Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Για ποιους καρκίνους & πόσο αυξάνει τον κίνδυνο

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος είναι η κατάσταση κατά την οποία το φαγητό ή τα υγρά ανεβαίνουν από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Αυτό μπορεί να ερεθίσει τον οισοφάγο, προκαλώντας αίσθημα «καψίματος» πίσω από το στέρνο και άλλα συμπτώματα.

Χιλιάδες άτομα, παγκοσμίως, υποφέρουν από χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σύμφωνα με αμερικανική μελέτη η εν λόγω πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου (αυχένα).

Ερευνητές του Κλινικού Ιδρύματος Ochsner στη Νέα Ορλεάνη, με επικεφαλής τον Δρ Εντουαρντ Μακ Κουλ, εξέτασαν στοιχεία για σχεδόν 13.805 ηλικιωμένους που είχαν εκδηλώσει καρίνους στο αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα, το διάστημα 2003-2011. Τα ιατρικά αρχεία τους συγκρίθηκαν με αυτά συνομηλίκων τους που δεν είχαν εκδηλώσει καρκίνο.

kaoura

Το ιστορικό γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σχετίστηκε σχεδόν με τριπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του λάρυγγα, υπερδιπλάσιες πιθανότητες καρκίνου στον φάρυγγα, διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου στις αμυγδαλές και 40% περισσότερες πιθανότητες καρκίνων στις ρινικές κοιλότητες.

Να σημειωθεί ότι, οι καρκίνοι της κεφαλής και του τραχήλου του ανώτερου αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος προκαλούν περισσότερους από 360.000 θανάτους, παγκοσμίως.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι παρά την ύπαρξη σχέσης μεταξύ γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και των συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, δεν εξέτασαν στοιχεία που μπορεί να επηρέαζαν το αποτέλεσμα, όπως το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Και οι δύο αυτές συνήθειες είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην εκδήλωση των καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου.

Τα στοιχεία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail