Του Στρατή Μαζίδη
Οι πόλεμοι δια αντιπροσώπων φαίνεται ότι γίνεται μια προσπάθεια να συνεχιστούν. Αυτήν τη φορά στο Ιράν. Οι διαδηλώσεις που πήραν τη μορφή επεισοδίων σε είκοσι πόλεις του Ιράν καταγράφοντας ήδη τουλάχιστον δύο νεκρούς.
Χθες η Freepen.gr δημοσίευε ότι διεξάγονται Κρυφές διαπραγματεύσεις και συμφωνία ΗΠΑ-Ισραήλ για το Ιράν όπου μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε ο σχηματισμός τεσσάρων ομάδων εργασίας.
Το Ιράν μετά από 1500 χρόνια και την εκδίωξή του από το Ρωμαίο αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης, Ηράκλειο, μέσω του διαδρόμου Ιράκ-Συρίας, βρήκε πάλι διέξοδο στη Μεσόγειο. Αυτό προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ και εφόσον δεν μπόρεσαν να νικήσουν τους Ιρανούς στη Συρία, επιχειρούν τώρα προσπάθεια εκ των έσω.
Φυσικά δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε είκοσι πόλεις και πως αυτές φαίνεται να χειραγωγήθηκαν από ξένα κέντρα καθώς από οικονομική διαμαρτυρία μετεξελίχθηκαν σε αντίδραση κατά της κυβέρνησης. Επίσης το ίδιο ξαφνικά κινητοποιήθηκαν ξένα ΜΜΕ και διάφορες καμπάνιες στο διαδίκτυο.
Η Τεχεράνη ήδη έκανε λόγο για παρουσία πρακτόρων που σκότωσαν τους δύο διαδηλωτές. Ό,τι ακριβώς συνέβη στη Νταράα της Συρίας το μακρινό 2011 όταν άρχισε σιγά σιγά η χώρα να βυθίζεται σε έναν καταρχήν εμφύλιο που εξελίχθηκε σε τοπικό παγκόσμιο πόλεμο.
Μόνο που τώρα είναι διαφορετικά. Το Ιράν διαθέτει οπλοστάσιο. Ήδη μέσω της Χεζμπολάχ έκανε έναν επιτυχημένο πόλεμο στη Συρία αποκτώντας παράλληλα έναν δεύτερο και παράλληλα από τους καλύτερους στρατούς στη Μέση Ανατολή καθώς η λιβανέζικη οργάνωση διαθέτει πλέον εμπειρία και όπλα. Επίσης άνδρες της Χεζμπολάχ βρέθηκαν στην Υεμένη δίπλα στους Χούθι όπου σύμφωνα με την ισραηλινή debka εκπαιδεύθηκαν και στο...ρουκετοπόλεμο, τον οποίο διεξάγει το Ιράν μέσω των ανταρτών κατά της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.
Είναι ακόμη αρκετά νωρίς για να προδιογράψει κανείς τι θα συμβεί στο Ιράν και αν αυτές οι διαδηλώσεις θα ακολουθήσουν την πορεία εκείνων της Συρίας. Η εξέλιξη των γεγονότων τις πρώτες εβδομάδες παίζει καθοριστικό ρόλο. Πχ στη Συρία γνωρίζω από πρώτο χέρι μέσω συγγενούς υπουργού της συριακής κυβέρνησης πως υποτιμήθηκε ο κίνδυνος των διαδηλώσεων.
Σε κάθε περίπτωση το Ιράν δε θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Οι Πέρσες έρχονται από πολύ παλιά και έχουν μεγάλη ιστορία για να παραδοθούν αμαχητί. Τα όπλα του λογικά θα πλήξουν το Ισραήλ δια αντιπροσώπων, όπως ακριβώς θα διεξαχθεί, αν συνεχιστεί, ο εσωτερικός πόλεμος στο Ιράν για την ανατροπή του σημερινού status quo. Αυτό όμως για αρχή διότι κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τη συνέχεια. Ιράν και Ισραήλ διακρίνονται για το εκατέρωθεν θανάσιμο μίσος τους. Το Ιράν ανέκαθεν υποστηρίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να εξαφανιστεί από το χάρτη, ενώ η Ισραηλινή Αεροπορία διεξάγει εκπαιδευτικές αποστολές και στρατιωτικά γυμνάσια στην Ελλάδα που απλά προσομοιάζουν επιθέσεις στο Ιράν.
Πολύ φοβάμαι ότι ίσως βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή που οι φλόγες της θα κάψουν κι εμάς αν δεν προσέξουμε.