φωτο από thesoufancenter.org |
Freepen.gr - Από περίπου 900 άτομα από τα Δυτικά Βαλκάνια που πήγαν να πολεμήσουν στη Συρία ή στο Ιράκ, περίπου 250 επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Soufan Centre, ΜΚΟ με έδρα τις ΗΠΑ, που ασχολείται με την ευαισθητοποίησης θέματα ασφάλειας.
Όπως δημοσιεύει το balkaninsight.com η έκθεση ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι το Ισλαμικό Κράτος «θα επιζήσει της παγκόσμιας εκστρατείας εναντίον του» και προειδοποίησε για τη συνεχιζόμενη επιρροή του.
«Η απήχησή του θα υπερβεί την απειλή εξαφάνισής του ενώ θα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η συγκεκριμένη απειλή που θέτουν οι ξένοι μαχητές και οι επιστρέφοντες, θα αποτελέσουν πρόκληση σε πολλές χώρες για τα επόμενα χρόνια» σημειώνει η αναφορά η οποία προσθέτει πως σήμερα τουλάχιστον 5.600 ξένοι μαχητές από 33 χώρες που έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους.
Ωστόσο, ορισμένοι τζιχαντιστές από τα Βαλκάνια δήλωσαν στο πρακτορείο BIRN ότι επέστρεψαν επειδή απογοητεύτηκαν από τη βιαιότητα, τη φτώχεια και την καταπίεση αντικρίζοντας μια διαφορετική πραγματικότητα από όλα όσα είχαν πρωτύτερα ακούσει.
Το Soufan Centre εκτιμά ότι ενώ οι επιστροφές ξένων μαχητών δεν έχουν ακόμη αυξήσει σημαντικά την απειλή της τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο, όλοι οι επαναπατριζόμενοι θα συνεχίσουν να ενέχουν κάποιο βαθμό κινδύνου, καθώς ο αριθμός των επιθέσεων που εμπνέονται ή κατευθύνονται από το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να αυξάνεται.
Οι επαναπατριζόμενες γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς τα κράτη προσπαθούν να κατανοήσουν τον καλύτερο τρόπο επανένταξής τους, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι σωστοί μηχανισμοί ψυχικής υγείας και κοινωνικής στήριξης θα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στην περίπτωση των παιδιών, δήλωσε το Soufan Centre.
"Τα κράτη δεν έχουν βρει τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος των επαναπατριζόμενων, οι περισσότεροι φυλακίζονται ή εξαφανίζονται από την οπτική γωνία, αλλά θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα και ανταλλαγή πληροφοριών για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για την αξιολόγηση και αντιμετώπιση της απειλής", ανέφερε η έκθεση.