Αναδημοσίευση από: onmed.gr
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από παθήσεις του γαστρεντερικού, όπως σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου ή φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει άλλες ασθένειες, μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα συμπτώματα αν καταναλώνουν συγκεκριμένη κατηγορία λαχανικών.
Το κλειδί βρίσκεται στις οργανικές ενώσεις που περιέχουν οι οποίες δεσμεύονται στον υποδοχέα του εντέρου και βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας στην εντερική χλωρίδα και στην ανοσολογική λειτουργία.
Η μελέτη έγινε από ερευνητές του τμήματος Γεωπονικών Επιστημών του Penn State University, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ποντίκια που έτρωγαν μπρόκολο μπορούσαν να ανεχθούν καλύτερα τα πεπτικά προβλήματα (σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου και κολίτιδα) από τα ποντίκια που δεν έτρωγαν.
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι να βοηθήσουμε την υγεία του γαστρεντερικού σωλήνα και ένας λόγος είναι προβλήματα, όπως το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου ή φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε άλλες παθήσεις όπως αρθρίτιδα και καρδιακές παθήσεις», ανέφερε ο Gary Perdew, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Το κλειδί στη διαδικασία μπορεί να είναι ένας υποδοχέας που υπάρχει στο έντερο και ονομάζεται AHR (Aryl hydrocarbon receptor). Ο υποδοχέας αυτός βοηθά το σώμα να ρυθμίζει την αντίδρασή του εντέρου απέναντι στις τοξίνες.
Τα σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κινέζικο λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι κλπ) περιέχουν οργανικές ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολάτες ινδόλης (indole glucosinolates) και διασπώνται στο στομάχι σε άλλες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ινδολοκαρβαζόλης (ICZ). Όταν η ινδολοκαρβαζόλη δεσμεύεται στον υποδοχέα AHR που βρίσκεται στην εντερική επένδυση, βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας στην εντερική χλωρίδα και στην ανοσολογική λειτουργία, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών, όπως διαφόρων μορφών καρκίνου και της νόσου του Crohn, που προκαλούνται από φλεγμονή στην επένδυση του εντέρου.
Η ποσότητα του μπρόκολου που δόθηκε στα ποντίκια ισοδυναμεί με καθημερινή κατανάλωση περίπου 3,5 φλιτζανιών μπρόκολου από τους ανθρώπους, θεωρητικά μεγάλη ποσότητα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν όμως μια ποικιλία μπρόκολου που δεν είχε μεγάλη περιεκτικότητα σε ινδολοκαρβαζόλη -τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν τριπλάσια ποσότητα.
Το συμπέρασμα είναι πως το να βάλει κανείς στη διατροφή του τα σταυρανθή λαχανικά, σε λογικές ποσότητες, μπορεί να ενισχύει την υγεία του εντέρου του.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Functional Foods.