Στον ΜΠΑΜΠΟΥΡΑ, το κοίτασμα ήταν «καθαρό» από θειάφι, γεγονός που έκανε την εκμετάλλευσή του πιο ελκυστική . Σύμφωνα με την έρευνα αυτή το συγκεκριμένο κοίτασμα προσφερόταν για μια παραγωγή που μπορούσε να φτάσει και τα 200.000 βαρέλια ημερησίως.¨ http://www.istorikathemata.com/19 Ιανουαρίου 2011

¨Το σημαντικότερο από τα κοιτάσματα του ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ βρίσκεται στην αμφισβητούμενη ζώνη των 10,5 μιλίων. Δηλαδή η εκμετάλλευση του απαιτεί την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.¨

Η βραχονησίδα της Λαδοξέρας συνιστά το υπαρκτό και με ανθρώπινη δραστηριότητα (λόγω λειτουργίας του φάρου ναυσιπλοΐας, γεωγραφικό σημείο που ορίζει τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδος – Τουρκίας.

Και το γεγονός αυτό επιτρέπει στην Ελλάδα, τον σχεδιασμό της δικής της ΑΟΖ, χωρίς καμία διακοπή, από Αλεξανδρούπολη, μέχρι Καστελόριζο.

Η Λαδοξέρα με πράξεις και ενέργειες παράνομες αμφισβητείται ευθέως από τους τούρκους πειρατές.

Η κρίση του προσφυγικού στο ΑΙΓΑΙΟ ,το θέμα των ΣΤΕΝΩΝ του Βοσπόρου , οι διάδρομοι ναυσιπλοίας στο Βόρειο Αιγαίο και η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ των Τούρκων συνθέτουν το εκρηκτικό μίγμα των ημερών μας.

η ΠΡΟΚΛΗΣΗ και ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ

Όταν οι Αμερικάνοι έχουν θορυβηθεί από το γεγονός ότι η στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο δυναμιτίζει το σκηνικό και υπονομεύει ευθέως την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο δίαυλο Στενά – Αιγαίο – Μεσόγειος.

Τότε τα 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ γίνονται το απόλυτο εργαλείο χάραξης γεωστρατηγικών δράσεων;

Τίποτε πλέον δεν μοιάζει απίθανο, όσο η Ρωσία του Πούτιν θα ομαλοποιεί τις σχέσεις της με την τουρκία του Ερντογάν τόσο το γεωπολιτικό εργαλείο της επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων θα αναδεικνύεται χρήσιμο.

Ο κ. Ερντογάν δεν ζητάει μόνο επέκταση της τουρκικής ΑΟΖ στα ενεργειακά πεδία του ΑΙΓΑΙΟΥ αλλά ζητάει νησιά και αυτό με μια κίνηση, απαιτώντας την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης.

Οι δηλώσεις του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη, καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, που μίλησε στο STAR περιγράφουν το πλαίσιο επικινδυνότητας

«Η Ελλάδα θα «πληρώσει» τις (εδαφικές) απώλειες της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή αν δημιουργηθεί κουρδικό κράτος. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι στο Αιγαίο. Μπορεί να επιδιώξουν θερμό επεισόδιο τύπου Ίμια, χειρότερης μορφής αυτή τη φορά, και να υπάρξει ένταση αεροπορικών δυνάμεων, να

παραβιάσουν τα χωρικά μας ύδατα και να μπουν σε περιοχές δικές μας, χωρίς να μπορούμε να τους αποτρέψουμε ή αν τους αποτρέψουμε, θα πρέπει να γίνει θερμό επεισόδιο. Ένα τέτοιο ελληνοτουρκικό επεισόδιο θα μας υποχρεώσει να συρθούμε υπό την πίεση των εξελίξεων, σε διαπραγματεύσεις για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης». http://www.pronews.gr/portal 4 Οκτωβρίου 2016.

«Μετά το 1999 βασισθήκαμε στον σταδιακό εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας. Σήμερα, η ευρωπαϊκή της προοπτική είναι νεκρή», τονίζει ο Έλληνας καθηγητής και συνεχίζει:

«Είναι καιρός να μιλήσουμε για το μεγάλο ταμπού: την αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Πρόκειται για αδιαμφισβήτητο δικαίωμα που δίνει το διεθνές δίκαιο και έχει ασκηθεί από όλα τα παράκτια κράτη στον κόσμο (148 στον αριθμό), πλην της Ελλάδος. Με την αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια οι περισσότερες από τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο θα τερματισθούν ή θα καταστούν άνευ σημασίας». http://parapona-rodou.blogspot.gr/, Μαρτίου 16, 2017

«Τι φοβούνται οι Αμερικανοί;

Οι Αμερικανοί έχουν θορυβηθεί από την πρωτοφανή ελληνική «κατατονικότητα» απέναντι στη θρασύτατη Τουρκία του Προέδρου της, Recep Tayyip Erdoan, του οποίου οι πειρατικές τακτικές βρίσκουν ανταπόκριση πλέον μόνο μέσα στη θεσμική καρικατούρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουν θορυβηθεί από τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπου κινείται στα όρια της διπλωματικής ανοχής και που δεν εντάσσεται σε καμία λογική διεθνοπολιτικών συμφερόντων, άρα και σε κανένα πλαίσιο συνεννόησης μαζί τους.

Επίσης έχουν θορυβηθεί από το γεγονός ότι η στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο δυναμιτίζει το σκηνικό και υπονομεύει ευθέως την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο δίαυλο Στενά – Αιγαίο – Μεσόγειος.

Κυρίως όμως φοβούνται ότι την κατάσταση θα σπεύσει -ακούσια ή εκούσια- να εκμεταλλευτεί η Ρωσία και να βρεθεί σε πολύ δυσχερή θέση το ΝΑΤΟ.» * Ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης είναι διεθνολόγος, σύμβουλος εκτίμησης γεωπολιτικών κινδύνων. Greek Citizen http://greekcitizen.pblogs.gr/http://www.liberal.gr/Πέμπτη 05 Μαΐου 2016, 00:06

Όμως για να μην ξεχνιόμαστε…

Το ΑΙΓΑΙΟ δεν μοιράζεται

«ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ»

Με Πίστη και Ελπίδα

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail