του Μιχάλη Χαιρετάκη
Αυτό που δεν σας είπε κανείς δημοσιογράφος είναι οτι στην Politique Internationale είχε δώσει 2 συνεντεύξεις ο Αλέξης Τσίπρας, το 2012 και το 2015.
Αυτό που δεν σας είπε κανείς δημοσιογράφος είναι οτι στην Politique Internationale είχε δώσει 2 συνεντεύξεις ο Αλέξης Τσίπρας, το 2012 και το 2015.
Αποσπάσματα των 2 συνεντεύξεων στην Politique Internationale το πρωτο με την Jean Catsiapis και το δεύτερο με τον ίδιο τον Patrick Wajsman σας φέρνω εδω να δείτε:
Συγχωρείστε με για τη μετάφραση, αλλά εμπιστεύθηκα το google translate. Οποιος πάντως γνωρίζει γαλλικά μπορεί να διαβάσει τα 2 άρθρα στην αρχική γλώσσα.
Οπως θα διαπιστώσετε ο Αλέξης Τσίπρας θαυμάζει τους Περικλή και τον Σωκράτη, τον Καλλικράτη και τον Φειδία, τον Ken Loach, τον Banksy, τον Dario Fo, τον Jonathan Coe τον Paco Ignazio Taibo II και τον Ζizou, λέει οτι έχει μια καλή και ειλικρινή σχέση με την (go back) κα Μέρκελ ενώ δεν συμφωνεί με την πολιτική του Αντώνη Σαμαρά και είναι αντίθετος με την πολιτική λιτότητας και τις ιδιωτικοποιήσεις...
Μετά απο αυτά πως τον καλεσαν για να τον βραβεύσουν επειδή έκανε ακριβώς τα αντίθετα απο οτι έλεγε στις συνεντεύξεις, παραμένει μυστήριο...
Σημείωση: Στην Politique Internationale είχε δημοσιευτεί το 2008 μια ψεύτικη συνέντευξη με τον Obama που είχε πάρει ο Alex Debat
Απολαύστε τα:
17 Ιουνίου 2012
Συνέντευξη με την Jean Catsiapis
JC - Με ποια πολιτικά κόμματα σκέφτεστε να κάνετε συμμαχία για να κυβερνήσετε την Ελλάδα; Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις της Συρίζας με το Κομμουνιστικό Κόμμα ΚΚΕ είναι αντιφατικές και ότι αγωνίζεστε με το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημάρ, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ...
AT - Έχουμε μόνο έναν αντίπαλο: την πολιτική λιτότητας και ύφεσης. Οι άλλες δυνάμεις της αριστεράς έχουν επιλέξει τον δικό τους δρόμο. Οι τεράστιες ανακατατάξεις που διέρχεται η χώρα πιθανώς θα τους αναγκάσουν να επανεξετάσουν τη θέση τους. Αν όχι, θα περιθωριοποιηθούν. Από την πλευρά μας, θέλουμε να εφαρμόσουμε την ευρύτερη συνεργασία για να αλλάξουμε την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Αν ορισμένοι δεν το θέλουν, ο πλειοψηφικός αγώνας θα είναι μέσα στο δικό μας κόμμα. Αλλά δεν είναι αυτό που ψάχνουμε. Ακόμη και αν αποκτήσουμε την πλειοψηφία, θα συνεχίσουμε να προτείνουμε στις άλλες δυνάμεις της αριστερής ενότητας και της προγραμματικής σύγκλισης.
JC - Πώς εξηγείτε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την οικονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση;
AT - Σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία αναπτύσσοταν με υψηλό ρυθμό και επαινείτο ιδιαίτερα, βίωσε ήδη τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα. Δεν είναι σωστό να πούμε ότι οι Έλληνες ξόδεψαν χωρίς εργασία. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα λειτουργούσε σύμφωνα με ένα πρότυπο ανάπτυξης καρικατούρα με βάση τις εισαγωγές και την κατανάλωση. Το μοντέλο αυτό επέτρεψε στις τράπεζες να πλουτίσουν πολύ εύκολα. Επιπλέον, τα εταιρικά κέρδη, καθώς και οι μεγάλες περιουσίες, επωφελήθηκαν από μια πολύ υψηλή φορολογική απαλλαγή. και λόγω των δικτύων αιχμής της κυρίαρχης εξουσίας, η διαφθορά ήταν διαδεδομένη στις συμβάσεις του δημόσιου τομέα - σκέφτομαι ιδιαίτερα τα εξοπλιστικά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες . Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η χώρα έχει εκτεθεί στην κρίση του χρέους. Το έγκλημα είναι ότι η κυβέρνηση της εποχής, εκείνη του Πάσοκ, έσπευσε να ανοίξει τα μπουκάλια του Αιόλου και να διογκώσει την κρίση για να επιβάλει ευκολότερα τα μέτρα λιτότητας. Αλλά τα μέτρα λιτότητας προκαλούν την ύφεση. Η ύφεση προκαλεί την αλλαγή των οικονομικών στόχων, επειδή δεν μπορείτε να κερδίσετε χρήματα με μια οικονομία που δεν λειτουργεί πλέον. Αυτές οι μετατοπίσεις με τη σειρά τους οδηγούν σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα που οδηγούν σε μια βαθύτερη ύφεση. Η αποτυχία αυτής της πολιτικής προγραμματίστηκε από την πρώτη στιγμή.
JC - Επικρίνετε τα μέτρα λιτότητας που αποφασίστηκαν από το 2009 από τις διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις. Αλλά τι προτείνετε συγκεκριμένα; Θέλετε η Ελλάδα να ακυρώσει μονομερώς το δημόσιο χρέος της ή να την επαναδιαπραγματευτεί με την ΕΕ;
ΑΤ - Σας είπα: το μνημόνιο που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα οδηγεί τη χώρα σε πλήρη πτώχευση. Γι 'αυτό πρέπει να σταματήσουμε να την εφαρμόζουμε. Στοχεύουμε στη διαγραφή μέρους του χρέους που προκάλεσαν οι κερδοσκόποι ή που μας επιβλήθηκε με δόλο - για παράδειγμα για να ικανοποιήσουμε ορισμένα συμφέροντα. Για τα υπόλοιπα, πρέπει να υπάρχει τιμαριθμική αναπροσαρμογή των χρεών μας για την ανάπτυξη. Για έναν απλό λόγο: Μόνο αν υπάρχει ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορούμε να πληρώσουμε τα χρέη μας. Η λύση αυτή εφαρμόστηκε στη Γερμανία το 1953 . Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι υπάρχει μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του χρέους, για την οποία θα πολεμήσουμε με όλη μας τη δύναμη.
JC - Αν γίνει πρωθυπουργός, η εξωτερική σας πολιτική θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά;
AT - Ο κ. Σαμαράς δεν ασκεί πολιτική ούτε εσωτερικά ούτε εξωτερικά. Είναι ικανοποιημένος να εφαρμόσει το μνημόνιο προκειμένου να εξασφαλίσει τη δική του πολιτική επιβίωση. Σε όλες τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα μας, η κυβέρνησή του ήταν απλός παρατηρητής. Η πολιτική του είναι εκείνη του "καλού μαθητή" που αναμένει ανταμοιβή για τη συμπεριφορά του. Αυτή η τακτική μας οδηγεί σε τραγικές αποτυχίες. Για να μπορέσει να επιδιώξει μια πραγματική εξωτερική πολιτική, η Ελλάδα πρέπει πάλι να δημιουργήσει μια διαπραγματευτική δύναμη και τη δυνατότητα να διεκδικήσει την υπεράσπιση των συμφερόντων της ως οποιοδήποτε κυρίαρχο κράτος. Θα πρέπει πρώτα να απευθυνθεί στην Ευρωομάδα για να την ενημερώσει ότι τα υπομνήματα που υπογράφουν οι διάφορες κυβερνήσεις της δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας. Πρέπει επίσης να αποτελέσει ένα σταθερό μέτωπο με τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν την κρίση, προκειμένου να προωθηθεί μια ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του χρέους. Η κινητοποίηση και η αποφασιστικότητα για διαπραγμάτευση - την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν δείξει έως τώρα - θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια διαφορετική και αποτελεσματική πολιτική αντίδραση στην κρίση.
JC - Πιστεύετε ότι η συμφωνία της Ευρωομάδας και του ΔΝΤ της 26ης Νοεμβρίου σχετικά με το χρέος της Ελλάδας, η οποία πρέπει να μειωθεί το 2020 στο 124% του ΑΕΠ της, είναι επιτυχία της κυβέρνησης του Σαμαρά;
AT - Δεν μπορεί να υπάρξει ζήτημα μείωσης του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020, παρόλο που ένα μεγάλο μέρος του πρέπει να διαγραφεί! Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βγούμε από την κρίση του χρέους εάν δεν θέσουμε τέλος στην πολιτική της ανεξέλεγκτης ύφεσης. Η αριστερά δεν είναι το μόνο που το λέει. Όλοι συμφωνούν! Το χειρότερο είναι ότι αυτή η αδιέξοδη πολιτική καθυστερεί μόνο τη λύση των προβλημάτων και συνοδεύεται από μέτρα που υποβαθμίζουν την ελληνική κοινωνία. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης διαλύεται, τα νοσοκομεία κλείνουν, η ανεργία υπερβαίνει το 30% (16) και η φτώχεια μαίνεται. Δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό το διάστημα. Ο Σαμαράς δεν τα κατάφερε. Αυτό που μπορεί να επιτύχει ο ελληνικός λαός είναι ,αν φέρει στην εξουσία μια αριστερή κυβέρνηση με πολιτική εναλλακτική λύση και έξοδο από την κρίση.
Ιανουαριος 2015 Συνέντευξη με τον Patrick Wajsman
PW - Και ανάμεσα στις μη πολιτικές προσωπικότητες, ποιες σας εντυπωσίασαν περισσότερο;
AT - Όπως και όλοι οι νέοι Έλληνες, μεγάλωσα με τις ιστορίες της αρχαίας Αθήνας και μάθαινα να θαυμάζω τον Περικλή και τον Σωκράτη, τον Καλλικράτη και τον Φειδία. Ακόμα και σήμερα, όταν το βλέμμα μου γυρίζει στην Ακρόπολη, συνειδητοποιώ ότι αυτός ο θαυμασμός δεν παραπαίει.
Αλλά ξέρετε, τίποτα δεν είναι πραγματικά "μη πολιτικό". Μου αρέσουν οι αφοσιωμένοι άνθρωποι που αγωνίζονται για τους άλλους. Για παράδειγμα, οι πρωτοπόροι του εργατικού κινήματος: Σκέφτομαι - μόλις ανέφερα - τους εργαζόμενους στο Σικάγο στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα. Το ίδιο ισχύει και για τους συγγραφείς, τους καλλιτέχνες, όλους εκείνους που υπερασπίζονται ένα ριζοσπαστικό όραμα για τον κόσμο και που, με το ταλέντο τους, ξέρουν πώς να το κάνουν προσιτό στους μάζες: Sartre και Beauvoir, φυσικά αλλά και σε διαφορετικά είδη, Ο Ken Loach, ο Banksy, ο Dario Fo, ο Jonathan Coe ή ο Paco Ignazio Taibo II ... Και θαυμάζω τον Zizou, δεν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί!
PW - Πώς θα ορίζατε τις σχέσεις σας με τον François Hollande και την Angela Merkel;
AT - Έχω μια καλή και ειλικρινή σχέση και με τους δύο. Και πιστεύω ότι και οι δύο επιθυμούν να αποφύγουν μια αποτυχία στη διαχείριση τέτοιων κρίσιμων ζητημάτων όπως εκείνα της Ουκρανίας και, φυσικά, της Ελλάδας.
PW - Πριν από τις εκλογές, είστε εχθρικοί προς τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά. Τώρα φαίνεται ότι η θέση σας θα είναι λίγο πιο ευέλικτη σήμερα για το θέμα αυτό. Εξ ου και η ερώτησή μου: ποια είναι η κόκκινη γραμμή που δεν θα περάσετε;
AT - Θα συνεχίσω να είμαι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, διότι τα χρήματα δεν καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό. Δεν είναι χρήματα που αξιοποιούνται. Αυτά τα χρήματα χύνονται σε ένα απύθμενο πηγάδι για το χρέος. Αλλά όταν κάποιος αρχίζει μια διαπραγμάτευση και θέλει να συμβιβαστεί, θα πρέπει να δώσει κάτι και να πάρει κάτι. Αν μου ζητούσαν να κάνω παραχωρήσεις στις θέσεις εργασίας, συντάξεις ή ιδιωτικοποίηση, θα επέλεγα, με βαριά καρδιά, να κάνω παραχωρήσεις για την ιδιωτικοποίηση και αυτό μονο, για να διατηρηθουν τα απαραίτητα.
Σύνδεσμοι:
https://tempsreel.nouvelobs.
https://en.wikipedia.org/wiki/
https://thelede.blogs.nytimes.
http://www.freerepublic.com/
http://www.adweek.com/digital/
http://legacy.
Και οι σύνδεσμοι των 2 συνεντεύξεων
http://www.
http://www.
φωτο από: rizopoulospost.com/sto-parisis-thn-pemtpth-o-tsipra-anameneta-na-lavei-to-vraveio-politikou-sthenous/