iquraishi - pixabay |
Όχι οι φίλοι, διότι είμαστε ίδιας ηλικίας και συνεπώς η συντριπτική πλειοψηφία παλεύει καθημερινά για τον επιούσιο.
Κοιτάζω όμως έναν ευρύτερο περίγυρο γνωστών, κατά τι μεγαλύτερων από ένα συγκεκριμένο περιβάλλον και βλέπω πως η μεγάλη τους πλειοψηφία αμοίβεται πολλές φορές αποκλειστικά από το δημόσιο ή κάθεται από τα 40 κάτι του απολαμβάνοντας καρπούς για τους οποίους δεν έχυσε τον απαιτούμενο ιδρώτα.
Επίσης παρατηρώ ότι αρκετοί εξ αυτών, παρά το ότι ζουν κι αμοίβονται χάρη στον κόπο ανθρώπων που παράγουν, διατηρούν τη λεγόμενη κακή νοοτροπία ενός δημοσίου υπαλλήλου. Πχ μου έλεγε ένας εξ αυτών, ότι τον καλύπτει το πρωί ο προϊστάμενός του καθώς αργεί γιατί πάει τα παιδιά του στο σχολείο ενώ τον πετυχαίνω καθημερινά και θα μπορούσε να έχει σηκωθεί μισή ώρα νωρίτερα. Αλλά αν ο προϊστάμενός του ήταν σε ιδιωτική εταιρεία θα τον κάλυπτε ή θα τον εξέθετε σε όλο το γραφείο; Και δεν είναι η μόνη αντίστοιχη περίπτωση που γνωρίζω. Άλλος πάλι όποτε προκύπτει κάτι σε κάτι άλλο που κάνει παράλληλα, ο εκεί προϊστάμενος του δίνει μια άδεια να αργήσει λίγο. Άλλους πάλι τους βλέπω σε ώρες ωραρίου να βρίσκονται σε άλλο σημείο.
Και αναρωτιέμαι, 10 χρόνια κρίσης, 7 χρόνια μνημονίου και φοροαφαίμαξης, υπάρχει ακόμη τόσο χαλαρό καθεστώς στο δημόσιο; Υπάρχουν ακόμη εργαζόμενοι που δεν αισθάνονται μιας μορφής ενοχή απέναντι σε όσους ξεζουμίζονται για να έχουν αυτοί μισθό;
Η υπόθεση όμως είναι ότι όλοι αυτοί, με τις περγαμηνές που κάποιοι έχουν και που κάποιοι άλλοι δε διαθέτουν, εργάζονται και αμοίβονται ενώ δεν παράγουν πλούτο. Δε δημιουργούν. Κανονικά θα έπρεπε οι 7 στους 10 να δημιουργούν, αλλά συμβαίνει το αντίθετο σε χειρότερη αναλογία.
Αυτό το καθεστώς εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο πως και γιατί έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε μνημόνια. Ριζοσπαστισμός θα ήταν να σπάσει αυτή η κατάσταση. Να αποκοπεί από τη ρίζα της. Απεναντίας ζούμε στην εποχή της άκρας συντήρησης.