Arcaion - pixabay |
Μεγαλώνουμε σε μία κοινωνία η οποία από μικρή κιόλας ηλικία μας διδάσκει πως το να βρίσουμε ή το να ξεσπάσουμε έντονα είναι μία πράξη κατακριτέα και πρέπει να αποφεύγεται. Μαθαίνουμε ότι το να χρησιμοποιούμε βρισιές και να ξεσπάμε τη συναισθηματική μας κατάσταση με όχι και τόσο κομψό τρόπο πως δείχνει έναν άνθρωπο όχι και ιδιαίτερα πολιτισμένο και με αδυναμία ελέγχου του εαυτού του. Μπορούμε να το παρατηρήσουμε αυτό και στη δική μας καθημερινή ζωή: πόσες , άραγε,φορές θελήσαμε να εκφράσουμε όλα αυτά που νοιώθουμε, αλλά εξαιτίας αυτών που έχουμε διδαχθεί, δειλιάσαμε τελικά θάψαμε μέσα μας όλα αυτά που νοιώθουμε;
Και όμως, στο φως της δημοσιότητας έρχονται νέες έρευνες οι οποίες εναντιώνονται στις πατροπαράδοτες κοινωνικές νόρμες. Οι συγκεκριμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι να βρίζει κάποιος είναι δείγμα ευφυΐας , και όχι αμορφωσιάς, αλλά και πως όσοι ξεσπάνε με αυτό τον τρόπο εμφανίζουν μερικές δεξιότητες παραπάνω από τους υπόλοιπους που δεν επιδίδονται σε αυτό το …άθλημα!
Επιστήμονες από το κολέγιο Μάριστ των ΗΠΑ αλλά και από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης υποστηρίζουν ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν υβριστικό λεξιλόγιο εμφανίζουν υψηλότερο δείκτης ευφυΐας , καθώς άνθρωποι που συμμετείχαν σε έρευνα όταν τους ζητήθηκε μετά από πολλές βρισιές να αναφέρουν όσο περισσότερα ζώα τους ερχόντουσαν στο μυαλό, τότε εμφάνισαν καλύτερη επίδοση από εκείνους που δεν έβρισαν καθόλου.
Ποιος όμως είναι ο λόγος που η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό; Θα μπορούσαμε να φανταστούμε πολλούς λόγους που κάποιος που βρίζει μπορεί να είναι , τελικά, περισσότερο ευφυής. Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε πως ένας άνθρωπος που βρίζει ,αντιδρά και δεν επιτρέπει στις κοινωνικές νόρμες να τον κατευθύνουν. Ένας ακόμα λόγος ίσως να είναι ότι ένα άτομο που καταφεύγει σε αυτό τον τρόπο αντίδρασης υπερασπίζεται, έστω και με ακραίο τρόπο τον εαυτό του, δεν επιτρέπει στους άλλους να τον υποτιμούν και να τον μειώνουν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστημονικές έρευνες μας εκπλήσσουν και καταλήγουν σε παράξενα συμπεράσματα. Μία ακόμα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Γιλ στην Αγγλία έρχεται να υπερασπιστεί και εκείνη τα συμπεράσματα των προηγούμενων ερευνών , δηλώνοντας ότι η βρισιά είναι ένας τρόπος για να απεγκλωβιστεί κάποιος από τα αρνητικά συναισθήματα επειδή τα εξωτερικεύει και δεν τα κρατάει μέσα του.
Αξιοπρόσεκτο είναι επίσης και το συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που έβρισαν παρουσίασαν μεγαλύτερη ευχέρεια στη γλώσσα και εμφάνισαν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο λεξιλόγιο. Επιπλέον , οι άνθρωποι που έβρισαν παρουσίασαν ακόμα και μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο. Σε μία δοκιμασία που διεξήχθη εμφάνισαν μεγαλύτερη αντοχή όταν έβαλαν το χέρι τους μέσα σε κρύο νερό από εκείνους που δεν είχαν βρίσει καθόλου.
Ένα ακόμα γεγονός που ίσως και να οδήγησε σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, είναι το ενδεχόμενο πως ένας άνθρωπος που βρίζει στα μάτια πολλών μπορεί να εμφανίζεται και αστείος, όπως ένα καρτούν.
Θέλω να πιστεύω ότι μετά την ανάγνωση του άρθρου αυτού δε θα αρχίσουμε να βρίζουμε τα πάντα γύρω μας ! Αλλά ας αφήσουμε για λίγο και τον εαυτό μας να ξεσπάσει και να βγάλει από μέσα του τα αρνητικά του συναισθήματα χωρίς να τον εμποδίσουμε, ας επιτρέψουμε στα πρέπει των άλλων να μας καθοδηγήσουν ακόμα μία φορά. Θα διαπιστώσουμε ότι μετά από αυτό το ξέσπασμα – ακόμα και με κάποιες βρισιές- θα βλέπουμε τα πράγματα πιο ήρεμα και καθαρά!