LoggaWiggler - pixabay |
·
Πέραν των πρωτοπόρων γιγάντων που συνδέονται με την αρχική ανακάλυψη του ανθρωπίνου πνεύματος (Snell 1946: https://tinyurl.com/ydbasa52), ευτυχώς, κάποιοι επίσης πρωτοπόροι γίγαντες εμφανίζονται περιστασιακά, που συνδέονται με την περαιτέρω ανέλιξή του. Ιδού μερικά μόνον, αρκούντως πρόσφατα παραδείγματα:
·
Russell Lincoln Ackoff (1919-2009), Αμερικανός σύμβουλος οργανωτικού σχεδιασμού και Anheuser-Busch επίτιμος καθηγητής διοικητικών επιστημών, Wharton Business School, University of Pennsylvania. Ο Ackoff είναι πρωτοπόρος στους τομείς της ερεύνης των κοινωνικών επιστημών, που αφορούν στην επιστήμη της διαχειρίσεως, την επιχειρησιακή έρευνα και την συστηματοσκέψη ή συστημική σκέψη.
·
Karl Ludwig von Bertalanffy (1901-1972), ο Αυστριακός βιολόγος που πρωτοπόρησε στην προσέγγιση των φυσικών και κοινωνικών συστημάτων ως ενότητες ή οντότητες των συνιστωσών τους, οι οποίες πάντοτε αλληλεπιδρούν προς το κοινό τους καλό. Η διεπιστημονική του προσέγγιση χρησιμοποιείται στην βιολογία, την κυβερνητική και σε πολλά άλλα πεδία επιστημονικής ερεύνης.
·
William Edwards Deming (1900-1993), ο Αμερικανός ηλεκτρολόγος μηχανικός, μαθηματικός και φυσικός, καθηγητής στατιστικής, ο οποίος συνέβαλε στην ανάπτυξη των τεχνικών δειγματοληψίας, τις οποίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν σήμερα το Bureau of Labor Statistics και το Department of the Census των ΗΠΑ. Ως σύμβουλος διαχειρίσεως των Ιαπώνων βιομηχάνων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Αύγουστο του 1950 ο Deming παρουσίασε την σπερματική του διάλεξη ‘Η στατιστική διαχείριση ποιότητος προϊόντων’, στο Συνεδριακό Κέντρο Hakone, Τόκιο, Ιαπωνία, δείχνοντας πώς οι βρόχοι ή οι σπείρες αναδράσεως της κοινωνικής δομής μιας εταιρείας, ενδογενώς προκαλούν την κοινωνική της συμπεριφορά.
·
Jay Wright Forrester (1918-2016), ο Αμερικανός πρωτοπόρος μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και καθηγητής στο Sloan School of Management, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, MA, USA, που συνέβαλε στην δημιουργία της πρώτης, ψηφιακής, συμπιπτόντων-παλμών-ρεύματος συσκευής αποθηκεύσεως πληροφοριών, προδρόμου της σημερινής, ψηφιακής μνήμης τυχαίας προσπελάσεως: DRAM, RAM, SDRAM και SRAM. Ο Forrester επίσης δημιούργησε την δυναμική συστήματος ή system dynamics (1958), μία συνεκτική μαθηματική μέθοδο, που επιτρέπει την προτυποποίηση και την προσομοίωση των αλληλεπιδράσεων των συνιστωσών των ενοτήτων ή οντοτήτων, που αυστηρά καθορίζουν κάθε πραγματικό κοινωνικό σύστημα (1971, σ. 1-1: https://tinyurl.com/yaaakplf).
·
Kurt Zadek Lewin (1890-1947), Γερμανο-Αμερικανός ψυχολόγος, από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης εφαρμοσμένης, κοινωνικής και οργανωτικής ψυχολογίας στις ΗΠΑ. Ιδρυτής της κοινωνικής ψυχολογίας, ο Lewin είναι ένας από τους πρώτους που μελετούν την ομαδική δυναμική και την οργανωτική ανέλιξη, στα πλαίσια της ερεύνης δράσης ή πράξης, της εφαρμοσμένης ερεύνης και της ομαδικής επικοινωνίας.
·
John von Neumann (1903-1957), ο Ούγγρος János Lajos Neumann, ο οποίος εξελίχθηκε σε ένα πρωτοπόρο Αμερικανό εφευρέτη, μαθηματικό, φυσικό και χημικό μηχανικό. Με συνεισφορές σε πολλούς τομείς επιστημονικής ερεύνης, συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών, των οικονομικών, της στατιστικής και της φυσικής, το 1945 ο von Neumann έγραψε το ‘Πρώτο σχέδιο μιας εκθέσεως σχετικά με το EDVAC’, δίδοντας την περιγραφή της λογικής σχεδιασμού ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, που για πρώτη φορά χρησιμοποιεί το ‘αποθηκευμένο λογισμικό’, μιας ιδέας πλέον γνωστής ως: η αρχιτεκτονική του von Neumann, το πρότυπο von Neumann και η αρχιτεκτονική Princeton, και το κώλυμα ή ο λαιμός φιάλης ή η συμφόρηση von Neumann.
·
Claude Elwood Shannon (1916-2001), ο Αμερικανός ηλεκτρολόγος μηχανικός, κρυπτογράφος και μαθηματικός, ο οποίος ίδρυσε την μαθηματική πληροφορική, σε ένα άρθρο του ορόσημο, που δημοσιεύθηκε το 1948. Οι πλέον κρίσιμες συνεισφορές του Shannon στις επιστήμες των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των ηλεκτρολόγων μηχανικών και της θεωρητικής πληροφορικής αφορούν στην ‘ικανότητα ή χωρητικότητα διαύλου’, η οποία καθορίζει το άκαμπτο άνω όριο του ρυθμού, με τον οποίο οι πληροφορίες μπορούν να μεταδίδονται αξιόπιστα μέσω ενός διαύλου επικοινωνίας, και στην ιδέα της ‘στατιστικής εντροπίας’ ή στατιστικής αβεβαιότητος.
·
Norbert Wiener (1894-1964), ο Αμερικανός μαθηματικός, φιλόσοφος και πρωτοπόρος της κυβερνητικής, μέσω της οποίας επισημοποιεί την έννοια της ‘αναδράσεως’ ή feedback, με τεράστια οφέλη για την βιολογία, την μηχανική, την νευροεπιστήμη, την πληροφορική, τον συστηματικό έλεγχο και την φιλοσοφία, όπως επίσης και την αυτοοργάνωση και αυτοδιαχείριση των ανθρωπίνων οργανισμών και κοινωνιών.
·
Πράγματι είναι άξια θαυμασμού αυτά που μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν, παρά την πάντοτε αφύσικη κεντρική εξουσία και ισχύ του ολοκληρωτικού καθεστώτος απολύτου δεσποτισμού, υπό το οποίο οι άνθρωποι είμαστε υποτελείς στην οικογένειά μας, στην εταιρεία μας ή ακόμη και στην πατρίδα μας. Φαντάσου πόσα ακόμη η ανθρωπότητα μπορεί να καταφέρει από κοινού, άπαξ οι άνθρωποι ανακτήσουμε την φυσική μας κυριαρχία εν Ἐλευθερία!