Το «σκωτσέζικο ντους» είναι βασανιστήριο!

Του Θανάση Κ. (fb)

Μετά το αδυσώπητο χτύπημα του… ιού της γρίπης, που με κράτησε στο κρεβάτι για δύο μέρες, επιστρέφω σήμερα, ξεκινώντας με κάποιες («αθώες») ερωτήσεις και (ακόμα «αθωότερες») διευκρινίσεις:

Πρώτη ερώτηση: Πώς είναι δυνατόν το Νοέμβριο - δηλαδή τώρα - να μοιράζεται «μποναμάς» από το «υπέρ-πλεόνασμα» για την τρέχουσα δημοσιονομική χρήση του 2017, που θα κλείσει τον ερχόμενο Μάρτιο; (Τα δημοσιονομικά στοιχεία κλείνουν αρχές Μαρτίου, για το προηγούμενο έτος).

Τέτοια πράγματα δεν σε χώρες που βρίσκονται σε «πρόγραμμα».

Δεύτερη ερώτηση: Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει «υπέρ-πλεόνασμα» για τη χρήση της φετινής χρονιάς (που ακόμα δεν έχει κλείσει), όταν ήδη έχει σημειωθεί μεγάλη υστέρηση στην Ανάπτυξη (πάνω από 1% του ΑΕΠ μέχρι στιγμής), άρα και στα προσδοκώμενα έσοδα;

Πολύ περισσότερο που πραγματική υστέρηση στα έσοδα ήδη σημειώνεται και διευρύνεται (δεν είναι πια μόνον «εκτιμήσεις»!)

Όλοι ομολογούν πως φέτος θα έχουμε μικρότερη ανάπτυξη και κατά συνέπεια λιγότερα έσοδα. Οι αριθμοί από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν πως ήδη υπάρχει υστέρηση στα έσοδα!

Πως λοιπόν θα προκύψει «υπέρ-πλεόνασμα»;

Διευκρίνιση πρώτη: Είναι προφανές πως δεν μοιράζεται «μποναμάς» από το φετινό «υπέρ- πλεόνασμα» - μιας χρονιάς που έχει ακόμα τέσσερις μήνες για να κλείσει και ήδη σημειώνει «τρύπα» στα έσοδα.

Αυτό που μοιράζεται είναι κατά ένα μέρος τουλάχιστον - δηλαδή τα 700 εκατομμύρια περίπου - ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους που πρέπει να πληρωθούν κανονικά (την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα μένει συστηματικά πίσω στις πληρωμές της σχεδόν σε όλα).

Άλλωστε, από το περσινό «πέτσινο» υπέρ-πλεόνασμα (γιατί και πέρσι υπήρξε υστέρηση ανάπτυξης, που ομολογήθηκε πολύ πρόσφατα), η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να πληρώσει κάποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές της. Πράγμα που δεν έκανε ως τώρα (παρά μόνο κατά μικρό μέρος).

Ε λοιπόν, τώρα το κάνει: Τέτοιες είναι οι πληρωμές στη ΔΕΗ (που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, τώρα μάλιστα που προσπαθεί να πωληθεί ένα μέρος της) και η επιστροφή «αχρεωστήτως» καταβληθέντων εισφορών υγείας (που κι αυτά «ληξιπρόθεσμα» λογίζονται).

Ο μισός από το φετινό μποναμά, λοιπόν, είναι πληρωμή «ληξιπροθέσμων» από περασμένες χρονιές. Που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να δώσει.

Ο υπόλοιπος «μποναμάς» – τα λεγόμενα κοινωνικά επιδόματα σε χαμηλοσυνταξιούχους κλπ – (άλλα 700 εκατομμύρια) τι ακριβώς είναι; Έλα μου ντε;

(Όπως θα δούμε, στο μεγαλύτερο μέρος, πληρωμές σε δόσεις «έναντι» ληξιπρόθεσμων είναι κι αυτά!)

Διευκρίνιση δεύτερη: η κυβέρνηση κατά τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς χρωστάει στους συνταξιούχους αναδρομικά γύρω στα 3,1 δισεκατομμύρια. (Φοβάμαι ότι ο αριθμός αυτός είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερος, αλλά ας δεχθούμε, προς στιγμήν, τον μετριοπαθέστερο υπολογισμό, των 3,1 δισεκατομμυρίων).

Αυτά πρέπει να δοθούν «εφ’ άπαξ»! Είναι πραγματικά ληξιπρόθεσμα που δεν υπολογίζονται ακόμα στα κανονικά (γιατί οι νέες συντάξεις δεν έχουν γραφτεί ακόμα ως νέοι «κωδικοί», ή δεν έχουν γραφτεί ακόμα για το πλήρες ποσό, αφού τώρα δίνεται ένα μέρος τους «έναντι»…)

Κι ακόμα η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ήδη δεσμευτεί να κόψει από τους συνταξιούχους άλλο 1,8 δισεκατομμύρια την επόμενη χρονιά (με την κατάργηση μεγάλου μέρους της «προσωπικής διαφοράς»).

Κι ακόμα θα κόψει άλλα 1,8 δισεκατομμύρια από όλους – πλήττοντας όμως δυσανάλογα τους χαμηλοσυνταξιούχους – τη μεθεπόμενη χρονιά με το χαμηλότερο αφορολόγητο (στις 5,6 χιλιάδες ετησίως, από 8,6 τώρα - κι από 9,5 επί Σαμαρά!)

Για να καταλάβουμε λοιπόν: Η κυβέρνηση που ήδη χρωστάει 3,1 δισεκατομμύρια εφ’ άπαξ στους συνταξιούχους και πρόκειται να τους κόψει (έχει ήδη ψηφίσει περικοπές για) άλλα 2,5 δισεκατομμύρια τουλάχιστον –ετησίως πια, όχι «εφ’ άπαξ» - μόνο από συνταξιούχους, εξαγγέλλει τώρα ότι θα δώσει… «μποναμά» 700 εκατομμυρίων! Σε ποιους; Σε αυτούς που ήδη «έγδαρε» - και που πρόκειται να «γδάρει» ακόμα περισσότερο!

Δηλαδή τους χρωστάει ήδη πάνω από 4πλάσια απ’ όσα τους δίνει τώρα, και θα τους παίρνει κάθε χρόνο, επίσης σχεδόν τετραπλάσια απ’ όσα θα τους δώσει τώρα εφ’ άπαξ!

Ξέρετε κανένα που να ξεχνάει τα χρήματα που του χρωστάνε, επειδή του δίνουν κάποια «ψίχουλα»;

Ξέρετε κανένα που γνωρίζει πως θα του πάρουν κι άλλα – πέρα απ’ όσα του ήδη χρωστάνε και δεν του δίνουν – και… πανηγυρίζει για τον πρόσκαιρο «μποναμά»;

Και κάτι ακόμα: όσοι έχουν να παίρνουν αναδρομικά από τη σύνταξή τους και δεν θα πάρουν παρά ένα πολύ μικρότερο «μποναμά» τώρα, θα τα λάβουν «έναντι» της υπόλοιπης οφειλής;

Θα αφαιρεθούν από τα αναδρομικά που τους χρωστάνε;

Θα τους το πούνε πως είναι πληρωμή «έναντι» της οφειλής;

Μα τότε δεν είναι «μπουναμάς»! Τους δίνουν τα χρωστούμενα σε μικρές δόσεις. Κι αυτά ουσιαστικά «ληξιπρόθεσμα» είναι. Και μάλιστα πληρωμή ληξιπροθέσμων σε δόσεις.

Μια τελευταία διευκρίνιση: Ο λεγόμενος «μποναμάς» φέτος, είναι από τα ποσά που έχει «στοκάρει» η κυβέρνηση από πέρσι. Όχι από το λεγόμενο φετινό υπέρ-πλεόνασμα που αργεί ακόμα κάμποσους μήνες για να κλείσει.

Κι έχει περισσέψει αρκετό από τα περσινά: Περί τα 2,5 δισεκατομμύρια ακόμα! Αλλά από τα περσινά!

Αυτά τα έχει βάλει στην «καβάτζα» η κυβέρνηση, πρώτον για να καλύψει κάποιες πληρωμές σε τόκους κάθε μήνα ως την άνοιξη, και δεύτερον, για να έχει να μοιράσει (πάλι «έναντι» ληξιπροθέσμων που χρωστάει), αν χρειαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές!

Αφήνοντας την επόμενη κυβέρνηση με άδεια ταμεία κυριολεκτικά.

Δεν είναι αυτός ο «προεκλογικός» μποναμάς! Μάλλον είναι μόνον η αρχή του. Μπήκαμε σε μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο. Αλλά έχουμε δρόμο ακόμα.

Και οι Ευρωπαίοι περιμένουν να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία – πράγμα όχι εύκολο, όπως ομολογείται πλέον.

Και ως τότε αφήνουν τον Τσίπρα να μοιράζει τα συμφωνημένα ληξιπρόθεσμα από πέρσι, εμφανίζοντάς τα ως «μποναμά» από το φετινό υπέρ-πλεόνασμα - που ακόμα δεν υπάρχει.

Οι ΣΥΡΙΖΑίοι χαίρονται και κορδώνονται και η συσπείρωσή τους ανεβαίνει κάτι λίγες μονάδες, προσωρινά τουλάχιστον, αλλά ο πολύς κόσμος δεν τσιμπάει. Κανείς δεν λέει: «ωσαννά» ήλθε ο μποναμάς να μας σώσει!

Όλοι μουρμουράνε: μας πήρανε τη μπουκιά από το στόμα και μας πετάνε ψίχουλα! Χώρια που ετοιμάζονται να μας πάρουν κι άλλα.

Σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, όταν στην κοινωνία χρωστάς ήδη τέσσερα σωρευτικά κι ετοιμάζεσαι να της πάρεις άλλα τέσσερα σε ετήσια βάση πλέον, και για να την «εξευμενίσεις» της δίνεις ένα, ο κόσμος δεν χαίρεται, δεν αγαλιά, δεν ευγνωμονεί.

Σιχτιρίζει!

Γιατί το νιώθει στην τσέπη του. Κι αν κάποιοι ξεγελαστούν προς στιγμήν θα το νιώσουν κι αυτοί σε λίγο στην τσέπη τους.

Γιατί η επόμενη σύνταξη που θα τους έλθει - μετά το «μποναμά» - θα είναι κομμένη επίσης. Και σε λίγο θα κοπεί κι άλλο. Και το ξέρουν.

Υπάρχει κάτι χειρότερο από το κρύο: Να τους πετάς στο κρύο, ύστερα θα τους δίνεις λίγη ζέστη κι ύστερα να τους πετάς ξανά σε χειρότερο κρύο.

Σκωτσέζικο ντους το λένε αυτό!

Κι είναι ο καλύτερος τρόπος να… εξαγριώσεις τον κόσμο. Όχι να τον «εξευμενίσεις».

Στο μεταξύ, οι επενδύσεις φεύγουν τρέχοντας. Οι αποκρατικοποιήσεις έχουν βαλτώσει για τα καλά. Τα εργοτάξια κλείνουν. Και η ανταγωνιστικότητα της χώρας εξακολουθεί να υποχωρεί (ενώ αύξανε στα χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης).

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το να δώσεις ένα «δώρο» (από τα «χρωστούμενα») μια φορά, θα ξεγελάσεις μερικούς.

Αν σε λίγο δώσεις κι άλλο «δωράκι» (πάλι από τα «χρωστούμενα»), αλλά η συνολική υπέρ-φορολόγηση δεν ανακουφιστεί, θα ξεγελάσεις πολύ λιγότερους.

Και την τρίτη φορά που θα πας να δώσεις «δώρο», θα προκαλέσεις πολύ περισσότερη αγανάκτηση! Όχι «ευγνωμοσύνη».

Μια κυβέρνηση που υστερεί σε όλα, σώζεται αν επιχειρήσει «ηρωϊκή έξοδο» μια κι έξω. Δώσει ξαφνικά ό,τι μπορεί – και πάρει… ό,τι αρπάξει!

Αν μπαίνει σε μακροχρόνια προεκλογική διαδικασία, τότε κινδυνεύει να υποστεί μεγαλύτερη ζημιά στο τέλος.

Γιατί ο κόσμος μπορεί εύκολα να ξεχάσει τι του έταζες χθες. Δεν ξεχνά όμως, τι του χρωστάς σήμερα και τι ετοιμάζεσαι να του πάρεις αύριο. Γιατί αυτά τα νιώθει στην τσέπη του. Κάθε μέρα.

Όταν δίνεις ως «ελεημοσύνη» στον άλλο, ένα μέρος από αυτά που του… χρωστάς ή απ’ αυτά που του άρπαξες, ΔΕΝ τον κερδίζεις. Πιθανότατα τον εξαγριώνεις…

ΥΓ. Η ΝΔ θα πρέπει να θυμίζει συνεχώς – και πολύ πιο εμφατικά – ότι αυτά που «μοιράζει» ο ΣΥΡΙΖΑ, τα άρπαξε (με την υπέρ-φορολόγηση) και τα χρωστάει (από τα «αναδρομικά» των απλήρωτων συντάξεων – κύριων, επικουρικών και εφάπαξ).

Και δεν κάνει «αναδιανομή» από τους πλούσιους στους φτωχούς. Φτωχοποιεί τους πάντες (τσακίζει ιδιαίτερα τους φτωχότερους) κι ύστερα μοιράζει «ψιχία» ως επιδόματα!

Εναλλακτικώς κάποιος πρέπει να ζητήσει δημόσια να επιστραφούν όλα τα χρωστούμενα αναδρομικά – στους συνταξιούχους κυρίως! Εδώ και τώρα.

Οι συνταξιούχοι δεν ξέρουν πια πόσα παίρνουν και πόσα θα παίρνουν. Αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει αμέσως.

Πέρσι ήταν υποτίθεται 1,5 εκατομμύριο οι φτωχοί. Φέτος έφτασαν τα 3,4 εκατομμύρια! Δηλαδή τα μισά νοικοκυριά περίπου χρειάζονται στήριξη.

Αυτό δεν είναι «κοινωνική» πολιτική. Αυτό σηματοδοτεί πλήρη κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής!

Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο Τσίπρας.

Πιθανόν δεν ξέρει ούτε ο ίδιος πια, αφού οι κινήσεις του, τους τελευταίους δύο μήνες είναι εντελώς αντιφατικές:

-Τη μία εξαγγέλλει «τσουνάμι επενδύσεων», την άλλη του κλείνουν τα εργοτάξια.

-Τη μία καλοπιάνει τους Αμερικανούς, την άλλη δίνει άδεια στον Κουφοντίνα.

-Τη μία ξορκίζει τις εκλογές, την άλλη κάνει διάγγελμα προεκλογικών παροχών από πλεόνασμα που δεν υπάρχει.

Το πιθανότερο είναι πως αντιδρά σπασμωδικά στην κατάρρευση του τελευταίου αφηγήματός του (για επερχόμενο επενδυτικό «ελντοράντο»), προσπαθώντας απεγνωσμένα, όχι να φτάσει τη χώρα κάπου και να το πιστωθεί, αλλά να αλλάξει την ατζέντα τώρα και να συγκρατήσει, όπως-όπως τα ποσοστά του.

Είναι έμπρακτη ομολογία ότι φοβάται! Για πρώτη φορά. Όχι στα όρια του πανικού ακόμα. Αλλά σίγουρα φόβο βγάζει.

Κι είναι ο ασφαλέστερος δρόμος να μείνει, είτε από «καύσιμα», είτε από «λάστιχο», είτε από «ατύχημα».

Γιατί και τα όποια «ατού» έχει, δεν τα χρησιμοποιεί μια κι έξω.

Τα ξοδεύει και τα ευτελίζει…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail