«Θα πάρουμε F-35 ως αντισταθμιστικό αντάλλαγμα για τη Σούδα;»

Military_Material / pixabay
Στην Ώρα του Πρωθυπουργού φέρνει ο Σταύρος Θεοδωράκης τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Με επίκαιρη ερώτηση καλεί τον κ. Τσίπρα να απαντήσει στη Βουλή, ποια αντισταθμιστικά ανταλλάγματα εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση για τη Σούδα και τι περιλαμβάνει η συγκεκριμένη συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ. Ακόμα, ρωτά τον Πρωθυπουργό, πότε θα υποβάλλει στη Βουλή προς έγκριση το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των συγκεκριμένων πολεμικών αεροσκαφών και αν υπάρχει ενδεχόμενο παραχώρησης αεροσκαφών F-35 ως αντισταθμιστικού ανταλλάγματος για τη Σούδα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Επίκαιρη Ερώτηση
προς τον Πρωθυπουργό

Θέμα: «Ποια αντισταθμιστικά ανταλλάγματα εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση για την Σούδα και την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ;»

Η συνάντηση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Τράμπ και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Τσίπρα ήταν απαραίτητη σε μια εποχή πολλών αναταράξεων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η συνεργασία της Ελλάδας στον αμυντικό τομέα με την πιο ισχυρή δύναμη του κόσμου, είναι στρατηγικής σημασίας. Η χώρα μας πρέπει να αποτελέσει την δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη ταραγμένη περιοχή.

Από την κοινή συνέντευξη τύπου των κ.κ Τράμπ - Τσίπρα πληροφορηθήκαμε για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 κόστους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είχε προηγηθεί στις 29 Αυγούστου 2017, η συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ για την επέκταση της ισχύος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου 2018. Η συμφωνία καθώς και το κείμενο των ρηματικών διακοινώσεων που την καθορίζουν, αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μέσα στο τυπικό κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, ούτε για τα πιθανά αντισταθμιστικά ανταλλάγματα που έχει ζητήσει η Αθήνα από την Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, το πνεύμα που διέπει το κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης αφήνει πολλά περιθώρια για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία:

«Κατά την χορήγηση της αμυντικής αυτής υποστήριξης οι Ηνωμένες πολιτείες θα λάβουν υπ’ όψη τις ανάγκες των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και την επιθυμία της Ελληνικής κυβέρνησης όπως η υποστήριξη αυτή χορηγηθεί υπό τους ευνοϊκότερους κατά το δυνατόν όρους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν επίσης υπ’ όψιν τους τον αμυντικό ρόλο της Ελλάδος στης περιοχή καθώς και την σημαντική συνεισφορά της Ελλάδος στη διμερή αμυντική σχέση με τη χορήγηση άδειας στις Ηνωμένες πολιτείες να λειτουργούν στρατιωτικές ευκολίες στην Ελλάδα» (άρθρο ΙΧ.2)

«Οι δύο κυβερνήσεις έχοντας υπ’ όψη τις σχέσεις μεταξύ αμυντικής ικανότητας και οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας, θα καταβάλουν μέγιστες προσπάθειες για να αναπτύξουν σχέσεις οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που θα περιλαμβάνουν αμοιβαία συμφωνημένη τεχνική βοήθεια των Ηνωμένων πολιτειών, και ανάλογα με τις συνθήκες, άλλες μορφές βοήθειας» (άρθρο Χ.2)

Τμήμα της παραπάνω συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών αποτελεί και η ανανέωση της σύμβασης της Αμερικανικής Ευκολίας/Εγκατάστασης (facility) στη Σούδα.

Με δεδομένη την στρατηγική σημασία της Σούδας, μια δομημένη διαπραγμάτευση από ελληνικής πλευράς θα μπορούσε να πετύχει αφενός την αμυντική θωράκιση της χώρας με ευνοϊκούς όρους και αφετέρου την εδραίωση της διεθνούς θέσης της χώρας.

Η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ανατραπεί.

Στις διαπραγματεύσεις των δυο συμμαχικών κυβερνήσεων Ελλάδας-ΗΠΑ θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τα ενεργειακά θέματα. Η ασφάλεια της χώρας δεν είναι κομματική υπόθεση αλλά απαιτείται «εθνική γραμμή».

Ερωτάται ο Πρωθυπουργός:

1. Ποια ανταλλάγματα δόθηκαν προς όφελος της οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής συνεργασίας των δύο χωρών και του ελληνικού τομέα αμυντικής βιομηχανίας & έρευνας. Ποιο τμήμα της συμφωνίας θα δοθεί στην εγχώρια βιομηχανία για υλοποίηση; (άρθρο Χ.1 & Χ.2 της συμφωνίας);

2. Τι περιλαμβάνει η συγκεκριμένη συμφωνία για τα F-16 και το τελευταίο πρόγραμμα πενταετούς εκσυγχρονισμού και πότε θα υποβληθεί στην Βουλή για έγκριση; Ποιο το ακριβές κόστος της συμφωνίας και με ποιο τρόπο θα πραγματοποιηθεί;

3. Με δεδομένο το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, ιδίως στον τομέα της πολεμικής αεροπορίας, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο παραχώρησης αεροσκαφών F-35 ως αντισταθμιστικού ανταλλάγματος για την, σε βάθος χρόνου, παραχώρηση των ελληνικών διευκολύνσεων στην Σούδα;

Ο ερωτών βουλευτής
Σταύρος Θεοδωράκης – Α΄ Θεσσαλονίκης
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail