Αναδημοσίευση από: zougla.gr
Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης
Μοντάζ: Αποστόλης Μαρούσης
Μια ελπιδοφόρα ιατρική συσκευή, η οποία υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα βελτίωσης στην υγεία των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη (αλλά και από άλλες παθήσεις), εισήχθη στη χώρα μας και μάλιστα έχει ήδη εγκατασταθεί -με σκοπό να λειτουργήσει σύντομα- σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής.
Πρόκειται για την ιατρική συσκευή «MDM» («ηλεκτροθεραπευτική συσκευή για μεσοδιεγκεφαλική ρύθμιση»), ρωσικής προέλευσης και τσεχικής κατασκευής, η οποία λειτουργεί διεγείροντας με ηλεκτρικό ρεύμα τον εγκέφαλο, προκαλώντας με ειδικό τρόπο την παραγωγή των απαραίτητων για τον οργανισμό ουσιών, για την αντιμετώπιση (από τον ίδιο τον οργανισμό) μιας σειράς παθήσεων (ρευματοπάθεια, χρόνιος πόνος, στυτική δυσλειτουργία κ.α.), και κυρίως του διαβήτη.
Συγκεκριμένα όπως διαβάζουμε στο εγχειρίδιο της συσκευής: «Το ηλεκτροθεραπευτικό όργανο αυτό είναι προορισμένο για την θεραπευτική εφαρμογή της μεσοδιεγκεφαλικής ρύθμισης (MesoDiencephalic Modulation - MDM). Η χρήση της MDM μέσω της εφαρμογής των αρχών της επιλεκτικής ηλεκτροδιέγερσης εγκεφαλικών κέντρων έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση βιολογικά δραστικών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος.
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η θετική επίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε τραυματισμούς ή ιστούς που έχουν υποστεί βλάβη (θεραπεία βάσει αντίδρασης στο στρες και την προσαρμοστικότητα)».
Στα βίντεο που ακολουθoύν θα δείτε την παρουσίαση και τον τρόπο λειτουργίας του μηχανήματος, μαρτυρίες ασθενών και συνέντευξη του ίδιου του εφευρέτη, Δρ. Vladimir Pavlov.
Στο μηχάνημα εισάγονται αρχικά οι πληροφορίες που αφορούν τον ασθενή, όπως η κύρια διάγνωση και άλλες παράμετροι, και στη συνέχεια αυτόματα μεταφέρεται η κατάλληλη συχνότητα και σχήμα του ρεύματος στο κρανίο του, γεγονός που επιδρά στην παραγωγή των ουσιών που χρειάζεται συγκεκριμένα ο κάθε οργανισμός.
Όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Χιονίδης, συνήθως μετά από έναν κύκλο θεραπείας –δηλαδή περίπου μισό μήνα- έχει παρατηρηθεί μεγάλη βελτίωση στην υγεία των περισσότερων ασθενών, ενώ για τις πιο βαριές περιπτώσεις τα αποτελέσματα γίνονται ορατά μετά από τρεις κύκλους θεραπειών.
Δείτε το ρεπορτάζ:
Ο Δρ. Vladimir Pavlov, ιατρός-ερευνητής και εφευρέτης του μηχανήματος «MDM» στη συνέντευξη του στο zougla.gr εξιστορεί ότι η ανακάλυψή του έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν εργαζόταν σε ερευνητικό κέντρο της Σοβιετικής Ένωσης. Εκεί μέλετησε τις ενδορφίνες και τον πρωταρχικό ρόλο που διαδραματίζουν στην προσαρμογή του οργανισμού σε διάφορες καταστάσεις. Εν συνεχεία μετέβη σε πανεπιστημιακή κλινική της Τσεχίας όπου και παράγεται, πλέον, πανευρωπαϊκά. Οι απαραίτητες πιστοποιήσεις και εγκρίσεις για τη χρήση του μηχανήματος από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς έγιναν πολύ αργότερα, το 2007. Μάλιστα, το 2009 σε έρευνες στην Πράγα πριν και μετά τη θεραπεία σε διαβητικό πόδι, φάνηκε ότι μετά από 10 μέρες θεραπείας η κυκλοφορία του αίματος στο πόδι βελτιώθηκε κατά 20%.
Σήμερα, περισσότερα από 10 κέντρα MDM λειτουργούν στην Τσεχία, ενώ επεκτείνονται το τελευταίο διάστημα και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Σήμερα, περισσότερα από 10 κέντρα MDM λειτουργούν στην Τσεχία, ενώ επεκτείνονται το τελευταίο διάστημα και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης
«Καθότι φαρμακευτικά δεν μπορούν να παραχθούν οι ενδορφίνες, ερευνούσαμε τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός θα παράγει την ενδορφίνη από μόνος του. Αποδείξαμε ότι η μέθοδος που το επιτρέπει αυτό είναι η ηλεκτρική διέγερση μέσω του εγκεφάλου. Από το 1980 έως το 1983 μελέτησα τις συχνότητες του ηλεκτρικού ρεύματος που επιδρούν στα κέντρα του εγκεφάλου και ρυθμίζουν την παραγωγή διάφορων ουσιών, περιλαμβανόμενης και της ενδορφίνης», εξηγεί.
«Αρχικά, έγιναν θεραπείες ασθενών με έμφραγμα μυοκαρδίου. Στις περιπτώσεις πολύ σοβαρών περιπτώσεων παρατηρήσαμε ότι μετά από διάστημα 4 μηνών, σε ποσοστό 60% μπορούσαν ξανά να εργάζονται! Για το επίτευγμα αυτό, έλαβα επιστημονική διάκριση από τη Σοβιετική Ένωση. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στην έρευνα για τη θεραπεία των επιπλοκών του διαβήτη», υπογραμμίζει.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Vladimir Pavlov, που έχει θεραπευτεί κι ο ίδιος από την εφεύρεσή του: «Το μηχάνημα ελέγχει τον οργανισμό (μέσω του εγκεφάλου), εντοπίζει που υπάρχει πρόβλημα και πώς μπορεί να τα διορθώσει, κι αναλόγως προκαλεί την παραγωγή των κατάλληλων ουσιών για τη θεραπεία. Στον διαβήτη συγκεκριμένα, η εντολή για τη μεταφορά ινσουλίνης μέσα στο αίμα, δίνεται από τον εγκέφαλο. Όταν παίρνουμε τα παραδοσιακά χάπια κατεβάζουμε το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα, αλλά η κατάλληλη εντολή από τον εγκέφαλο δεν δίνεται κι έτσι δεν μεταδίδεται η απαραίτητη γλυκόζη στο αίμα, και για αυτό ακριβώς ξεκινούν οι επιπλοκές του διαβήτη. Με την εφεύρεση γίνεται δυνατή η ρύθμιση αυτής της εντολής».
«Περιμένω ότι οι Έλληνες επιστήμονες με τη χρήση του μηχανήματος θα δουν μεγάλη βελτίωση στην υγεία των διαβητικών ασθενών τους και θα συγκρίνουν τα αποτελέσματα σε σχέση με τις παραδοσιακές θεραπείες», καταλήγει ο Δρ. Vladimir Pavlov.