Αναδημοσίευση από: onmed.gr
Πάνω από 60 εκπρόσωποι οργανώσεων ασθενών απ’ όλη τη χώρα, καθώς και επιστημονικό προσωπικό από το χώρο της υγείας, παρακολούθησαν πριν μερικές ημέρες την Επιστημονική Ημερίδα για τον Καρκίνο του Ουρογεννητικού Συστήματος, την οποία οργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ.
Η Ημερίδα διοργανώθηκε σε συνέχεια των αρχικών δράσεων, σχετικά με τους δύο τύπους καρκίνου, που πραγματοποιήθηκαν το Μάιο και τον Ιούνιο στα πλαίσια του προγράμματος δράσης της ΕΛΛΟΚ για το τρέχον έτος, ενώ η δράση θα συνεχιστεί και το 2018, οπότε και θα εμπλουτισθεί με την προσθήκη του καρκίνου του προστάτη.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, με την ημερίδα αυτή, συνέχισε το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και κατάρτισης στελεχών των Συλλόγων Ασθενών με καρκίνο στη χώρα μας ολοκληρώνοντας με τον τρόπο αυτό τον κύκλο των εκδηλώσεων για το 2017.
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, δόθηκε η δυνατότητα στους ασθενείς που έχουν νοσήσει από τους συγκεκριμένους τύπους καρκίνου να μοιραστούν τις βιωματικές τους εμπειρίες, να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στην επαφή τους με τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας και επίσης να προβάλουν τα θέματα που τους απασχολούν και να προτείνουν λύσεις.
Ο Ουρογεννητικός καρκίνος έχει χαμηλή αναγνωρισιμότητα μιας και είναι εν πολλοίς ασυμπτωματικός στα αρχικά στάδια και το γεγονός αυτό καθιστά ιδιαίτερα υψηλής σημασίας την έγκαιρη διάγνωση, η οποία παίζει καταλυτικό ρόλο στην καλή πρόγνωση της νόσου. Έτσι ένας από τους βασικούς στόχους της ημερίδας ήταν να αναδείξει τη σημασία έγκαιρης διάγνωσης, αλλά και της πρόληψης ως βασικά εργαλεία που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθούν προκειμένου να συμβάλουμε στην προσπάθεια για τον έλεγχο της νόσου.
Εκτενής αναφορά έγινε στους επιβαρυντικούς παράγοντες που κατά κύριο λόγο ευθύνονται για την εμφάνιση του καρκίνου της Ουροδόχου κύστης και των Νεφρών. Εδικότερα:
- Κάπνισμα 30-50%: 30-60 % των περιπτώσεων. Άμεση συνάρτηση με τον χρόνο καπνίσματος τον αριθμό τσιγάρων και την ηλικία έναρξης.
- Επαγγελματική έκθεση σε καρκινογόνα ( 15-35%) Χημικά, χρωστικές, ελαστικά, πετρελοειδή, δέρματα, βαφές
- Αρωματικές Αμίνες: 2- ναφθυλαμίνη, 4-αμινοβι-βιφενύλη, βενζιδίνη, διχλωροβενζιδίνη, ορθοτολιδίνη
- Φάρμακα : κυκλοφωσφαμίδη, χλωροναφαζίνη, φαινακετίνη
- Χρόνιος ερεθισμός ουροθηλίου: λοιμογόνοι παράγοντες (σχιστοσωμίαση), χρόνια φλεγμονή (νιτροζαμίνες), καθετήρες, λιθίαση
Η ημερίδα ήταν δομημένη σε τρεις θεματικές ενότητες με στόχο την σφαιρική προσέγγιση του θέματος.
Η 1η ενότητα με τίτλο Ουρογεννητικός Καρκίνος ξεκίνησε με τον κο Γιώργο Κοριτσιάδη Χειρουργό Ουρολόγο από το Νοσοκομείο Μεταξά, ο οποίος ανέφερε κυρίως τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον Καρκίνο του Νεφρού και τον Καρκίνο της Ουροδόχου Κύστης.
Στη συνέχεια η κυρία Άννα Μπατιστάτου, Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οποία προσέγγισε το θέμα μέσα από την οπτική της παθολογικής Ανατομικής και ανέπτυξε τη σημασία που έχουν στη διάγνωση οι βιοδείκτες και η εξατομικευμένες θεραπείες. Η ενότητα συνεχίστηκε με τον Αναπληρωτή Καθηγητή κύριο Αθανάσιο Δημόπουλο από το νοσοκομείο Μετροπόλιταν, ο οποίος μίλησε για την τεχνολογία στην ογκολογία και ιδιαίτερα για την εξέλιξη στην ακτινοθεραπευτική ογκολογία. Ο κος Θεόδωρος Αναγνώστου Χειρουργός Ογκολόγος από τον Άγιο Σάββα, ανέπτυξε τι οφείλει να πράττει ο γιατρός για τη βέλτιστη εμπειρία του ασθενούς με Ο/Γ καρκίνο και στη συνέχεια ολοκλήρωσε την ενότητα συντονίζοντας το πάνελ των ασθενών οι οποίοι παρουσίασαν τα προσωπικά τους βιώματα από την εμπειρία τους με τον Ο/Γ καρκίνο.
Η 2η ενότητα επικεντρώθηκε στον καρκίνο της Ουροδόχου Κύστης και ξεκίνησε με τον κο Θεόδωρο Καλογερόπουλο, Επιμελητή του Α' Ουρολογικού Τμήματος του Αγίου Σάββα, ο οποίος ανέπτυξε πόσο επικίνδυνος είναι ο καρκίνος της Ουροδόχου κύστης.
Ακολούθησε ο κος Αθανάσιος Μπαντής Συντονιστής Διευθυντής Ουρολογίας και Δ/ντης Ε.Κ.Α., ο οποίος εστίασε στις διαφορές που υπάρχουν στην αντιμετώπιση του ουρογεννητικού καρκίνου στις γυναίκες ασθενείς. Τη σκυτάλη πήρε ο κος Ευθύμιος Γκότσης τΔ/ντης του Διαιτολογικού Τμήματος του 401ΓΣΝΑ και εκπρόσωπος του «ΦΟΙΝΙΚΑ», ο οποίος μίλησε για την διατροφική υποστήριξη των ασθενών με ουρογεννητικό καρκίνο, την πρόληψη και τη θεραπεία. Η ενότητα ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κας Ραφαέλας Καραγεώργου, νοσηλεύτριας στο τμήμα χημειοθεραπείας του νοσοκομείου Υγεία, η οποία αναφέρθηκε στο ρόλο του ογκολογικού νοσηλευτή.
Στην 3η ενότητα που αφορούσε τον καρκίνο των Νεφρών, την έναρξη έκανε ο κος Γεώργιος Δημάκης, Επιμελητής της Β ουρολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Άργους, ο οποίος με την ομιλία του αναφέρθηκε στα συμπτώματα, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του Νεφρού.
Ο Επίκουρος καθηγητής Ουρολογίας κος Αθανάσιος Δελλής, στη συνέχεια παρουσίασε τις προκλήσεις κατά τη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου των Νεφρών. Ακολούθησε ο κος Μιχάλης Λιόντος, Ογκολόγος Παθολόγος από το νοσοκομείο Αλεξάνδρα, ο οποίος μίλησε για τον μεταστατικό καρκίνο των νεφρών και τις ελπίδες που έχουν σήμερα πλέον οι ασθενείς. Στη συνέχεια το θέμα της συμμόρφωσης στις οδηγίες γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων ανέπτυξε ο κος Νεκτάριος Αλεβιζόπουλος, Ογκολόγος Παθολόγος από τον Ευαγγελισμό.
Ο καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας και Πρόεδρος της ΕΕΟΟΓΕΚ, κος Αριστοτέλης Μπάμιας στη συνέχεια ανέπτυξε το κατά πόσο μπορούν οι ασθενείς να εμπιστευθούν την ανοσοθεραπεία και τη στοχευμένη θεραπεία, στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και τον καρκίνο των νεφρών. Την ενότητα ολοκλήρωσε ο αναπληρωτής καθηγητής κος Μιχάλης Καραμούζης ο οποίος μιλώντας για την ανοσοθεραπεία στον καρκίνο, ανέλυσε το ρόλο των βιοδεικτών στον ουρολογικό καρκίνο.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τον κο Σταύρο Κυριαζή, προϊστάμενο του αυτοτελούς γραφείου προστασίας Δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο Γραφείο προστασίας δικαιωμάτων και ογκολογικοί ασθενείς και την ανάγνωση των συμπερασμάτων της Ημερίδας.
Η ημερίδα τελούσε υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των εταιρειών Βristol-Myers Squibb και Roche.